‘Aanbieding van Ajax, maar toen kwam Dortmund’

Foto: ‘Aanbieding van Ajax, maar toen kwam Dortmund’

Hij stond ooit bekend als één van de grotere talenten van Nederland, maar vandaag de dag speelt Immanuel Pherai respectievelijk in het tweede van Borussia Dortmund, dat hem vorig voetbaljaar nog stalde bij PEC Zwolle.

Op jonge leeftijd was Pherai al in beeld bij Ajax. “Toen ik acht jaar oud was, heb ik een stage gedaan bij Ajax. Het ging uiteindelijk tussen mij en een andere speler. Ik werd niet gekozen en ben naar AFC gegaan.” En in 2013 naar AZ. “Een goede vriend van mij was daar een jaar eerder naartoe gegaan. Hun scouts bleven wedstrijden van ons kijken en omdat ik een goed seizoen speelde, werd ik uitgenodigd voor een oefenstage en daarna mocht ik komen. Na mijn eerste seizoen bij AZ wilde Ajax me hebben, maar ik gaf de voorkeur aan een verblijf in Alkmaar.”

Toptalent in Alkmaar

Bij AZ deed hij het erg goed, zo vertelt-ie verder aan Spox en Goal.com. “Ik speelde wel vaker een, soms twee teams hoger. Ik weet nog dat toen ik veertien was, ik thuiskwam vanuit school en ik werd benaderd door de trainer van Onder 19. Ik moest op diezelfde dag nog met hun meedoen. Ik mocht invallen en scoorde gelijk. In de periode dat ik in Onder 17 zat, speelde had ik soms twee of drie wedstrijden in een weekend.”

Nog voor Pherai echt doorbrak in Alkmaar trok hij richting Duitsland, naar Borussia Dortmund. “Ik had een paar keer met de selectie meegetraind. Maar mijn laatste seizoen was ongelukkig: al in de tweede week raakte ik in gevecht met een ploeggenoot. Hij bleef overtredingen maken en me schoppen tijdens de training. Op een gegeven moment had ik er genoeg van en gaf ik hem een duw. Toen sloeg hij me, voor het oog van de rest. Dat zorgde voor een groot probleem, want de trainer liet hem ermee wegkomen. Samen met mijn ouders hebben we hem ermee geconfronteerd, maar uiteindelijk werd er niets mee gedaan.”

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Manuel Pherai (@m.pherai)

Van AZ naar Dortmund

Toch resulteerde dat gevecht niet gelijk al in een vertrek bij AZ. “Naar mate de tijd vorderde, werd het weer wat rustiger. De club liet aan me weten dat ze mijn contract wilden verlengen. Maar ik heb nooit een contract op tafel gezien. Toen ben ik op een gegeven moment gaan kijken naar aanbiedingen van andere clubs.” Met zijn zestien jaar werd Pherai de jongste AZ’er ooit die een buitenlandse transfer maakte. “Ik had op dat moment aanbiedingen van Ajax en Manchester United, maar toen kwam Dortmund. Ik had genoeg vertrouwen om de stap naar het buitenland te maken. Ik besloot al snel om niet naar United te gaan, ook al was de interesse concreet en ik daar werd uitgenodigd. Nadat ik de eerste keer met Dortmund had gesproken, was het een makkelijk besluit om te nemen. Zij lieten een concreet plan zien en daar voelde ik me goed bij.”

Vorig seizoen werd Pherai verhuurd aan PEC Zwolle (27 wedstrijden, 15 ervan als basisspeler). “Ik wilde ervaring op een hoog niveau opdoen. PEC Zwolle was al een tijdje in me geïnteresseerd, dus dat was een mooie oplossing. Het was mijn plan om mezelf daar verder te ontwikkelen, zodat ik bij BVB een betere optie zou worden. Ik had graag veel meer gespeeld, maar ik heb daar een zeer waardevolle ervaring opgedaan. Ik had dat allemaal misschien niet ervaren in Dortmund. Voor het eerst in mijn carrière heb ik een paar keer op de bank gezeten. Op sportief vlak ging het niet goed en er kwam een andere trainer. Het heeft me vooruitgebracht door dat allemaal mee te maken, omdat dingen anders waren dan wat ik gewend was.”

Haaland

Er bleef altijd contact met Duitsland. “Toen ik mijn eerste doelpunt maakte, kreeg ik berichtjes van Otto Addo (toenmalig assistent-trainer, red.), Giovanni Reyna en Erling Haaland. Maar er was geen direct contact, het meeste ging via mijn zaakwaarnemer”, doelt hij op Mino Raiola, tevens de belangenbehartiger van Haaland. “Ik ken Erling al een tijdje vanwege Mino. Ik weet nog dat ik in het begin dacht: hij is niet veel getalenteerder dan ik. Maar ik realiseerde me al snel dat ik, vergeleken met hem, op mij negentiende nog een kind was. Erling lijkt zich in zijn hoofd al dertig te voelen.”

Gokken op AZ, Dortmund en PEC Zwolle kan bij bet365!

Gaat Pherai nog doorbreken in BVB 1?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, dat denk ik niet..
142+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:48
3+
“Haaland zit opgesloten in het systeem van Guardiola”
20:35
26+
Mossou verdedigt Vitesse-besluit: “Wees trots”
20:23
21+
‘Almere City onthult Maduro-standpunt’
20:13
49+
‘Keiharde Vandaag Inside-clash’
20:00
42+
Slot waarschuwt Feyenoord: “Dat zegt veel”
19:45
80+
Ajax onthult: “We willen een ervaren manager”
19:34
106+
‘Aanbieding voor Hirving Lozano’
19:22
389+
‘Santiago Giménez neemt transferbesluit’
19:10
250+
‘Ajax heeft groot nieuws voor Brobbey’
19:00
35+
Nieuwe club Geertruida, Taylor naar EK en Eindhoven de BESTE! | Twee Viertje met Aad #79
18:48
102+
Dost absent bij bekerfinale NEC: ‘Hij heeft er niet zoveel zin in’
18:33
84+
Slot deelt blessure-update richting bekerfinale
18:18
128+
‘Club concreet voor Frenkie de Jong, Barça twijfelt’
18:17
159+
Sturing en KNVB reageren op Vitesse-doodsteek
18:00
7+
Oranje sterkhouders terug in selectie Paris Saint-Germain
17:49
135+
Vitesse deelt video na vonnis KNVB: “Het doek is gevallen”
17:39
777+
‘Ontslag Joep Schreuder na bizarre vraag aan Hancko’
17:25
766+
Spaanse media onthullen groot nieuws over Ajax en Xavi
17:11
33+
Lazio-speler kan contract voor 100 euro verlengen
17:00
91+
(N)iets weerhoudt Feyenoord van de Dennenappel
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie