Transferkoning Raiola dreigt kroon te verliezen

Foto: Transferkoning Raiola dreigt kroon te verliezen

Mino Raiola is al jaren een fenomeen in de voetbalwereld. De superzaakwaarnemer heeft een aantal wereldsterren in zijn zaakwaarnemersstal, maar ook voor talenten is de Nederlands-Italiaanse zaakwaarnemer een belangrijke troef in hun route naar de Europese voetbaltop. Of dat een positieve trend is, is een tweede. 

Mino Raiola heeft de afgelopen jaren zijn imperium enorm weten uit te bouwen. De voormalig pizzabakker weet inmiddels wat de ingrediënten zijn om zijn cliënten bij de grootste clubs in Europa onder te brengen. Het zorgde er de afgelopen jaren voor dat steeds meer (Nederlandse) talenten zich aansloten in de stal van de superzaakwaarnemer. Teken je bij Raiola, dan is de kans groot dat je ergens bij een Europese topclub terecht komt, mits je goed presteert bij de kleinere clubs in Europa. Ten minste, dat laatste was voorheen een voorwaarde. 

Mino Raiola

Het regelen van transfers voor spelers leverde Raiola de afgelopen jaren een godsvermogen op. Volgens Forbes stond de zaakwaarnemer in 2020 al in de lijst van meest succesvolle zaakwaarnemers met een vermogen van zo’n zeventig miljoen euro. In veel gevallen, zoals bijvoorbeeld bij de overgang van Paul Pogba van Juventus naar Manchester United, krijgt Raiola niet alleen een percentage van het spelerssalaris en diens premies als compensatie voor zijn werk. De zaakwaarnemer toucheerde ook een deel van de transfersom van deals die hij geregeld had. Je kunt dus moeilijk stellen dat Raiola zijn werk niet goed doet. Op het moment dat een jonge voetballer de Nederlands-Italiaanse zaakwaarnemer in de arm neemt, of hem naar de contractbesprekingen stuurt, weet je als club inmiddels ook precies wat de intenties zijn van deze, meestal jonge, voetballer: of een dik contract bij zijn huidige club en anders regelt Mino wel een dik contract in een buitenlandse topcompetitie.

In Nederland liep vooral Ajax de afgelopen seizoenen tegen die lamp aan. Vorig jaar was er natuurlijk de slepende kwestie rondom Brian Brobbey en dit seizoen lijkt dat scenario zich met de contractonderhandelingen van Noussair Mazraoui opnieuw af te spelen. Net als bij Brobbey zei Mazraoui dat hij graag bij Ajax wilde blijven, inmiddels zien we meer berichten over buitenlandse interesse in de rechtsback dan vruchtbare gesprekken over contractverlenging tussen Raiola en Ajax. 

Basis van clubkeuze

De situatie van Mazraoui is eigenlijk het schoolvoorbeeld van het verschil tussen een superzaakwaarnemer en een persoonlijke zaakwaarnemer. Een superzaakwaarnemer zoals Raiola ziet zijn bedrijf als een fabriek: hij is de directeur en de voetballers die hij in zijn stal heeft, zijn als productiemedewerkers. Zij zorgen immers voor het inkomen van de directeur met hun producties (lees: prestaties op het veld). Hoe beter die productie is, hoe hoger het rendement en hoe meer geld er in het laatje van de directeur komt. Er is voor Mino echter nog een belangrijke manier om extra inkomsten te genereren: transfervrije overgangen. Wanneer het contract van een speler afloopt en je met behulp van een Bosman-arrest een transfervrije overstap kunt maken, is dat over het algemeen een lucratieve situatie voor de speler in kwestie – en dus ook voor de zaakwaarnemer. Als je als club geen transfersom hoeft te betalen, kan je meer geld vrij maken om de speler te overtuigen voor jouw club te tekenen. Denk hierbij aan hoge prestatiepremies, een dik basissalaris en een tekenpremie met vijf, zes of in sommige gevallen zeven nullen. Raiola heeft dan één argument nodig om zijn cliënt te overtuigen: je hebt maar een paar jaar om je levensonderhoud bij elkaar te spelen, dus ik zou voor het grote geld gaan. 

Uitwerking Raiola-tactiek

Natuurlijk hebben de grootste spelers uit Raiola’s stal succes in de Europese top. Voor de spelers die nog in de beginfase van hun carrière zitten, zorgen de handelingen van Raiola er misschien wel voor dat hun bankrekening gevuld wordt, maar hun talent onontwikkeld blijft. Dat blijkt dit seizoen maar weer uit de situaties van twee van Nederlands grootste talenten die de Eredivisie aan het begin van dit seizoen achter zich lieten. 

De situatie van Brobbey haalden we al eerder aan: de 19-jarige aanvaller wilde verlengen bij Ajax, zag dat Raiola de onderhandelingen liet klappen en werd later geadviseerd om op de aanbieding van RB Liepzig in te gaan. Ja, de Duitse topclub betaalt Brobbey bijna het dubbele salaris dat hij in Amsterdam had kunnen opstrijken, al komt Brobbey er nu achter dat speeltijd veel meer waard is dan euro’s en zou hij zelfs een terugkeer naar Ajax overwegen om toch aan speelminuten te komen. Dat Raiola ook al anderhalf jaar geen grip krijgt op de escapades van Mohamed Ihattaren ligt ten grondslag aan de tweede breuk in twee jaar tijd: eerst maakte Ihattaren het zichzelf onmogelijk bij PSV en nu herhaalt die situatie zich bij Sampdoria, dat hem naar Nederland heeft gestuurd wegens ‘privéomstandigheden’, wat volgens diverse media een prachtige benaming is voor een niet functionerende werknemer. Ihattaren ligt tot 2025 vast bij Juventus, dat hem verhuurde aan de competitiegenoot om aan speelminuten te komen, maar lijkt niet in aanmerking te komen voor speeltijd bij De Oude Dame. 

Transferkoning zonder kroon

Het zal niet meteen tot een running-out leiden, maar deze signalen moeten jonge voetballers verder laten nadenken over het nut van een zaakwaarnemer zoals Raiola. Als de Nederlands-Italiaanse zakenman één ding heeft bewezen de afgelopen seizoenen, dan is het dat hij de beste deals voor zijn cliënten eruit sleept, maar dit niet altijd doet om de juiste vervolgstap voor de voetballer vorm te geven. 

Anders zorg je er niet voor dat de contractonderhandelingen klappen op het moment dat je client aangeeft dat hij voor verlenging wil gaan. Anders bied je een speler niet aan bij andere clubs op het moment dat de onderhandelingen over het verlengen van een aflopend contract op het punt van beginnen staan – wat ook een onderhandelingstactiek kan zijn om het Ajax-salaris van Mazraoui een boost te geven. Anders laat je een speler zoals Mohamed Ihattaren een contract tekenen bij een club waar hij zich in alle rust kan ontwikkelen in plaats van hem bij een topclub onder te brengen en het huurconstructie-spel te spelen. De kans lijkt echter klein dat Raiola zijn succesformule gaat aanpassen. Daardoor kan het zijn dat niet alleen clubs, maar ook talentvolle voetballers uitgekeken raken op de handelswijze van Raiola. Daar zal de transferkoning zijn kroon ook moeten inleveren. Medelijden hoeven we echter niet te hebben met Mino: op het moment dat zij midden twintig zijn en een toptransfer nodig hebben, kunnen ze wél bij Raiola aankloppen.

POLL: Zaakwaarnemers hebben te veel macht in het voetbal

Vandaag 27 November 2021

  • teaser
  • compact
<strong>Ten Hag op voorpagina The Daily Mail</strong>

Ten Hag op voorpagina The Daily Mail

<p>Ralf Rangnick neemt de aankomende maanden de honneurs waar bij Manchester United, waardoor <i>The ...

578
<strong>'Nachtmerrie Steven Berghuis komt uit'</strong>

'Nachtmerrie Steven Berghuis komt uit'

<p>Zou ons kabinet iets tegen Steven Berghuis hebben? De <a ...

1648
<strong>Eredivisie op bet365: appetijtelijke odds!</strong>

Eredivisie op bet365: appetijtelijke odds!

<p>Alle Europese duels zijn gespeeld en Nederland heeft een geweldige slag geslagen met betrekking ...

10
Kieft ziet groot probleem Ten Hag bij Ajax

Kieft ziet groot probleem Ten Hag bij Ajax

<p><a href="www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" rel="">Ajax </a>draait Europees gezien op ...

1
'Rangnick heeft boodschap voor Van de Beek'

'Rangnick heeft boodschap voor Van de Beek'

<p>Ralf Rangnick gaat tot het einde van het seizoen - en wie weet nog langer - de honneurs waarnemen ...

72
"Ik denk niet dat Ajax daar op zit te wachten"

"Ik denk niet dat Ajax daar op zit te wachten"

<p><a target="_self" rel="">Ajax </a>won midweeks nog met 1-2 bij Besiktas in de Champions League, ...

21
"Als je geen vertrouwen hebt, kun je beter niet spelen"

"Als je geen vertrouwen hebt, kun je beter niet spelen"

<p>Willem II kende een sterke periode aan het begin van het seizoen, maar inmiddels wachten de ...

2
'Tijd van lief doen voorbij, nu met vuist op tafel slaan'

'Tijd van lief doen voorbij, nu met vuist op tafel slaan'

<p>Het is momenteel code rood bij PEC Zwolle, dat troosteloos <a target="_self" rel="">onderaan ...

8
Broederstrijd bij Ajax: "Maar zeker niet jaloers"

Broederstrijd bij Ajax: "Maar zeker niet jaloers"

<p>Bij <a target="_self" rel="">Ajax</a> hadden we de broertjes Timber, nu zijn het de broertjes ...

16
Oranje Leeuwinnen beperken schade van wanprestatie in Tsjechië

Oranje Leeuwinnen beperken schade van wanprestatie in Tsjechië

<p>De Oranje Leeuwinnen hebben vanmiddag nagelaten om een grote stap richting kwalificatie voor het ...

66
'Geen andere optie dan competitie stilleggen'

'Geen andere optie dan competitie stilleggen'

<p>De <a target="_self" rel="">Eredivisie</a> gaat niet stilgelegd worden, maar het amateurvoetbal ...

29
'Boos Feyenoord overweegt in te grijpen'

'Boos Feyenoord overweegt in te grijpen'

<p>Hij kwam ooit voor vier miljoen euro als begenadigd talent naar <a target="_self" ...

331
Beelden heftige kleedkamerruzie Ronaldo en Cuadrado (🎥)

Beelden heftige kleedkamerruzie Ronaldo en Cuadrado (🎥)

<p>Cristiano Ronaldo speelt inmiddels weer voor zijn oude liefde Manchester United, maar vorig ...

72
'Blufpoker leidt tot leegloop bij Ajax'

'Blufpoker leidt tot leegloop bij Ajax'

<p>Bij <a href="www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" rel="">Ajax</a> is het momenteel een hot ...

216
"Dan hoop ik ooit op een belletje van Louis van Gaal"

"Dan hoop ik ooit op een belletje van Louis van Gaal"

<p>Het Nederlands elftal is momenteel goed voorzien qua flankspelers, met bijvoorbeeld Steven ...

22
"Zien PSV vooral als een enorme uitdaging"

"Zien PSV vooral als een enorme uitdaging"

<p>Morgenmiddag neemt sc Heerenveen het in - een helaas leeg - Abe Lenstra Stadion op tegen <a ...

42
"Ten Hag en Slot hebben iets extra's gebracht"

"Ten Hag en Slot hebben iets extra's gebracht"

<p>Voormalig international Wim Kieft is lyrisch over de ontwikkelingen van de Nederlandse topclubs ...

49
<strong>De Jong heeft niets te zoeken bij Ajax en PSV </strong>

De Jong heeft niets te zoeken bij Ajax en PSV

<p>Luuk de Jong zit op de wipstoel bij FC Barcelona. De 31-jarige spits werd op het laatste moment ...

149

Gisteren 26 November 2021

Kishna na zes jaar weer trefzeker: "Toch wel lekker"

Kishna na zes jaar weer trefzeker: "Toch wel lekker"

<p>ADO Den Haag heeft vrijdagavond met 5-1 gewonnen van FC Dordrecht. Sem Steijn maakte drie van de ...

37
'Steven Bergwijn staat voor Eredivisie-comeback'

'Steven Bergwijn staat voor Eredivisie-comeback'

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" rel="">Ajax</a> wil Steven Bergwijn ...

682
Henk de Jong straalt: "Ajax moet niet verder uitlopen"

Henk de Jong straalt: "Ajax moet niet verder uitlopen"

<p>SC Cambuur werd door menigeen bespot na de 9-0 nederlaag bij <a ...

191
'Flinke dreun dreigt voor Barça en Sterling'

'Flinke dreun dreigt voor Barça en Sterling'

<p>Raheem Sterling speelt de tweede seizoenshelft niet voor FC Barcelona. De Spaanse sportkrant ...

64
Seedorf hekelt Qatar-ophef: "Hypocriet"

Seedorf hekelt Qatar-ophef: "Hypocriet"

<p>Clarence Seedorf vindt het onzin om de WK-ophef rond Qatar neer te leggen bij de spelers en de ...

143
'Xavi Simons zeer ontevreden bij PSG'

'Xavi Simons zeer ontevreden bij PSG'

<p>Xavi Simons is zeer ontevreden bij Paris Saint-Germain. De achttienjarige middenvelder uit ...

68
Van Gastel in China: "Hier is helemaal niks!"

Van Gastel in China: "Hier is helemaal niks!"

<p>De coronacrisis begon in China, maar bijna twee jaar later is de situatie in het Aziatische land ...

223
Pleidooi voor basisplaats Dessers: "Echt on fire nu"

Pleidooi voor basisplaats Dessers: "Echt on fire nu"

<p>Cyriel Dessers zorgde afgelopen zomer voor scepsis, maar begint onderhand uit te groeien tot een ...

40
Jans ontvangt Feyenoord: "Het is verschrikkelijk"

Jans ontvangt Feyenoord: "Het is verschrikkelijk"

<p>FC Twente en <a href="https://www.soccernews.nl/team/feyenoord" target="_self" ...

256
'Erik ten Hag dreigt Ajax-blunder te begaan'

'Erik ten Hag dreigt Ajax-blunder te begaan'

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" rel="">Ajax</a>-trainer Erik ten Hag ...

301
Volendam en Excelsior maken geen fout, ADO haalt uit

Volendam en Excelsior maken geen fout, ADO haalt uit

<p>FC Volendam heeft de koppositie in de Keuken Kampioen Divisie vrijdagavond versterkt. De ...

45
Cambuur wint bij NEC en klimt naar vierde plek

Cambuur wint bij NEC en klimt naar vierde plek

<p>Vorig seizoen stonden NEC en SC Cambuur nog in de Keuken Kampioen Divisie tegenover elkaar, maar ...

42
'Juventus verrast met aantrekken Nederlander'

'Juventus verrast met aantrekken Nederlander'

<p>Juventus overweegt na Matthijs de Ligt (2019) opnieuw een Nederlandse verdediger aan te trekken. ...

168
'Enorme Van de Beek-wending is een feit'

'Enorme Van de Beek-wending is een feit'

<p>De situatie van Donny van de Beek lijkt te zijn veranderd sinds het ontslag van Ole Gunnar ...

339
"Ajax zei: 'Jij bent geen vijf miljoen waard'"

"Ajax zei: 'Jij bent geen vijf miljoen waard'"

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" rel="">Ajax</a>-watcher Mike Verweij ...

237