Sinisterra en Senesi laten Feyenoord-alarmbellen loeien

Foto: Sinisterra en Senesi laten Feyenoord-alarmbellen loeien

Luis Sinisterra kwam twee jaar geleden als een grote onbekende naar Feyenoord. De rechtsbenige linksbuiten werd door Feyenoord voor twee miljoen overgenomen van Once Caldas. Drie jaar later staat er groot kapitaal op het veld voor Feyenoord. De situatie waarin Marcos Senesi zich bevindt moet, ook met de contractstatus van Sinisterra in het achterhoofd, een alarmbel zijn voor de Rotterdammers. 

Het zag er lange tijd naar uit dat niet Luis Sinisterra, maar Marcos Senesi de grootste Feyenood-transfer ooit zou gaan maken. Inmiddels lijkt het realistischer als Sinisterra de 18 miljoen euro opleverende transfer van Dirk Kuyt naar Liverpool uit de boeken werkt. De 22-jarige linksbuiten is een onbetwiste basiskracht onder Arne Slot, die met zijn speelstijl er ook nog eens voor zorgt dat spelers zoals Sinisterra ook naar hartenlust kunnen aanvallen om hun (markt)waardes te verhogen. 

Luis Sinisterra, Feyenoord en non-EU-spelers

Dat over het algemeen vooral Nederlandse topclubs spelers van buiten de EU onder contract hebben staan, heeft één belangrijke reden. Over het algemeen zijn spelers uit Zuid-Amerika relatief goedkoop op te halen – Sinisterra kostte Feyenoord in 2018 twee miljoen euro aan transfersom – maar er kleeft een onzichtbaar nadeel aan deze spelers. De salarissen zijn in Nederland zo ingedeeld dat een speler buiten de Europese Unie minimaal 150% van het gemiddelde Eredivisie-salaris moet verdienen. Dat kan dus al snel oplopen naar 300.000 tot 500.000 per seizoen. Dat soort salarissen zijn voor clubs als Ajax, PSV, Feyenoord en AZ geen probleem. 

Dat is anders voor de laag clubs daar onder, de SC Heerenveens en FC Utrechts van de Eredivisie. De Friezen huurden in 2019 de Vietnamese speler Doan Van Hau van Hanoi FC uit Vietnam. Die transfer werd breed uitgemeten in de pers – Van Hau was de eerste Vietnamees in de Eredivisie – waardoor Heerenveen zichzelf (inter)nationaal beter op de kaart zette. De andere kant van de medaille was echter dat de Friezen sportief vrijwel niet profiteerde van de aanwezigheid van de Vietnamees, waardoor Hanoi FC hem terughaalde en sc Heerenveen het hoge salaris van de verdediger eigenlijk voor niets overmaakte. In het geval van Feyenoord spelen er ook andere krachten mee. De club moet elk dubbeltje twee keer omdraaien en struint de transfermarkt de afgelopen jaren met een bijna lege portemonnee af. Dat is al een uitdaging op zich voor de Rotterdammers, helemaal wanneer je de hoge salarissen van niet-EU-spelers in het achterhoofd houdt. Desalniettemin betaalden de Rotterdammers twee miljoen euro bovenop het al hoge salaris van Sinisterra om hem naar Rotterdam te halen. 

Marcos Senesi

Sinisterra is alleen niet de enige dure Zuid-Amerikaan in de selectie van de Rotterdammers. De transfer van Marcos Senesi naar Feyenoord had echter een heel ander profiel dan de overgang van Sinisterra. Senesi kwam voor ruim zeven miljoen euro over van San Lorenzo. Dat is, helemaal voor het Feyenoord van de afgelopen seizoenen, een torenhoge investering voor de club. Door zijn Italiaanse paspoort hoeft Senesi geen non-EU-salaris, waardoor Feyenoord de transfersom wat kon verhogen. Na een stroeve start wist Senesi dat bedrag dubbel en dwars waar te maken. De miljoenen die Feyenoord verdiende in de Champions Leauge maakten de komst van Senesi mogelijk, maar de verdediger liet de Rotterdammers dus wel eerst even zweten in zijn beginperiode in De Kuip. 

Er kleeft natuurlijk altijd het risico op een miskoop aan een transfer. In het geval van Sinisterra is dat risico veel minder groot dan Senesi. Dat lijkt vooral een logische conclusie als je de transfersommen van de twee Zuid-Amerikanen naast elkaar legt. Het belangrijkste verschil is echter niet de betaalde transfersom door Feyenoord, maar de potentiële transfersom die de Rotterdammers kunnen toucheren. De winstmarge op een speler van twee miljoen euro hoeft niet groter te zijn dan een speler die zeven miljoen euro heeft gekost. De transfersommen voor aanvallers liggen hoger dan verdedigers, waardoor Feyenoord met Senesi eigenlijk een ongelofelijk groot risico nam. De Rotterdammers investeerde een hoog transferbedrag en een flink salaris in een speler waarvan je weet dat de uitgaande transfersommen meestal niet boven de 15 tot 20 miljoen euro komen. Voor flankenflitsers zoals Sinisterra worden zonder blikken of blozen tientallen miljoenen euro’s neergelegd, waardoor je – helemaal in Feyenoords geval – aan de poort al kunt inschatten hoe rendabel een transfer kan zijn. 

Transferrecord Kuyt

In de huidige situatie is de potentiële transfersom voor Sinisterra misschien wel hoger dan die van Senesi. De Argentijnse verdediger ontwikkelde zich in zijn eerste anderhalf jaar bij Feyenoord stormachtig, maar lijkt dit seizoen een bepaalde stagnatie te hebben. De verdediger liet al eerder weten dat hij droomde van de Champions League. De 24-jarige centrale verdediger is op dit moment 18 miljoen euro waard, precies de transfersom die Feyenoord toucheerde voor de Kuyt-transfer, maar of de verdediger daar overheen gaat, is nog maar de vraag. 

Feyenoord en Senesi zijn al een tijdje aan het onderhandelen over een nieuw contract. De huidige verbintenis van de verdediger loopt tot de zomer van 2023. Daardoor staat Feyenoord aan het einde van dit seizoen voor een belangrijke beslissing: op het moment dat Senesi transfervrij de deur uitloopt, is de investering van Feyenoord voor niets goed geweest. Of ja, alleen voor Senesi, die heeft kunnen profiteren van de Europese wedstrijden en drie jaar in de basisopstelling bij Feyenoord. Als Feyenoord dat wil voorkomen, dan zal het aankomende winter of zomer verkocht worden. Met één jaar van zijn contract gaat die transfersom waarschijnlijk niet boven de marktwaarde van de speler (18 miljoen euro, red.) uit. Sterker nog: op het moment dat Senesi in januari 2023 met andere clubs kan praten en een voorcontract kan tekenen, is het onwaarschijnlijk dat een club een dik miljoenenbedrag gaat neertellen voor een speler zonder Champions League en internationale ervaringen in een nationaal team. 

Droomtransfer Sinisterra

Dat laatste voordeel heeft Feyenoord bij Sinisterra al wel. De Colombiaan speelde inmiddels drie interlands voor zijn land. Door zijn prestaties van dit seizoen zal de vleugelflitser de komende periode nog wel in beeld blijven met Colombia, iets wat zijn marktwaarde alleen maar ten goede zal komen. Dat neemt wel weer een bekend probleem met zich mee: Sinisterra ligt nog vast tot de zomer van 2024. 

De 22-jarige aanvaller is op dit moment 11 miljoen euro waard. Op het moment dat Feyenoord maximaal wil profiteren, dan moet de club de komende periode het contract van Sinisterra verlengen. Op het moment dat dit niet gebeurt, komt de club mogelijk in dezelfde situatie als het dreigt te komen met Senesi. De Argentijnse centrale verdediger werd vorig seizoen nadrukkelijk in verband gebracht met een transfer naar de Italiaanse subtopper Napoli. De geruchten hielden bijna meer dan een jaar aan, maar tot een definitieve overgang leidde het niet. Feyenoord zou naar verluidt een bedrag tussen de twintig en dertig miljoen verlangen voor de centrale verdediger en heeft zichzelf daarmee in de vingers gesneden. 

Zo maakt Feyenoord de droomtransfer van Senesi wellicht volgend seizoen mogelijk. Zelf ervan profiteren lijkt daardoor wel erg lastig. Op het moment dat Senesi straks nog één seizoen van zijn contract overheeft en Feyenoord kwalificieert zich niet voor de Champions League, dan is de centrale verdediger aan het begin van volgend seizoen of in de winterstop waarschijnlijk voor een spotprijs op te pikken. Als in: een bedrag tussen het aankoopbedrag (zeven miljoen euro, red.) en de huidige marktwaarde (18 miljoen euro, red.) van de speler. 

Droomtransfer Feyenoord

Om deze situatie bij Sinisterra te ontwijken, zal Feyenoord de komende maanden de contractbesprekingen met de Colombiaan moeten gaan opstarten. Op het moment dat er geen akkoord wordt bereikt, zal de club (eindelijk) een keer de zware beslissing moeten nemen om voor het geld te kiezen in plaats van Sinisterra volgend seizoen ook nog in een Feyenoord-shirt te laten spelen in de hoop dat er toch nog een akkoord bereikt kan worden over een nieuw contract. Op die manier loopt Feyenoord niet alleen grote transfersommen mis, het zorgt er ook voor dat miljoeneninvesteringen uit het verleden alleen rendement op het veld hebben. En aangezien Feyenoord in de situatie verkeert dat andere teams vaak beter renderen op het veld, blijft er maar één mogelijkheid over om van Sinisterra’s droomtransfer ook een superovergang voor Feyenoord te laten zijn. De toptransfer die Feyenoord de afgelopen jaren deed, kwamen door doorgestroomde jeugdspelers zoals Terence Kongolo, Rick Karsdorp, Jordy Clasie en in mindere mate Tonny Vilhena. Door die binnengekomen miljoenen konden onder andere Senesi en Sinisterra gehaald worden. In veel opzichten is het nog steeds weggegooid geld op het moment dat Feyenoord aan het einde van het contract van deze spelers niets overhoudt aan de transfer. Daarvoor moet je harde beslissingen durven nemen en een speler verkopen op het moment dat hij op zijn top is bij de club, niet wanneer je geen andere optie hebt. Anders blijft Kuyt tot in de eeuwigheid de transferrecordhouder van de Rotterdammers. Maar belangrijker: dan zal de club altijd met een bijna lege portemonnee de transfermarkt op moeten omdat het miljoenen op de spelersmarkt blijft mislopen. 

POLL: Waar moet Feyenoord voor kiezen bij interesse?

Vandaag 28 November 2021

  • teaser
  • compact
<strong>'Danjuma-ophef' bij Villarreal-Barça: 'Donder op!'</strong>

'Danjuma-ophef' bij Villarreal-Barça: 'Donder op!'

<p>Arnaut Danjuma kwam in de openingsfase van het duel tussen Villarreal en FC Barcelona bijna tot ...

91
<strong>'Meer dan 100 miljoen voor De Vrij én De Ligt'</strong>

'Meer dan 100 miljoen voor De Vrij én De Ligt'

<p>Oefenmeester Antonio Conte heeft grote plannen bij zijn nieuwe club Tottenham Hotspur, maar dat ...

167
<strong>Eredivisie op bet365: appetijtelijke odds!</strong>

Eredivisie op bet365: appetijtelijke odds!

<p>Alle Europese duels zijn gespeeld en Nederland heeft een geweldige slag geslagen met betrekking ...

13

Gisteren 27 November 2021

"Ik heb al veel strafschoppen genomen, maar nooit zo"

"Ik heb al veel strafschoppen genomen, maar nooit zo"

<p>PEC Zwolle en RKC Waalwijk speelden op zaterdagavond tegen elkaar in het MAC³PARK stadion en het ...

22
'Newcastle haalt eerste 'superster' naar St. James' Park'

'Newcastle haalt eerste 'superster' naar St. James' Park'

<p>Newcastle United heeft grote plannen op de winterse <a ...

621
'Nachtmerrie Steven Berghuis komt uit'

'Nachtmerrie Steven Berghuis komt uit'

<p>Zou ons kabinet iets tegen Steven Berghuis hebben? De <a ...

3222
Coronaduel tussen Benfica en 9 (!) man Belenenses mondt uit in tranendal

Coronaduel tussen Benfica en 9 (!) man Belenenses mondt uit in tranendal

<p>Het 'coronaduel' tussen Belenenses en SL Benfica van zaterdagavond is voortijdig stopgezet. De ...

109
Memphis en Frenkie doen het voor Barcelona

Memphis en Frenkie doen het voor Barcelona

<p>FC Barcelona heeft ook zijn tweede Primera División-wedstrijd onder oefenmeester Xavi Hernández ...

80
Go Ahead Eagles verrast Willem II

Go Ahead Eagles verrast Willem II

<p>De laatste wedstrijd van de Eredivisie-zaterdagavond is enigszins verrassend in een 0-1 zege voor ...

17
'Ziyech baalt van droomtransfer Antony'

'Ziyech baalt van droomtransfer Antony'

<p>Antony doet het dit seizoen geweldig in het shirt van <a ...

250
PEC en RKC hebben weinig aan puntendeling

PEC en RKC hebben weinig aan puntendeling

<p>Voor PEC Zwolle én RKC Waalwijk telde op zaterdagavond eigenlijk maar één ding: winnen in het ...

11
Wout Weghorst: "Ik kan dat absoluut niet begrijpen"

Wout Weghorst: "Ik kan dat absoluut niet begrijpen"

<p>Op de een of andere manier kan VfL Wolfsburg thuis nóóit winnen van Borussia Dortmund en scoren ...

44
'Sébastien Haller-transfer voor 'fooi''

'Sébastien Haller-transfer voor 'fooi''

<p>Je kunt er niet omheen: Sébastien Haller presteert momenteel geweldig bij <a ...

520
FC Groningen maakt gehakt van Fortuna Sittard

FC Groningen maakt gehakt van Fortuna Sittard

<p>FC Groningen heeft op zaterdagavond gehakt gemaakt van Fortuna Sittard in het Fortuna Sittard ...

39
<strong>De 11 namen bij Willem II en Go Ahead: Eredivisie-toetje</strong>

De 11 namen bij Willem II en Go Ahead: Eredivisie-toetje

<p>Willem II tegen Go Ahead Eagles is al weer de laatste Eredivisie-wedstrijd van de zaterdagavond. ...

3
Xavi zet 'nieuwe Lionel Messi' in basisopstelling

Xavi zet 'nieuwe Lionel Messi' in basisopstelling

<p>FC Barcelona speelt vanavond in het Estadio de la Cerámica tegen Villarreal en oefenmeester Xavi ...

199
Juventus middenmoter na nieuwe domper

Juventus middenmoter na nieuwe domper

<p>Juventus is op zaterdagavond opnieuw onderuitgegaan in de Serie A. In Turijn verloor <i>De Oude ...

19
Matthijs de Ligt afgekraakt: 'Bizar!'

Matthijs de Ligt afgekraakt: 'Bizar!'

<p>Matthijs de Ligt maakt de laatste tijd geen al te beste indruk bij Juventus en op zaterdagavond ...

70