CIES: Ajax beste opleidingsclub van Europa

Foto: CIES: Ajax beste opleidingsclub van Europa

Ajax is de allerbeste club van Europa als het gaat om het opleiden van eigen spelers. Onderzoeksbureau CIES meldt op maandag dat de Amsterdammers van alle 31 hoogste competities van Europa de meeste spelers heeft opgeleid. Dat zijn er om precies te zijn 81.

81 voetballers uit de Ajax-opleiding zijn actief in de 31 competities. Daarbij hanteert het CIES de norm van de Europese voetbalbond (UEFA), die stelt dat spelers tussen hun vijftiende en 21e levensjaar minimaal drie jaar bij een club moeten hebben gespeeld. Pas dan mag er gesproken worden van eigen jeugd.

Shakhtar Donetsk staat op de tweede plek met 75 spelers en Sporting Portugal, Dinamo Zagreb en Dinamo Kiev zijn de gedeelde nummer drie met zeventig spelers.

Trainingindex

CIES heeft ook een zogenaamde ‘trainingindex’ ontwikkeld. Dat is een indicatie van het opleidingsniveau, waarbij bijvoorbeeld gekeken wordt naar het niveau van de club waar de speler is opgeleid. Ook het niveau van de club waar de desbetreffende speler nu actief is wordt onder de loep genomen, evenals het leeftijd van de voetballer. Ook hier staat Ajax bovenaan met 102,3 punten. Dit keer staat Sporting Portugal tweede (91,8), Real Madrid derde (81,4), Dinamo Zagreb vierde (77,9) en SL Benfica vijfde (76,4). 

Ajax laat Feyenoord (53,9) en PSV (44,4) eveneens ver achter zich.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door AFC AJAX MEDIUM (@ajaxmedium)

Tof?

  • Vind ik wel
  • Vind ik niet
286+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie