Onverwacht viertal houdt PSV in leven

Foto: Onverwacht viertal houdt PSV in leven

PSV wil na de interlandperiode de competitiehervatting positief beginnen. De Eindhovenaren staan door de verliespartij van Ajax tegen FC Utrecht (0-1) nog slechts een punt achter op de concurrent, waardoor het vertrouwen groot is. Zaterdagavond neemt PSV het op tegen PEC Zwolle, waarbij de kans groot is dat Roger Schmidt opnieuw een aantal bankzitters de kans geeft in het eerste team.



Mede door de voorronde van de Champions League speelde PSV dit seizoen al een hoop wedstrijden op een hoog niveau, waardoor het voor Schmidt niet altijd eenvoudig is om een fit elftal op te stellen. De Eindhovense vereniging wil bovendien met veel druk naar voren spelen. Het spelsysteem vraagt veel energie van het team, waardoor de spelers van PSV het in wedstrijden niet eenvoudig hebben. Om teveel blessures te voorkomen koos Schmidt er dit seizoen daarom al meermaals voor om wisselingen in zijn team toe te passen.


Het kwam de oefenmeester dit seizoen al op een hoop kritiek te staan, vooral in het thuisduel met Feyenoord. Schmidt besloot om in de rust onder meer Mario Götze en Eran Zahavi naar de kant te halen, waardoor PSV met een ogenschijnlijk minder team aan de tweede helft begon. Bovendien haalde hij na ongeveer een uur spelen Cody Gakpo naar de kant, waardoor hij na het duel op social media de kop van jut was. Hoewel het resultaat allerminst positief was, kwamen de wissels echter niet compleet uit de lucht vallen.

Bewegend team



De Eindhovense club hanteert onder Schmidt duidelijk een ander spelsysteem dan onder zijn voorgangers. Waar PSV historisch gezien bekendstond als een vereniging die vergelijkbaar met Borussia Dortmund inzakte en op de counter levensgevaarlijk was, eist de huidige hoofdtrainer van zijn spelers dat ze de wedstrijd domineren en de tegenstander achteruit dwingen. De formatie vraagt vooral veel van de middenvelders en aanvallers van PSV, aangezien zij zowel in defensief als offensief opzicht de meeste meters afleggen.

Het is daarom niet vreemd dat Schmidt juist in die linies de meeste wisselingen aanbrengt. Met de huidige selectie is het voor Schmidt echter onmogelijk om een vergelijkbare speler in de ploeg te brengen. PSV mag dan wel over een brede selectie beschikken, maar gekeken naar de kwaliteiten verschillen de basisspelers en reserves veel van elkaar. Schmidt is er echter van overtuigd dat ook deze spelers in staat zijn om het team, zeker in de eredivisie, te helpen om de wedstrijd over de streep te trekken.


Op het middenveld koos Schmidt dit seizoen al meermaals om Mauro Júnior en Ryan Thomas in te brengen. Thomas raakte in het begin van zijn PSV-periode geblesseerd, maar is inmiddels weer volledig hersteld. Over de kwaliteiten van Mauro bestaan al jarenlang discussies, maar voorlopig wist hij nog niet het niveau te bereiken dat PSV van zijn spelers verwacht. In de aanval krijgen Bruma en Ritsu Doan steeds vaker de kans. Voegt het viertal daadwerkelijk iets toe aan het spel van PSV of zijn de wissels vooral opvulling van de selectie?

Kneedbaar



Dat Mauro, Thomas, Bruma en Doan onderdeel zijn van de selectie, komt Schmidt allerminst slecht uit. De oefenmeester liet in zijn periode bij PSV al meermaals zien dat hij het niet waardeert wanneer een speler weerwoord heeft over zijn manier van spelen. Schmidt is daarom niet alleen op zoek naar spelers die de kwaliteiten hebben om in het Europese topvoetbal mee te kunnen, maar vindt het eveneens belangrijk dat hij voetballers in zijn selectie heeft die kneedbaar zijn en daarmee naar zijn opdrachten luisteren.

Het kwartet zit momenteel niet in de positie om kritiek te hebben op Schmidt. Waar Bruma in een verhuurperiode bij Olympiakos niet voldoende wist te overtuigen om een definitief contract af te dwingen, zitten Thomas, Mauro en Doan al langer in een uitzichtloze situatie bij PSV. De spelers zagen met Donyell Malen en Denzel Dumfries diverse teamgenoten naar grote clubs vertrekken, maar hen lukt het nog altijd niet om in het basisteam van PSV te komen. Daardoor is het de komende maanden afwachten hoe hun toekomst eruit ziet.

Concurrent Ajax



PSV doet er alles aan om de financiële en sportieve achterstand op Ajax zo klein mogelijk te houden. De Amsterdammers kunnen vrijwel twee vergelijkbare elftallen opstellen, terwijl PSV moet roeien met de riemen die het heeft. Het kan in de loop van het seizoen tot gevolg hebben dat PSV bij blessures en schorsingen het verschil met Ajax verder ziet oplopen, al hoopt Schmidt dat dit de Eindhovenaren bespaard blijft. Wanneer de club uit de lichtstad echter alsnog pech heeft, dan kan dit voor grote problemen zorgen.


Mauro, Thomas, Bruma en Doan kunnen dit seizoen dan ook een cruciale rol voor PSV vervullen. Hoewel de club eraan denkt om hen aan het einde van het seizoen te verkopen, zijn ze zeker tegen de kleinere clubs in de eredivisie in staat om het verschil te maken en PSV de drie punten te verzorgen. Op veel speeltijd hoeven de spelers de komende maanden niet te rekenen, maar juist in de invalbeurten en wedstrijden tegen de ondersten in de eredivisie kunnen ze zichzelf bewijzen voor geïnteresseerde clubs.

Schmidt kan de komende maanden niets anders dan hopen dat de reservespelers mentaal scherp genoeg blijven om de Eindhovenaren zolang mogelijk in de titelstrijd te houden. Te beginnen aankomend weekend tegen PEC Zwolle. Met het thuisduel met AS Monaco van aankomende week op het programma wil de oefenmeester zijn spelers vooral heelhuids het weekend laten overleven, zodat PSV in de Europa League een nieuwe stap kan zetten richting overwintering. Dát is financieel het belangrijkste voor de club.

Is het begrijpelijk dat PSV zoveel wisselt?

  • Ja, ik vind van wel
  • Nee, absoluut niet
243+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie