Droomtransfer Ajax gedoemd te mislukken

Foto: Droomtransfer Ajax gedoemd te mislukken

Ajax had een klein jaar geleden nog de hoop op een langer verblijf van Brian Brobbey. De negentienjarige aanvaller brak stromachtig door in het vlaggenschip van de Amsterdammers en profiteerde van een transfervrije status om bij RB Leipzig te tekenen. Nu Bobbey dit seizoenshelft nog een negentig minuten in actie kwam, komt Ajax weer in beeld om de verloren zoon terug in de armen te sluiten. Een nobel streven, maar ook een investering die alleen maar kan mislukken. 

Ajax heeft altijd een lijntje uitlopen met oud-spelers. De Amsterdammers haalden de afgelopen jaren spelers zoals Daley Blind en Davy Klaassen terug van hun buitenlandse avontuur. Ook minder recent vertrokken spelers worden nog altijd in verband gebracht met Ajax. De afgelopen maanden zingen de namen van Brian Brobbey en Donny van de Beek weer in de Johan Cruijff ArenA, terwijl ook Christian Eriksen mag dromen van een rentree in het Ajax-shirt. Van deze drie spelers is de transfer van Brobbey het meest waarschijnlijk en is op hetzelfde moment ook het meest waarschijnlijk om te mislukken. 

Ajax en Brian Brobbey

De terugkeer van Brobbey was al onderwerp van gesprek toen de spits nog in Amsterdam speelde. De contractsituatie van de spits was in tijden van corona hét alternatief op het stilleggen van de opnames van Goede Tijden, Slechte Tijden. Aan het begin van het seizoen sprak de jonge spits in gesprek met NH Dagblad uit dat hij zou gaan bijtekenen bij Ajax. Op dat moment liepen de contractonderhandelingen met zaakwaarnemer Mino Raiola al, maar een akkoord werd nooit bereikt. Zelfs niet nadat Brobbey het uitschreeuwde na zijn verlossende treffer in het Europa League-duel tegen Lille. 

Dat kwam de sentimentele waarde van de zelf opgeleide spits alleen maar ten goede. 


En geef de Ajax-fans eens ongelijk. De Amsterdammers wachten al jaren op die ene spits die vanuit De Toekomst doorstroomt naar het eerste elftal. Brobbey had alle ingrediënten om die centrale aanvaller te worden. De bonkige aanvaller scoorde zichzelf via Jong Ajax naar het team van Erik ten Hag. Tegen de tijd dat de aanvaller dan eindelijk zijn kans kreeg van de Tukkerse trainer, was het eigenlijk al te laat. 

RB Leipzig
Of ja: niet helemaal. Waar het precies is misgegaan in de tweede onderhandelingsronde tussen Ajax en Brobbey’s zaakwaarnemer Mino Raiola is niet bekend. Feit blijft wel dat Brobbey in plaats van een contractverlenging bij Ajax een miljoenenverbintenis bij RB Leipzig tekende. De Nederlandse spits zou naar verluidt in Amsterdam zo’n 1 tot 1,5 miljoen euro op jaarbasis kunnen verdienen. In Duitsland zou dat bedrag verdubbeld zijn. Vanuit dat perspectief is het niet gek dat Brobbey in Duitsland tekende, helemaal niet nadat hij verklaarde dat hij op advies van zijn zaakwaarnemers de keuze voor de Bundesliga had gemaakt. 

Wanneer je vanuit Duitsland iets hoorde van of over Brobbey, dan had dat meestal iets te maken met hoeveel hij Ajax miste. Vlak nadat de negentienjarige aanvaller de overstap naar Leipzig had gemaakt, kocht de Bundesliga-gigant spits André Silva voor veertig miljoen weg bij competitiegenoot Eintracht Frankfurt. Naast Silva en Brobbey heeft coach Jesse Marsch ook nog de keuze uit Yussuf Poulsen. De 27-jarige Deens international krijgt net zoals de 24-jarige Silva vaak de voorkeur boven Brobbey. 


Daar komt ook nog bij dat er in het speelsysteem van RB Leipzig over het algemeen plek is voor één spits. Marsch varieert met systemen met twee en drie centrumverdedigers, maar maakt dit seizoen in de Bundesliga nog geen uitzondering op de invulling van de diepste aanvallers. In dat opzicht is het ook niet bijzonder dat Brobbey weinig speelminuten krijgt: de international van Jong Oranje heeft twee internationals voor zich. 

Terugkeer Ajax

En zo hoor je op dit moment alleen van Brobbey als hij vertelt dat hij Ajax mist. Of een terugkeer in de Johan Cruijff ArenA ook echt mogelijk is, ligt voor een groot deel aan de wens van Ajax. Hoe graag willen zij Brobbey weer in hun armen sluiten? Maar nog belangrijker: hoe graag willen zij weer aan de onderhandelingstafel plaatsnemen met Raiola, die de vorige onderhandelingen liet klappen en ook inzake het aflopende contract van Noussair Mazraoui zich niet populair maakt in Amsterdam en omstreken. 

Op het moment dat Ajax Brobbey voor een half jaar (of langer) wil huren, dan zijn ze bij de bonkige aanvaller aan het verkeerde adres. De aanvaller vertelde dat hij geen verhuurperiode overweegt, maar vertelde in hetzelfde gesprek met ESPN ook dat hij meer wilde spelen. Dan blijven er voor Brobbey praktisch twee dingen over: voor zijn kans gaan bij RB Leipzig, iets wat de afgelopen maanden niet echt vruchtbaar bleek, of de deur van de Red Bull Arena definitief achter zich dichttrekken. 


Dat is volgens berichtgeving van BILD mogelijk. De Duitse krant schreef dat Brobbey een ontsnappingsclausule van veertig miljoen euro in zijn contract heeft staan. Daardoor is de aanvaller in theorie al op te halen voor de Amsterdammers (en andere clubs, natuurlijk). De kans dat een club bereid is om een dergelijk bedrag op te hoesten voor Brobbey, was na zijn doelpunt tegen Lille vorig seizoen groter dan op dit moment. Zoals eerder gezegd: dit is niet de eerste keer dat Brobbey met een terugkeer naar Ajax in verband werd gebracht. Aan het einde van het vorige seizoen waren er geruchten van een transfer van zeven miljoen euro. Nu lijkt dat bedrag dus (veel) hoger uit te gaan vallen, waardoor de kans op een snelle terugkeer klein lijkt. 

Sébastien Haller

Andere Amsterdamse omstandigheden kunnen die kans echter wel vergroten. De prestaties van Sébastien Haller vallen dit seizoen in de smaak bij buitenlandse verenigingen. Borussia Dortmund zou het meest concreet zijn voor de aanvaller van Ajax, die in Duitsland in beeld is als opvolger voor Erling Haaland. Een tussentijdse transfer van de Ivoriaans international zal de kans op een Brobbey-terugkeer wel vergroten, maar dat betekent niet dat het automatisch een briljant idee is. 

De kracht van Brobbey was bij Ajax dat hij bijna de tegenpool van Haller was. Voor een trainer is dat een ideale mix van kwaliteiten: op het moment dat Haller in de eerste zeventig tot tachtig minuten van de wedstrijd zijn directe tegenstanders moegestreden had, kon Brobbey met zijn snelheid ervoor zorgen dat Ajax een doorbraak kon forceren. Op dit moment mist Ajax in eerste oogopslag zo’n soort speler: Danilo Pereira heeft nog altijd het vertrouwen van de Ajax-leiding, maar komt sporadisch in de plannen van Ten Hag voor. 


Ajax heeft dus wel degelijk behoefte aan een type Brobbey voor achter Haller. De vraag is of Brobbey ook die man is: de Nederlander ligt nog tot 2025 vast bij Leizpig en verdient dus naar verluidt drie miljoen euro per jaar. Ajax zal dus minimaal twee tot drie miljoen euro salaris moeten betalen voor een back-up met potentie. Tel daar nog een hoge transfersom bij op en je krijgt een miljoenenbedrag waar de 22 miljoen euro kostende transfer van Haller een koopje bij is. 

Tactische haken en ogen

En daarbij: bij de Franse spits wist je dat je doelpunten zou krijgen, bij Brobbey betaal je miljoenen euro’s voor sentiment en potentie. Haller laat met veertien doelpunten en vijf assists in zeventien wedstrijden dit seizoen zien dat hij na een half jaartje wennen in Amsterdam steeds beter in zijn rol als Ajax-spits groeit. Dat Haller doelpunten kon maken, wisten we al vanuit zijn tijd bij FC Utrecht, maar de lange aanvaller neemt specifiekere kwaliteiten met zich mee. Door zijn imposante fysiek kan Haller aan de rand van de zestien in de dekking aangespeeld worden, zorgt hij in de zestien meter voor ‘oorlog’ bij een voorzet vanaf de zijkant en is op hetzelfde moment een afmaker en bliksemafleider in één. 

Niet alleen is Haller aan Ajax gaan wennen, dat geldt zeker andersom zo. Het elftal is er inmiddels op ingespeeld dat er een grote, sterke spits in de punt van de aanval staat die zowel door de lucht als in de voeten te bereiken is. Wanneer Ajax bij een mogelijk vertrek van de Franse spits Brobbey als vervanger aantrekt, zal Ten Hag weer een nieuw tactisch plan moeten smeden op basis van de kwaliteiten van de 19-jarige aanvaller. Met andere woorden: dan duurt het weer even voordat Ajax op het niveau zit waar het met Haller in de punt naar toe groeit. 


Met Haller in de gelederen is Brobbey waarschijnlijk te duur voor de bank. Zonder Haller moet Brobbey nog steeds bewijzen dat hij de beloofde doelpuntenmaker is die zijn jeugdjaren voorspellen. In beide gevallen scheppen een torenhoge transfersom en een mega-salaris verwachtingen die voor een jonge speler nauwelijks goed zijn gebleken voor de nabije toekomst. Of Ajax er nu voor kiest om dit (financiële) risico te nemen of niet: deze droomtransfer lijkt hoe dan ook gedoemd om te mislukken.

Wordt Sébastien Haller dit seizoen topscorer van de Champions League? Bij bet365 kun je je inzet vernegenvoudigen!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door AFC AJAX MEDIUM (@ajaxmedium)

Ajax moet Brobbey terughalen

  • Ja, maar niet voor meer dan 10 miljoen euro
  • Ja, niet meer dan 15 miljoen
  • Ja, voor elke prijs
  • Alleen als Haller er nog speelt
  • Nee
753+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:42
52+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
18+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
54+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
570+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
141+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
327+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
362+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
351+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
38+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
122+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
33+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
426+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
19:42
108+
Endrick onthult bizar contract met vriendin Gabriely
19:31
648+
‘Frenkie de Jong heeft laatste duel gespeeld’
19:19
266+
‘Rotterdam naait Feyenoord keihard’
19:00
13+
OMKOPING in bekerfinale! | Groeten out Afrika #1
18:43
639+
‘Robin van Persie wordt hoofdtrainer’
18:40
407+
‘Arne Slot ziet nachtmerrie uitkomen’
18:19
1515+
‘Ajax-transfers door Diant Ramaj’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie