Feyenoord kan versterking nu al afschrijven

Foto: Feyenoord kan versterking nu al afschrijven

Feyenoord ging afgelopen weekend lelijk onderuit tegen RKC Waalwijk. De Rotterdammers leken vlak voor de volgende ronde in de Conference League een prima opwarmwedstrijd te krijgen, maar niets was minder waar. De ploeg van hoofdtrainer Arne Slot speelde tegen de Waalwijkers met 2-2 gelijk, waardoor opnieuw onnodig puntverlies tot stand kwam. Cyriel Dessers speelde een hoofdrol in het duel.



De aanvaller kwam afgelopen zomerstop plotseling binnen bij Feyenoord. Technisch directeur Frank Arnesen probeerde om onder meer Bas Dost en Joshua Zirkzee naar de Kuip te halen, maar beide spelers besloten een andere keuze te maken. Daardoor moest Feyenoord op zoek naar een andere aanvaller en stuitte het op Dessers. Het binnenhalen van de centrumspits was zeer verrassend, aangezien hij in zijn loopbaan grofweg slechts één seizoen had waarin hij liet zien een hoger niveau aan te kunnen.


Hoewel de transfer daarom een grote gok was van Feyenoord, liet Slot direct merken dat hij veel vertrouwen in Dessers had. Volgens de oefenmeester kon hij de versterking uitstekend gebruiken om een doelpunt te forceren en zouden de supporters in de Kuip ervoor zorgen dat Dessers zich snel op zijn plaats zou voelen. De afgelopen maanden kreeg Dessers echter sporadisch de kans in het eerste team, waardoor iedereen ervoor ging zitten toen hij in het eredivisieduel met RKC Waalwijk plotseling in de basisopstelling stond.

Door het ijs gezakt



Het optreden van Dessers was vanaf het begin tot het einde pijnlijk te noemen. De aanvaller deed er alles aan om hard te werken voor zijn ploeg en zijn rol in het team te verdienen, maar dat lukte hem allerminst. Dessers was zeer onrustig in balbezit, waardoor veel passes niet aankwamen. Bovendien liep hij vaak op de verkeerde positie, wat in de praktijk betekende dat zijn ploeggenoten hem vaak niet konden vinden. Op andere momenten liep hij Feyenoord-spelers juist in de weg wanneer ze bezig waren om een actie in te zetten.

Het pijnlijkste moment was echter in de tweede helft, toen Feyenoord hard bezig was om een doelpunt te forceren. Na wederom een aanval van de Rotterdammers kwam de bal terecht bij Dessers die op slechts een paar meter van het doel de hoek voor het uitkiezen had. De spits nam de bal met een stuit aan en besloot hard uit te halen. Waar de supporters in de Kuip het doelpunt al telde, kreeg Dessers het voor elkaar om de bal teveel van onderen te raken, waardoor zijn schot snoeihard over het doel van de tegenstander verdween.


Vrijwel iedereen in het stadion zag dat het niet langer kon met Dessers, maar de oefenmeester besloot hem alsnog tot aan het einde van het duel op het veld te laten staan. Hoewel Slot ongetwijfeld hoopte dat Dessers nog een verrassing uit de hoge hoed kon toveren, lukte het de aanvaller niet om voor het winnende doelpunt te zorgen en daarmee zijn status bij Feyenoord te verhogen. In plaats daarvan liep Dessers afgelopen weekend met de staart tussen zijn benen richting de catacombe om daar flink te balen van zijn optreden.

Stevige kritiek



Hoewel de nederlaag allerminst alleen Dessers was aan te rekenen, kreeg de aanvaller tegen RKC Waalwijk voldoende kansen om zijn team alsnog een overwinning te bezorgen. Guus Til en Bryan Linssen merkten al eerder dat dit je status in de havenstad flink kan opkrikken. Beide spelers bleken tegen de Noord-Brabanders echter van het hoger niveau te zijn, waarmee de kwaliteiten van Dessers flink afstaken ten opzichte van zijn teamgenoten. Bij Feyenoord is het als aanvaller simpelweg zaak om te scoren, zeker tegen een mindere tegenstander.

Willem van Hanegem was maandagochtend in zijn column in het Algemeen Dagblad snoeihard over wat Dessers tegen RKC Waalwijk liet zien. Hoewel de voormalig wereldspeler van Feyenoord normaliter voorzichtig is om spelers af te schrijven, uitte het stevige kritiek op de spits. “In aanvallend opzicht zag ik Cyriel Dessers door het ijs zakken. Te weinig agressie en geen enkele scherpte voor de goal”, schreef hij. “Ik vond het ook jammer dat Bryan Linssen, die het als spits goed deed, moest uitwijken naar links. Aan de zijlijn heeft hij niets te zoeken.”

Kansen voorlopig verspeeld

Dessers kreeg in het verleden bij FC Utrecht en Heracles Almelo wedstrijden lang de tijd om in vorm te raken en daarmee een basisplaats af te dwingen, maar dat is bij Feyenoord allerminst het geval. Onder het nieuwe regime van Slot krijgen spelers de opdracht mee om onder druk te presteren, want anders zit een concurrent klaar om de plaats over te nemen. De oefenmeester liet in het verleden al zien dat hij daarbij niet schuwt om een talent uit de eigen jeugdopleiding op te nemen in de selectie, zodat het gat is opgevuld.


Dat lijkt met Dessers ook te gebeuren. Hoewel hij op bezoek bij PSV een treffer maakte, ontstond dit doelpunt nadat de Eindhovenaren al op hun knieën lagen. Juist in de duels waarom het gaat, zoals bij de gelijke stand tegen RKC Waalwijk, is het voor Dessers zaak om indruk te maken op de technische staf door te scoren. De aankomende weken lijken daarom weinig basis- of invalbeurten voor hem te zijn weggelegd. Voor hem zit er dan ook niets anders op dan op de trainingen hard te werken en te hopen op blessures of schorsingen.

Het is voor de aanvaller voorlopig onbegonnen werk om het tegen Linssen op te nemen die normaliter in de spitspositie is terug te vinden. Linssen werkt hard, staat vaak op de goede plaats en heeft een uitstekend scorend vermogen. Het zijn kwaliteiten die Dessers minder heeft. Anderzijds liet hij in het verleden bij Heracles Almelo zien dat hij met vertrouwen van de buitenwereld eveneens in staat is om veel doelpunten te maken. De vraag is echter of hij daarvoor bij Feyenoord, met alle druk van dien, op de juiste plek zit.

Moet Feyenoord Dessers al afschrijven?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
284+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:20
2+
“De KNVB-beker is een soort antipool van de Super League geworden”
10:07
6+
Cillessen wil geschiedenis schrijven met NEC
10:00
11+
Legendes offeren zich op voor het goede doel: “3 dagen spierpijn”
09:44
30+
‘Opvolger Ten Hag staat klaar’
09:19
32+
‘Van Bommel op lijstje van Italiaanse topclub’
09:05
19+
AS Roma voelt zich benadeeld door Italiaanse bond
09:00
32+
Legends blikken exclusief vooruit op bijzonder duel met Ajax
08:42
15+
Blinker kijkt met plezier naar de buitenspelers van Feyenoord
08:19
53+
Hancko over moeizaam begin van zijn carrière: “Ik voelde me de flop van de Serie A”
23:36
133+
Kieft laakt Barça: “Helemaal niet zo goed elftal”
23:30
229+
“Bijlow gaat na de bekerfinale weer keepen”
23:14
193+
Verweij tipt Ajax-leiding: “Een verbetering”
23:02
495+
‘Gemeente draait Feyenoord de nek om’
22:50
4+
Juventus ontsnapt met gelijkspel
22:45
537+
Doorbraak bij Feyenoord? “Een opening”
22:30
225+
Hélène Hendriks onthult ‘nieuwe Heerenveen-trainer’
22:23
240+
‘Genadeklap dreigt voor Vitesse’
22:15
118+
Driessen ziet ‘gemiste kans voor PSV’
22:08
290+
Verrassende club voor Van Persie? “Om de hoek”
21:59
34+
Roda JC geeft kostbare zege uit handen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie