Ajax zit met groot probleem in zijn maag

Foto: Ajax zit met groot probleem in zijn maag

Erik ten Hag moest het in het competitieduel met sc Heerenveen stellen zonder de Zuid-Amerikaanse spelers, waardoor hij verplicht een aantal reservespelers in het basisteam moest opstellen. Het betekende voor Perr Schuurs dat hij voor het eerst sinds een lange tijd de mogelijkheid kreeg om zichzelf te bewijzen.



Na het vertrek van Joël Veltman was Schuurs de logische opvolger. De centrale verdediger begon aan het begin van het seizoen in het basisteam en speelde ook in de Champions League mee, maar hij maakte daarin allerminst een goede indruk. Zijn concurrent Jurriën Timber greep vervolgens zijn kans, waarna Schuurs op de reservebank belandde. Dit seizoen maakte Schuurs weer een goede kans om terug te keren in het basisteam, maar deze keer zorgde een blessure ervoor dat hij opnieuw achteraan in de rij aansloot.

Zo vertelde Ten Hag een aantal weken geleden op een persconferentie tegenover Voetbal International: “Perr heeft in de voorbereiding alles gespeeld, maar is geblesseerd geraakt tegen Leeds United. Als hij niet geblesseerd was geraakt, had hij tegen PSV in de Johan Cruijff Schaal gespeeld. Dat was vervelend voor ons, de gevolgen zijn bekend. Maar ook voor hem. Timber is op zijn positie gekomen. Hij heeft het daar vorig seizoen ook al uitstekend gedaan. Jurriën speelt ijzersterk, dus dan moet je even achteraan de rij sluiten.”


De huidige situatie is vooral vervelend voor Schuurs die vooralsnog niet kan rekenen op enig perspectief en daardoor moet hopen op een verandering van de situatie. Hij vertelde aan Voetbal International: Ik ben ook positief over mijn ontwikkeling en weet dat de concurrentie bij Ajax groot is. Uiteindelijk bepaalt de trainer en ik probeer er gewoon alles aan te doen. Met de voorbereiding lukte dat ook, maar die blessure heeft me even teruggeworpen. Het is nu gewoon wachten op mijn kans en dan is het aan mij om het te laten zien.”

Sterk optreden



Toen Schuurs zaterdagavond op het wedstrijdformulier stond, waren alle ogen daarom gericht op de verrichtingen van de defensieve kracht. Aangezien de Nederlander nauwelijks de kans krijgt om zichzelf in een wedstrijd aan de technische staf van Ajax te bewijzen, is het voor hem essentieel dat hij de kansen pakt die hij krijgt. Dat leek voorafgaand aan het duel geen eenvoudige opgave, want op bezoek bij de Friezen heeft Ajax het historisch gezien altijd lastig. Afgelopen weekend was dat echter allerminst het geval.

Ajax domineerde het grootste gedeelte van de wedstrijd en kreeg sc Heerenveen onder druk, maar het lukte de thuisploeg alsnog om de nodige kansen te creëren. Samen met zijn concurrent Timber bleek Schuurs echter uitstekend in staat om Henk Veerman onder controle te houden. De spits van de Friezen deed er alles aan om weg te draaien van zijn directe tegenstander en vervolgens Remko Pasveer onder vuur te nemen, maar telkens was Schuurs hem te slim af door hem geen ruimte te gunnen.


Tegen sc Heerenveen kwam zijn grootste kracht naar boven: zijn lange benen. Waar onder meer Veerman meerdere keren dichtbij een vrije schietkans was, lukte het Schuurs op die momenten om met een sliding zijn benen voor de bal te zetten en daarmee een moeilijke situatie voor Pasveer te voorkomen. Waar Ajax met 0-2 won door twee knappe doelpunten, mogen de Amsterdammers daarom Schuurs eveneens dankbaar zijn dat ze de overwinning over de streep trokken. 

Tekortkomingen



Wanneer Ajax echter wedstrijden tegen betere tegenstanders speelt, dan lijkt Schuurs weer op de reservebank te moeten plaatsnemen. Het probleem van die situatie ligt voor de centrale verdediger het meest in balbezit. Het spel van Ten Hag gaat uit van een goede opbouw vanaf achteruit, waarbij de bal zolang mogelijk in de as van het veld blijft. Het betekent dat de centrale verdedigers in staat moeten zijn om de juiste middenvelder op het goede moment in te spelen, waardoor Ajax verder naar voren kan spelen. 

De opbouw van Schuurs is alleen niet om over naar huis te schrijven, zeker wanneer we deze vergelijken met die van Timber. Schuurs levert met zijn passes procentueel veel ballen in. Het is een onderdeel waarop tegenstanders eveneens anticiperen. Wanneer Schuurs daarom op het veld staat, zorgen zij ervoor dat de andere centrale verdediger (vaak Lisandro Martínez) gedekt staat, zodat Pasveer de bal wel aan Schuurs moet geven. Dat maakt de voornaamste kracht van Ajax daarmee een zwak onderdeel.

Het roept de vraag alleen maar meer op of Schuurs wel de goede keuze heeft gemaakt om ooit naar Ajax te gaan. De wedstrijd tegen sc Heerenveen maakte duidelijk dat de defensieve kracht helemaal geen slechte speler is. Sterker nog: hij zou een groot gedeelte van de eredivisieclubs direct kunnen versterken. Kijkend naar het spel van Ajax lijkt hij echter niet goed bij de club te passen, waardoor Schuurs naar verwachting telkens tegen dezelfde problemen gaat aanlopen.

Hoop op speeltijd



Aan de woorden van Schuurs te zien heeft de verdediger echter nog altijd vertrouwen dat zijn huidige situatie binnen een afzienbare periode gaat veranderen. Hoewel hij voorlopig niet de eerste keuze is van Ten Hag, is het niet ondenkbaar dat de oefenmeester dit jaar nog voor Schuurs moet kiezen. Door het immense drukke programma in de eredivisie, Champions League en KNVB Beker lijkt het niet te voorkomen dat Timber en Martínez zo nu en dan rust nodig hebben om zichzelf op de volgende wedstrijd te richten.


Naar verwachting krijgt Schuurs daarom de kans tegen de kleinere tegenstanders in de eredivisie, waarbij hij alles in het werk moet stellen om de trainers te overtuigen van zijn kwaliteiten. De fouten die hij in het verleden maakte, kan hij zich echter niet moet permitteren. Er ligt daarom voor hem allerminst een eenvoudige opdracht om zichzelf terug in het basisteam te knokken. Anderzijds liet Ten Hag de afgelopen jaren al meermaals zien een breed perspectief te hebben en daarom zijn spelers een tweede kans te gunnen.

Schuurs heeft de komende maanden de moeilijke opdracht om Timber uit het basisteam te spelen. De Oranje-international liet zich de afgelopen maanden niet alleen in voetballend opzicht zien, ook verdedigend gezien maakte hij een uitstekende indruk op het publiek. Of het nu nationaal of internationaal was, Timber stond zijn mannetje en slaagde erin om zijn directe tegenstander voor zich te houden. Zijn concurrent overtreffen lijkt voor Schuurs daarom een onbegonnen opgave, maar de situatie kan in de voetballerij binnen een seconde compleet omdraaien.

Wie is beter?

  • Schuurs
  • Timber
922+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:05
55+
‘Eredivisie-terugkeer voor Kevin Strootman’
14:48
111+
‘Promes beleeft loodzware tijd in gevangenis Dubai’
14:31
45+
Bosz beoordeelt Schouten en Veerman in Oranje
14:09
49+
Xabi Alonso blijft Bayer Leverkusen trouw
14:00
46+
Meestervoorspelling Der Klassiker: Bayern kampioen? | Match of the Weekend
13:50
163+
‘Weghorst keert terug naar de Eredivisie’
13:32
110+
‘AZ rigoureus en wijst basisklant naar de uitgang’
13:16
127+
Bosz komt in aanloop naar NEC-uit met blessurenieuws
12:48
180+
“Dest kan balans in kleedkamer verstoren”
12:28
240+
Tom Egbers keert terug bij de NOS
12:17
117+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
89+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
79+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
11:52
173+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
30+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
19+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
11:22
472+
Heeft Ajax nieuwe Frenkie de Jong?
11:07
48+
Oud-Vitessenaar uit zorgen: “Hoort niet zo laag te spelen”
10:50
63+
EK-bierwaarschuwing: “1 april-grap?”
10:35
1308+
‘Alfred Schreuder blokkeert Ajax-overgang’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie