“Het was een afschuwelijk Eredivisie-voetbalweekend”

Foto: “Het was een afschuwelijk Eredivisie-voetbalweekend”

Na de interlandperiode is het altijd weer fijn als de Eredivisie hervat wordt. Maar Hugo Borst genoot er allerminst van, zo schrijft hij vandaag in zijn kiezelharde column voor het Algemeen Dagblad.

Zo haalde Borst al uit naar de spitsen Carlos Vinicius (PSV) en Cyriel Dessers (Feyenoord). “Maar nóg erger dan falende voetballers is een jankende trainer. Die stoere Danny Buijs zeg. De trainer van het ondermaats presterende FC Groningen was na afloop van de wanvertoning tegen Sparta teleurgesteld in zijn spelers. Hij stopt er zo veel in en, huilde hij, krijgt zo weinig terug van ze. In het interviewtje ging de hand niet één keer in eigen boezem. Zou de conclusie na één overwinning in negen eredivisiepotjes kunnen zijn dat Buijs zijn dure jongens niet (meer) kan raken?”

Borst vond het ‘in de breedste zin een afschuwelijk voetbalweekend’. “Gelukkig vielen er in De Goffert geen doden bij het instorten van de tribune, maar dat lijkt meer geluk dan wijsheid te zijn geweest. De levensgevaarlijke vechtpartijen voor en na afloop van NEC – Vitesse geven te denken. Wat een zinderende agressie. Het zou me verbazen als de burgemeesters van Nijmegen en Arnhem nog uit-supporters toelaten bij volgende derby’s.” Al gingen de spelers zélf ook over de scheef, zag Borst. “Zelden zo’n nihilistische voetbalwedstrijd meegemaakt. Heel de tijd lagen de spelers op de grond. Ze schopten en naaiden elkaar. Je wist nooit of het nou bedrog was of niet. De netto speeltijd lag net boven de 50 procent. Zo is voetbal niet bedoeld, ook derby’s niet.”

“In de eredivisie lag de bal zaterdag en zondag schandalig vaak stil. Bijna overal had de scheidsrechter het gedaan, zelfs als hij het niet had gedaan. Ik zag FC Twente-coach Ron Jans weer ouderwets zeikstralen om niets. Zo’n bejaarde moet het voorbeeld geven, maar hij deed het tegenovergestelde. Ramiz Zerrouki deed wat hij zijn trainer zag en hoorde doen. Hij gedroeg zich ongedisciplineerd en kreeg (twee keer geel) rood. Zou Jans zichzelf een boete opleggen vandaag? Vast niet. Zelfreinigend vermogen is hem altijd vreemd geweest.”

Borst besluit met een compliment voor de hondstrouwe fans in het land. “Het rare is, en dat is goed nieuws, dat de negen erbarmelijke, slechte en matige wedstrijden bijna 190.000 toeschouwers naar de stadions trokken. Op de uitschelders en biergooiers na krijgen die van mij allemaal een schouderklopje omdat ze zo dapper volhielden.”

Eens met Borst?

  • Ja
  • Nee
146+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie