Ajax zorgt met uitzichtloze situatie voor grote problemen

Foto: Ajax zorgt met uitzichtloze situatie voor grote problemen

De interlandperiode is achter de rug, waardoor Ajax zich aankomend weekend weer richt op de hervatting van de competitie. De Amsterdammers gaan op bezoek bij sc Heerenveen dat historisch gezien lastig is voor de bezoekers. Naar verwachting begint Mohammed Kudus opnieuw vanaf de reservebank.



De Ghanees heeft een ongelukkige beginperiode achter de rug in Amsterdam. Kudus kwam als groot talent bij Ajax binnen en liet aan het begin van het seizoen 2020/2021 direct een uitstekende indruk achter. Onder meer in de thuiswedstrijd tegen Vitesse speelde hij de pannen van het dak af door op het middenveld met lef en durf zijn acties te maken, waardoor de Arnhemmers nauwelijks tijd hadden om in balbezit te komen. Kudus leek de volgende maanden daarom verzekerd van een basisplaats, maar een slepende blessure gooide roet in het eten.


Het talent raakte uit vorm en kreeg wederom te maken met kwetsuren, waardoor hij pas afgelopen zomer weer fit aan de aftrap kon verschijnen. In verschillende oefenwedstrijden liet hij opnieuw zien welke kwaliteiten hij heeft wat ervoor zorgde dat analisten hem een basisplaats toedichtten. Niets was echter minder waar, want wederom zat een kwetsuur hem in de weg. Een paar maanden later is hij blessurevrij en klaar om zijn kans te verzilveren, maar door de goede vorm van Ajax zit voor hem niets anders erop dan afwachten.

Kudus op reservebank



Dat Kudus bij Ajax op de reservebank zit, heeft ogenschijnlijk weinig te maken met de kwaliteiten die hij heeft. Kudus liet op de trainingen namelijk al meermaals zien dat hij klaar is voor een basisplaats. Op het gebied van overzicht, techniek en scorend vermogen is de aanvallende middenvelder een speler die elke club in de eredivisie beter zou maken, maar de Ghanees heeft simpelweg de pech dat hij een paar spelers voor zich heeft staan die op dit moment een streepje voor hebben bij hoofdtrainer Erik ten Hag.  

Kudus zit in dezelfde situatie als David Neres. Beide spelers zijn goed genoeg om in het basisteam te beginnen, maar allebei hebben ze een of meerdere concurrenten voor zich die het net een stukje beter doen. Het is zonde voor Ajax, aangezien beide spelers een grote transferwaarde vertegenwoordigen die op deze manier alleen maar naar beneden gaat. Zo was Neres twee jaar geleden nog 40 miljoen euro waard, maar daalde zijn waarde inmiddels tot ongeveer de helft. Hetzelfde kan met Kudus gebeuren.


In het Ghanese elftal liet Kudus afgelopen week zien waarom hij klaar is voor een basisplek. Zijn land nam het op tegen Zimbabwe, waarbij de middenvelder vanaf de aftrap mocht meedoen. Kudus kreeg op de rand van het zestienmetergebied de bal aangespeeld en besloot samen met zijn teamgenoot Jordan Ayew een combinatie aan te gaan. Ayew kreeg met zijn rug naar het doel de bal en kaatste terug op de doorgelopen Kudus. Vervolgens kon Kudus relatief eenvoudig in de lange hoek raakschieten, waardoor Ghana op voorsprong kwam.

Concurrentie



Voor Ten Hag lijken er dan ook weinig redenen te zijn om Kudus niet op te stellen. De aanvallende middenvelder staat garant voor doelpunten, zorgt voor veel beweging in het strafschopgebied van de tegenstander en heeft het loopvermogen om terug te verdedigen. Desondanks verkiest de oefenmeester Steven Berghuis en Davy Klaassen nog vóór Kudus. Berghuis is daarbij nog het meest opvallend, aangezien de kersverse aankoop de afgelopen jaren op de rechtsbuitenpositie was terug te vinden en daardoor op een geheel nieuwe positie staat.

Mocht Berghuis een wedstrijd niet kunnen spelen dan kiest Ten Hag steevast voor Klaassen. Ervaring lijkt daarbij het sleutelwoord te zijn. Zowel Klaassen als Berghuis spelen inmiddels al jarenlang in de eredivisie en weten als geen ander hoe het is om met druk om te gaan. De Nederlanders speelden al verschillende wedstrijden in de Champions League en beslisten lastige wedstrijden in de eredivisie, waarmee ze hun sporen verdienden. Aangezien Ajax voor het hoogst haalbare wil spelen, kiest Ten Hag dan ook voor zekerheid.

Kudus lijkt op die positie dit seizoen daarom nauwelijks in aanmerking te komen, waardoor hij moet hopen dat er blessures en schorsingen komen. Een andere mogelijkheid is dat de hoofdtrainer hem op een andere positie neerzet, maar de vraag is of hij dit wel kan. Als controlerende middenvelder naast Ryan Gravenberch liet hij in het verleden al zien veel risico in zijn spel te leggen. Hoewel dat in het zestienmetergebied van de tegenstander kan, loopt hij vlak voor zijn eigen strafschopgebied het risico dat hij na balverlies een tegengoal krijgt.

Afwachten

De rol van aanvallende middenvelder past hem daarom het beste, waardoor het de komende maanden afwachten is wanneer hij de kans krijgt. Met veel wedstrijden voor de boeg lijkt het een kwestie van tijd voordat Ten Hag hem opstelt, maar de recente geschiedenis bewees dat dit lang geen zekerheid is. Wanneer Berghuis en Klaassen voorlopig fit blijven, gaat het voor beide spelers geen probleem zijn om afwisselend twee keer in de week een goede wedstrijd op de mat te brengen.


Voor Kudus is het simpelweg te weinig wanneer hij de komende twee tot drie maanden slechts een paar wedstrijden mag meedoen. Zeker voor een jonge speler is het lastig om direct de juiste vorm te pakken en op die manier de trainer te overtuigen. Kudus heeft juist het vertrouwen van Ten Hag nodig, zodat hij zichzelf kan ontwikkelen tot een betere speler. In plaats daarvan lijkt hij genoegen te moeten nemen met invalbeurten waarin hij zichzelf in tien tot vijftien minuten aan de buitenwereld moet bewijzen.

De Ghanese middenvelder kan de huidige situatie zien als zijn eerste ervaring met een topclub. Wanneer hij op latere leeftijd in een Europese topcompetitie terechtkomt, dan gaat hij namelijk ook te maken krijgen met moeilijke momenten op de reservebank. Hij kan daarbij Donny van de Beek bij Manchester United als voorbeeld gebruiken. De kunst is om zijn hoofd koel te houden en te vertrouwen op de kansen die gaan komen. De aankomende maanden moeten uitwijzen hoever Kudus in die ontwikkeling is.

Wie moet Ten Hag opstellen?

  • Klaassen
  • Berghuis
  • Kudus
1193+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:31
6+
Bosz beoordeelt Schouten en Veerman in Oranje
14:09
23+
Xabi Alonso blijft Bayer Leverkusen trouw
14:00
34+
Meestervoorspelling Der Klassiker: Bayern kampioen? | Match of the Weekend
13:50
88+
‘Weghorst keert terug naar de Eredivisie’
13:32
78+
‘AZ rigoureus en wijst basisklant naar de uitgang’
13:16
102+
Bosz komt in aanloop naar NEC-uit met blessurenieuws
12:48
157+
“Dest kan balans in kleedkamer verstoren”
12:28
221+
Tom Egbers keert terug bij de NOS
12:17
104+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
83+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
66+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
11:52
159+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
28+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
17+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
11:22
395+
Heeft Ajax nieuwe Frenkie de Jong?
11:07
46+
Oud-Vitessenaar uit zorgen: “Hoort niet zo laag te spelen”
10:50
62+
EK-bierwaarschuwing: “1 april-grap?”
10:35
1210+
‘Alfred Schreuder blokkeert Ajax-overgang’
10:20
252+
‘Ajax-zomertransfer: 27 miljoen’
10:17
122+
Smakelijke FC Utrecht-onthulling over Ten Hag: “Iedereen werd gek van hem”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie