Oranje laat fans zes keer juichen in De Kuip

Het Nederlands elftal heeft maandagavond een eenvoudige zege behaald ten koste van Gibraltar. Een monsterscore bleef uit in De Kuip, maar de ruim dertigduizend supporters zagen wel zes treffers: 6-0.

Oranje won de eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar met 0-7 en dus gingen de fans er eens goed voor zitten. Zij zagen het Nederlands elftal fanatiek uit de startblokken schieten. Dat resulteerde meteen in druk op het doel van de bezoekers en na negen minuten was de openingstreffer een feit. Virgil van Dijk kopte een hoekschop van Memphis Depay hard tegen de touwen: 1-0.

Memphis groeide uit tot de absolute hoofdrolspeler van de eerste helft. De FC Barcelona-aanvaller was betrokken bij een grote kans voor Noa Lang, die de bal voorlangs mikte. De basisdebutant scoorde even later wel, maar had pech dat Van Dijk buitenspel stond. De VAR constateerde echter een handsbal aan Gibraltar-zijde en daarom ging de bal wel op de stip. Helaas voor de Oranje-fans stuitte Memphis op doelman Bradley Banda, die fraai redde.

Geen 34ste Oranje-doelpunt dus voor Memphis, maar dat bleek uitstel van executie. Kort na zijn gemiste strafschop tikte de aanvaller alsnog de 2-0 binnen op aangeven van Davy Klaassen. Dat duo was vorige maand nog grotendeels verantwoordelijk voor de 6-1 zege op Turkije. Tegen Gibraltar werd de zege ook al voor rust een feit, want kort voor de pauze maakte opnieuw Memphis er 3-0 van. Na een nieuwe handsbal benutte hij deze penalty wél.

In de tweede helft bleef Oranje zoeken naar goals, waar Gibraltar zich bleef beperken tot verdedigen. De bezoekers konden niet voorkomen dat de teller bleef oplopen. Rechtsback Denzel Dumfries zorgde voor een snelle 4-0 door een voorzet van Lang prima binnen te koppen. Bondscoach Louis van Gaal zag aanleiding om verschillende wissels toe te passen. Arnaut Danjuma verscheen bijvoorbeeld binnen de lijnen en hij nam de 5-0 voor zijn rekening.

Wout Weghorst scoorde bijna ook als invaller. De spits van VfL Wolfsburg dacht daadwerkelijk gescoord te hebben, ware het niet dat de doellijntechnologie hem in het ongelijk stelde. Een andere invaller, Donyell Malen, lukte het wel om de 6-0 op het scorebord te brengen door de bal in de verre hoek te schieten na een listig passje van Memphis.

Scoreverloop: 1-0 (9′) Virgil van Dijk, 2-0 (21′) Memphis Depay, 3-0 (45′) Memphis Depay (strafschop), 4-0 (48′) Denzel Dumfries, 5-0 (75′) Arnaut Danjuma, 6-0 (86′) Donyell Malen