Oud-topvoetballers stranden als trainer: “Old Boys Network”

Foto: Oud-topvoetballers stranden als trainer: “Old Boys Network”

Nederlandse trainers waren ooit erg succesvol in het buitenland. De tegenwoordige lichting oud-topvoetballers lijkt de boot echter te missen, concludeert Sjoerd Moussou van het Algemeen Dagblad. Volgens de journalist worden ‘de voetballers’ als beschermheiligen benaderd, en da’s niet helemaal de bedoeling. 

De journalist schrijft: “Maar nog lange tijd hadden oud-topspelers een grote voorsprong. Johan Cruijff was tot zijn dood een fanatiek beschermheilige van wat hij zelf ‘de voetballers’ noemde. Topclubs kozen vaak voor een ‘gevestigde naam’, verpakt in een soort old boys network, als een soort ongeschreven regel.”

Dat speelt de voetbalbond ook in de kaart, oordeelt Moussou. “Ook binnen de KNVB-opleiding was een rugzak vol interlands een duidelijk voordeel. ,,Lang hebben we gewerkt met het zogenoemde matrixsysteem’’, aldus KNVB-manager Van der Staak. “Daarmee kon je punten verzamelen die je toegang gaven tot de hoogste trainersopleidingen. Een profcarrière woog zwaar, oud-spelers hadden een grote voorsprong.’’”

KNVB

Een misstap betekent echter niet meteen einde carrière: “Nog steeds hebben gerenommeerde oud-internationals in de praktijk vaak een streepje voor, al is het maar in de herkansing: Van Bronckhorst is een serieuze kandidaat om trainer te worden bij het Schotse Rangers. Ook na drie vrijwel mislukte buitenlandse avonturen kreeg Frank de Boer een kans als bondscoach van Oranje.”

Volgens Moussou is er wel één uitzondering op de regel: “Xavi is bij Barcelona de opvolger van Ronald Koeman, een van de zeldzame Nederlandse coaches die als speler én trainer recent in de internationale top werkte. Maar juist ook Koeman erkende het vaak: trainer zijn is een ervaringsvak. Anno 2021 misschien wel meer dan ooit.”

Inzetten op de Eredivisie doe je bij bet365





Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door SoccerNews.nl (@soccernews__nl)

Eens met Moussou?

  • Ja
  • Nee
  • Geen mening
56+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie