Terugkeer Eriksen zet Ajax op scherp

Foto: Terugkeer Eriksen zet Ajax op scherp

Het is lang stil gebleven rondom Christian Eriksen en Ajax. Nu de winterse transfermarkt weer in zicht komt, popt de naam van de Deense aanvallende middenvelder weer op naast de Amsterdamse club. Een transfer zou nog steeds tot de mogelijkheden behoren. De vraag is wel of Ajax niet een te vol middenveld heeft voor nóg een extra pion. 

Christian Eriksen stond ‘gewoon’ in de basis van Demenmarken tijdens het openingsduel van EURO 2020. De aanvallende middenvelder kon voor zijn nationale team eindelijk op zijn natuurlijke positie achter de spitsen spelen, waar Internazionale-trainer Antonio Conte hem vooral gebruikte als centrale of controlerende middenvelder. Dat de Deense technicus in de eerste helft van die wedstrijd in elkaar zou zakken en sinds dien met een inwendige defibrillator. Daarmee mag je in Italië, waar Eriksen nog steeds bij Internazionale onder contract staat, niet mee voetballen. 

Christian Eriksen en Ajax

Afgelopen zomer leidde dat al tot een sterke geruchtenstroom die Eriksen terug naar Amsterdam zouden leiden. De aanvallende middenvelder werd op jonge leeftijd door Ajax naar de jeugdopleiding gehaald en kreeg onder Frank de Boer zijn eerste belangrijke status in het team van de Amsterdammers. De Deense aanvallende middenvelder begon op de flanken, maar eindigde al snel als centrale middenvelder en later aanvallende middenvelder. 

Na 113 wedstrijden in de Eredivisie (25 doelpunten en 50 assists) kreeg Eriksen van Tottenham Hotspur de kans om zich te bewijzen op een hoger niveau. De Deense aanvallende middenvelder wilde al langer een stapje omhoog doen, maar Ajax ging hoog in de boom zitten qua vraagprijs. Uiteindelijk koos Ajax eieren voor zijn geld en verkocht het de aanvallende middenvelder voor dertien miljoen euro naar Tottenham Hotspur. 


Bij The Spurs speelde Eriksen misschien wel het beste voetbal uit zijn carrière. De tengere, bijna iele middenvelder hield zich knap staande tussen het fysiek geweld in de Premier League en was door zijn lichtvoetigheid, dribbel en spelinzicht al snel een belangrijke schakel bij de Premier League-subtopper.
I

Internazionale

Het leverde hem interesse vanuit clubs als FC Barcelona op, maar tot een transfer kwam het vorig jaar pas. Eriksen wilde opnieuw graag een stap maken, maar had door zijn stormachtige ontwikkeling ook een marktwaarde van zo’n negentig miljoen euro ontwikkeld. Net als bij Ajax, profiteerde Eriksen ook bij Tottenham van zijn contractsituatie. Omdat Spurs geld wilde overhouden aan de aankoop, ging het uiteindelijk akkoord met een bod van 27 miljoen euro van Internazionale. 

Bij Internazionale moest Eriksen de vruchten gaan plukken van de succesvolle periodes bij Ajax en Tottenham Hotspur. De overgang naar de Italiaanse top viel echter tegen: Sinds de winter van 2020 kwam Eriksen pas 43 Serie A-wedstrijden in actie, met vier doelpunten en twee assists als mager rendement. De belangrijkste oorzaak daarvan was dat Antonio Conte niet speelde met een aanvallende middenvelder, waardoor Eriksen als controleur werd ingezet en het vooral met invalbeurten moest doen. 


Dat Eriksen na deze zomer geen competitiewedstrijden meer mag spelen in de Serie A, was het startschot voor de geruchtenstroom rondom een terugkeer naar Ajax. De Amsterdammers hebben met Daley Blind al een speler met een inwendig hartkastje, en hebben dus ervaring met deze medische gevallen. 

Ajax

Eriksen speelt echter nog niet in het shirt van Ajax. Dat heeft een aantal redenen. De Deense middenvelder twijfelde er aan of hij zijn actieve carrière nog wel door wilde zetten met zijn hartproblemen. De oud-Ajacied heeft de afgelopen maanden de tijd gehad om te herstellen van de zware fysieke en mentale klap die met zo’n ineenstorting gepaard gaat en het lijkt er op dat Eriksen ‘gewoon’ nog een paar jaar wil gaan voetballen. Of dat bij Ajax kan, is een tweede. 

De Amsterdammers hebben in aanvallend opzicht al een erg brede selectie. Als je een speler van het kaliber Eriksen haalt, dan wil je ook dat hij het beste rendeert en moet je hem dus op de aanvallende middenvelder-positie zetten. Daar kom je al meteen het eerste probleem tegen: op dit moment zitten Davy Klaasen en Steven Berghuis al dicht bij elkaar als het gaat om de concurrentiepositie van Ajax’ nummer 10. 


Als je daar Eriksen ook nog bijvoegt, wordt het misschien wel héél druk op het Amsterdamse middenveld. Aan de andere kant: Ajax nam aan het begin van dit seizoen afscheid van Jurgen Ekkelenkamp (naar Hertha BSC, red.) en zal aan het einde van het seizoen ook de derde keus op nummer tien, Zakaria Labyad, uit gaan zwaaien. Tel daarbij op dat de spoeling achter het controlerende duo Ryan Gravenberch – Edson Álvarez alleen maar jeugdspelers als back-up heeft, komt er ineens een heel ander scenario voor de Amsterdammers aan het licht. 

Ajax-terugkeer?

Maar goed: daarvoor moeten er dus wel eerst spelers vertrekken. De aanvallend ingestelde Ajacied die op de nominatie staat om deze winter te vertrekken, speelt echter op de flanken in plaats van het centrum. Desalniettemin kan een transfer van David Neres ervoor zorgen dat de komst van Eriksen een stuk dichter bij komt, al zet Ajax dan wel de verhoudingen binnen de club op scherp. Op het moment dat Neres vertrekt, heeft Ajax in de personen van Berghuis en Mohamed Daramy al twee spelers die zijn vertrek kunnen opvangen. 

Als Berghuis weer naar de flanken verschuift, komt er wel een vacature vrij voor Ajax’ aanvallende middenvelder. Dat Ajax de moordende concurrentiepositie van de aanvallers met de komst van Eriksen een extra boost geeft, kan alleen maar goed uitpakken voor de Amsterdammers – mits Ten Hag de ego’s van de spelers goed weet te managen, al bewijst de Tukker dat al jaren te kunnen. 


Aan de andere kant zet het de verhoudingen tussen het eerste elftal en de jeugdopleiding van de Amsterdammers wel op scherp. De doorstroom van aanvallende spelers naar het eerste elftal loopt al jaren verre van soepel – anders hoef je ook geen miljoenenbedragen neer te tellen om spelers zoals Antony, Neres, Klaassen, Berghuis en dus wellicht ook Eriksen naar Amsterdam te halen.

Moet Ajax Eriksen terughalen deze winter?

  • Ja, vind van wel
  • Nee, vind van niet
  • Geen mening
  • Ik moet het nog zien
3563+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie