Koeman laat toekomstplannen doorschemeren

Foto: Koeman laat toekomstplannen doorschemeren

Barcelona toonde zaterdag aan dat het vertrek van Ronald Koeman niet de oplossing was om de negatieve resultaten om te draaien. De Spanjaarden speelden in Camp Nou met 1-1 gelijk tegen Deportivo Alavés wat de teleurstelling bij de supporters alleen maar heviger maakte. Koeman bekeek de wedstrijd ongetwijfeld met een tevreden gevoel vanuit zijn huis in Barcelona, waar hij de komende jaren gaat genieten van de rust.

Wint Barcelona vanavond van Dinamo Kiev in de Champions League? Maak van €100 €166 bij bet365! 



Het was voor de Nederlandse oefenmeester de afgelopen maanden geen doen meer om Barcelona op de rit te krijgen. Niet alleen was de publieke opinie volledig tegen hem gekeerd, ook sprak president Joan Laporta meermaals zijn wantrouwen uit richting Koeman. De hoofdtrainer besloot echter voor minimaal een keer in zijn leven principieel te zijn en te wachten totdat Barcelona hem ontsloeg, waardoor hij naar verluidt een vergoeding meekreeg van twaalf miljoen euro. De slechte resultaten van de laatste weken nam hij op de koop toe.


Nadat Barcelona in de competitie met 1-0 verloor van Rayo Vallecano, besloot Laporta in te grijpen en Koeman buitenspel te zetten. De oefenmeester is ondanks het ontslag niet van plan om snel uit Barcelona te vertrekken. Sterker nog: naar verluidt wil hij in Barcelona blijven wonen en samen met zijn vrouw genieten van het Spaanse leven, evenals Johan Cruijff na zijn trainerschap bij Barcelona besloot te doen. Naar verwachting verdwijnt Koeman echter niet volledig uit de voetballerij, want een terugkeer bij het Nederlands elftal ligt voor de hand.

Oranje



Het Nederlandse voetbal kent in deze periode weinig trainers die het in zich hebben om in het Europese topvoetbal te werken. Alleen Erik ten Hag geniet van veel interesse van grote clubs. Peter Bosz en Arne Slot lijken in de toekomst de potentie te hebben om in een topcompetitie te slagen, mits ze zich kunnen aanpassen aan de wetten van het hedendaagse voetbal. Zoekende naar trainers die geschikt zijn om het Nederlands elftal te leiden is de KNVB dan ook snel klaar, want niet veel verrassende namen passeren de revue.

Dat de Nederlandse voetbalbond dit jaar bij Louis van Gaal uitkwam, was dan ook niet verrassend. De oefenmeester heeft zonder twijfel een staat van dienst waar je u tegen zegt, anderzijds is het ook niet de wondertrainer die Oranje zomaar naar een wereldtitel brengt. Vaak verwijzen mensen naar het wereldkampioenschap van 2014, maar tijdens dat toernooi speelde Oranje speltechnisch gezien zeer matige wedstrijden. Uitsluitend door Robin van Persie en Arjen Robben die in een wereldvorm staken, lukte het Van Gaal om de halve finale te bereiken.


Wat Van Gaal echter goed doet, is de juiste spelers op de goede plaats zetten. Hij maakt simpelweg nooit vreemde beslissingen. Datzelfde deed Koeman toen hij in 2018 bij de bond aan de slag ging. Met het geluk dat de nieuwe generatie met Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Donny van de Beek en Memphis Depay zich aandiende, lukte het Koeman om in de Nations League de finale te bereiken en zich te kwalificeren voor het Europees kampioenschap van afgelopen zomer. Dat maakt hem begin 2022 opnieuw een belangrijke gegadigde om Van Gaal op te volgen.

Logische stap



De geruchten van de terugkeer van Koeman komen niet volledig uit de lucht vallen. De oefenmeester zag de afgelopen maanden al zijn ontslag aankomen, waardoor meerdere journalisten achter de schermen al aan hem vroegen wat hij wilde doen wanneer Barcelona hem zou wegsturen. Meermaals stelde Koeman destijds dat hij het clubtrainerschap naast zich neer wilde leggen, maar het nog wel zag zitten om een aantal maal per jaar over te vliegen om het bondscoachschap bij het Nederlands elftal weer op te pakken, een baan die hem uitstekend beviel. 

De KNVB zou een logische stap zetten om Koeman terug te halen. Met de ervaring die Koeman in zijn rijke trainersloopbaan bij onder meer Ajax, PSV, Feyenoord, Benfica, Valencia en Barcelona opdeed kan de voetbalbond niet alleen met het eerste team van Oranje stappen zetten, maar haalt het ook iemand in huis die als uithangbord kan dienen. Bovendien bewees Koeman tijdens zijn vorige periode bij Oranje al dat hij een uitstekende band kan opbouwen met de spelersgroep, waardoor het team de komende jaren behoorlijke stappen kan zetten.


De huidige generatie heeft alles in zich om in de komende tien jaar een groot eindtoernooi te winnen, maar daarvoor moet de KNVB wel voor rust zorgen binnen het voetbalteam. Aangezien Koeman pas een leeftijd van 58 jaar heeft, kan de oefenmeester de komende acht tot tien jaar bondscoach zijn. De bond zou daarmee een uitstekend klimaat creëren waarin het in staat moet zijn om de topspelers van Oranje naar grote hoogtes te stuwen. Met een beetje geluk is Koeman over vijftien jaar dan de tweede trainer naast Rinus Michels die met het Nederlands elftal een groot eindtoernooi won.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door SoccerNews.nl (@soccernews__nl)

Moet Koeman begin 2022 Van Gaal opvolgen?

  • Ja, hij is de meest geschikte man
  • Nee, ik vind van niet
2949+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:53
4+
‘Zéér controversiële Vandaag Inside-tafelgast op komst’
16:37
9+
Slot: “Niet het idee dat ik Dr. Phil voor hem hoef te spelen”
16:22
48+
Noa Lang met Nederlands elftal mee naar EK?
16:05
7+
Oosting treurt om ‘groot sportief verlies’ Twente: “Erg jammer”
15:51
80+
Leipzig-trainer komt met dringend Simons-advies voor Koeman
15:36
139+
Nieuwe dreun voor Calvin Stengs
15:21
39+
Drama voor Botman: “Dat probleem heeft hij nu verergerd”
15:05
332+
‘Eredivisie-terugkeer voor Kevin Strootman’
14:48
341+
‘Promes beleeft loodzware tijd in gevangenis Dubai’
14:31
120+
Bosz beoordeelt Schouten en Veerman in Oranje
14:09
75+
Xabi Alonso blijft Bayer Leverkusen trouw
14:00
65+
Meestervoorspelling Der Klassiker: Bayern kampioen? | Match of the Weekend
13:50
400+
‘Weghorst keert terug naar de Eredivisie’
13:32
211+
‘AZ rigoureus en wijst basisklant naar de uitgang’
13:16
168+
Bosz komt in aanloop naar NEC-uit met blessurenieuws
12:48
223+
“Dest kan balans in kleedkamer verstoren”
12:28
280+
Tom Egbers keert terug bij de NOS
12:17
148+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
111+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
97+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie