Grandioos Ajax wervelt naar ruime zege op ‘BVB’

Ajax heeft dinsdagavond geïmponeerde in de Champions League. De Amsterdammers boekten de derde opeenvolgende zege in de groepsfase door het nog foutloze Borussia Dortmund te verslaan: 4-0.

In de openingsfase was het balbezit vooral voor de Duitsers, maar de eerste echte uitbraak van Ajax betekende meteen een honderd procent kans. Antony had de pech dat hij één-op-één met doelman Gregor Kobel net teveel tijd nodig had en daardoor kon Mats Hummels zijn inzet pareren. In de daaropvolgende aanval stuitte Daley Blind van dichtbij op de sluitpost van ‘BVB’.

Snelle voorsprong

Ajax tankte ondanks de gemiste kansen vertrouwen, want niet veel later verdiende de thuisploeg een vrije trap aan de zijkant van het strafschopgebied. Dusan Tadic slingerde de bal voor het doel en Dortmund-aanvoerder Marco Reus verlengde de bal ongelukkig tot in de verre hoek: 1-0. Trainer Erik ten Hag zag Ajax daarna blijven domineren, op een paar speldenprikjes van de Noor Erling Braut Haaland na.

Al in de eerste helft bouwde Ajax de voorsprong uit. Blind had eerder in de wedstrijd nog de pech dat de Dortmund-goalie zijn inzet pareerde, maar in de 25ste minuut kreeg de linksback de bal zó lekker voor de voeten dat hij de bal heerlijk via de binnenkant van de paal binnen kon schieten: 2-0. Nog voor rust had Ajax het duel kunnen beslissen, ware het niet dat uitblinker Steven Berghuis net naast mikte en Ryan Gravenberch de paal raakte.

Pasveer helpt Ajax

Dortmund was niet van plan om zich gewonnen te geven. In de tweede helft kreeg de Bundesliga-topclub een enorme kans op de 2-1, maar na een snelle aanval zag Haaland de bal via Remko Pasveer op de lat eindigen. Diezelfde doelman redde Ajax later in de wedstrijd nogmaals met een uitstekende ingreep. De veelbesproken Pasveer gaf daarmee een duidelijk signaal af in de discussie rond André Onana, die in november weer speelgerechtigd is.

Waar Pasveer zich onderscheidde, daar beleefde Kobel een teleurstellende avond. De doelman kreeg ondanks een aantal reddingen niet de mogelijkheid om uit te groeien tot de held van de wedstrijd. In de 57ste minuut moest Kobel zich voor de derde keer gewonnen geven. Ditmaal kapte Antony in het strafschopgebied naar binnen om de bal vervolgens overtuigend in de verre hoek te plaatsen: 3-0.

Ajax wervelt naar grote score

Ook met de 3-0 voorsprong op zak bleef Ajax zoeken naar meer doelpunten. Dortmund had helemaal niets te vertellen in Amsterdam, waar het thuispubliek in de 72ste minuut voor de vierde keer mocht juichen. Ditmaal fungeerde Blind in de rol van aangever en kopte Sébastien Haller de vierde goal tegen de touwen. Een beloning voor de sterk spelende spits, die de afgelopen dagen nog werd genoemd als mogelijke opvolger van Haaland bij ‘BVB’.

Haaland moest deze avond met lede ogen toezien hoe Ajax maar bleef imponeren. Het wachten was eigenlijk op een vijfde treffer. Deze hing in de lucht, ware het niet dat Antony Tadic niet niet bereikte en invaller David Neres zag zijn inzet van de lijn worden gehaald.

Scoreverloop: 1-0 (11′) Marco Reus (eigen doelpunt), 2-0 (25′) Daley Blind, 3-0 (57′) Antony, 4-0 (72′) Sébastien Haller

Kan dit Ajax de Champions League winnen?