Stunttransfer Ajax lijkt kwestie van tijd

Foto: Stunttransfer Ajax lijkt kwestie van tijd

Ajax nam aan het einde van vorig seizoen afscheid van Brian Brobbey. De aanvaller tekende na een lange contractsoap uiteindelijk een contract bij het Duitse RB Leipzig. De eerste periode van het seizoen loopt het nog niet zoals gehoopt voor de aanvaller, waardoor er alweer gesproken wordt over een terugkeer naar de Johan Cruijff ArenA. 

Brian Brobbey liet na zijn Ajax-vertrek weten dat hij had geluisterd naar de mensen in zijn omgeving. De negentienjarige aanvaller kon zijn contract bij Ajax verlengen, maar koos uiteindelijk voor een overgang naar de Bundesliga. Het ambitieuze RB Leizpig, dat de laatste jaren een serieuze aanval doet op gevestigde orde in Duitsland, pikte de talentvolle aanvaller op in Amsterdam. Brobbey tekende aan het einde van vorig seizoen een contract dat hem voor drie jaar speler van Leipzig maakt. Voorlopig lijkt het daar ook bij te blijven. 

Ajax en Brian Brobbey

Ajax deed vorig seizoen extreem veel moeite om Brobbey alsnog binnenboord te houden. De Amsterdammers startten medio 2020 de contractgesprekken al op met de zaakwaarnemer van Brobbey, Mino Raiola. Vooral het ontbreken van perspectief was het grote kantelpunt van de onderhandelingen. Brobbey hikte al een tijdje tegen het eerste elftal aan, maar kreeg geen belangrijke kansen van trainer Erik ten Hag om zich in het eerste elftal te bewijzen. De spits speelde zijn wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie en mocht meetrainen met de selectie van Ten Hag, maar zijn eerste officiële duel liet opvallend lang op zich wachten. 


Het is mogelijk dat die contractsituatie daar een onderdeel van was. Dat Brobbey pas kansen kreeg van Ten Hag op het moment dat het eruit zag dat hij zijn verbintenis niet zou gaan verlengen, legde de intenties van de Amsterdammers misschien iets te veel aan de oppervlakte. Brobbey kreeg zijn gewenste kans en pakte deze met twee voeten aan. Na het vertrek van Klaas-Jan Huntelaar (naar Schalke 04, red.) schoof Brobbey definitief door naar het aanvalsequipe van het eerste van Ajax. 

Binnen no-time speelde Brobbey zich op tot tweede spits in de pikorde. De eerste spits, Sébastien Haller, had misschien niet eens in Amsterdam gespeeld op het moment dat Brobbey zijn contract had verlengt. De Franse recordaanwinst van de Amsterdammers werd voor 22,5 miljoen euro overgenomen van West Ham United en wordt over het algemeen gezien als het nekschot van de Ajax-loopbaan van Brobbey. 

RB Leipzig

Wat er zou zijn gebeurd met de Haller-transfer op het moment dat Brobbey ‘gewoon’ zijn contract had verlengt aan het begin van vorig seizoen, zal altijd in het onbekende blijven liggen. Feit blijft wel dat de Amsterdammers ook na de eerste aankondiging dat er geen overeenkomst was bereikt met Brobbey in gesprek bleven met de aanvaller, die na de Europa League-wedstrijd tegen Frans landskampioen Lille aangaf dat hij bij Ajax wilde blijven. 


Wat er daarna in de gesprekken tussen Overmars en Raiola over die contractverlenging is misgegaan, weet niemand. De contractaanbieding die Ajax zou gedaan hebben, een contract van zo’n 1,5 miljoen euro per seizoen voor een negentienjarige speler, haalde de aanbieding van RB Leipzig niet, dat Brobbey naar verluidt tot de zomer van 2025 drie miljoen euro per jaar betaalt. 

Brobbey was nog maar net bij RB Leizpig of de club duwde hem praktisch in dezelfde situatie als een half jaar geleden bij Ajax. Waar de Amsterdammers Haller haalde, kocht RB Leipzig de Portugese spits André Silva van Eintracht Frankfurt. De 46-voudig international van Portugal krijgt (natuurlijk) de voorkeur boven de transfervrije en talentvolle Brobbey, die dit seizoen tot 37 speelminuten in de Bundesliga kwam en naast zijn eerste basisplek ook nog op zijn eerste doelpunt in Duitse dienst wacht. 

Ajax-terugkeer

De aanvaller werd onlangs geïnterviewd over zijn eerste periode in Leipzig. De aanvaller liet weten dat het nog niet precies is wat hij ervan verwachtte. Sterker nog: de international van Jong Oranje gaf aan dat hij Ajax miste, en vooral de tijd dat hij met zijn vrienden kon voetballen. In plaats van mee te dingen voor een basisplaats bij Ajax, de keuze tussen Brobbey en Danilo Pereira als tweede spits van Ajax lijkt gemakkelijk gemaakt, moet Brobbey zich weer vanaf de laagste plek in de pikorde naar boven werken. 


Aan het einde van het vorige seizoen en het begin van de zomerse transferperiode werd er ook al gesproken over een Ajax-terugkeer van Brobbey. Ten Hag gaf meerdere keren aan dat hij graag zou zien dat Brobbey alsnog bij Ajax bleef. Er zouden zelfs onderhandelingen zijn geweest over een transfersom rond de acht miljoen euro, maar definitief werd dat alles niet. Brobbey lijkt die deur echter weer opengezet te hebben met zijn recente uitspraken. 

De belangrijkste vraag over de terugkeer is niet eens kan Ajax het betalen, wil Brobbey wel of zit Ten Hag nog wel te wachten op een speler als Brobbey? De vraag is vooral: hoe gaat Ajax de onderhandelingen met Mino Raiola tot een goed einde brengen? De invloedrijke zaakwaarnemer maakt zich dit seizoen opnieuw niet populair in Amsterdam door Noussair Mazraoui, ondanks zijn uitgesproken wens om bij Ajax te blijven, aan te bieden in de Italiaanse en Spaanse top. 

Kwestie van tijd?

Eén ding is zeker: het startschot van een nieuwe Brobbey-soap is gegeven. Met nog bijna twee maanden tot een nieuwe transferperiode zal Ajax wellicht weer een charme-offensief starten op het moment dat de club ook werkelijk werk wil gaan maken van de terugkeer van Brobbey. De 19-jarige aanvaller lijkt zelf nog steeds warme gevoelens te hebben voor de club waar hij zijn volledige jeugdopleiding genoot, maar of dat ook genoeg is om zijn dikke contract in Duitsland achter te laten, is nog wel de vraag. 


Een vraag die dus beantwoord moet worden door Mino Raiola en Marc Overmars. De twee hebben bewezen dat ze uitstekende deals voor hun client en club uit het vuur weten te slepen, iets wat de onderhandelingen tussen deze twee kemphanen van te voren al bemoeilijkt. Of de stuntterugkeer van Brobbey naar Ajax een kwestie van tijd is, ligt dus opnieuw in de handen van Raiola en Overmars.

Keert Brobbey deze winter terug bij Ajax?

  • Ja, denk het wel
  • Nee, denk het niet
  • Nee, na dit seizoen wel
  • Nee, voorlopig niet meer
7482+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
29+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
23:29
80+
‘Ajax had Henderson helemaal niet nodig’
23:14
25+
‘Ten Hag richt pijlen op centrumspits Real Madrid’
22:48
13+
Oranje-international moet geduld hebben voor rentree
22:32
329+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
42+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
176+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
342+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
146+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
373+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
106+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
90+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
424+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
231+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
199+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
549+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
58+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
95+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
37+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
109+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie