Oranje stelt ondanks zege teleur in Riga

Het Nederlands elftal heeft vrijdagavond zonder glans drie punten bijgeschreven in de WK-kwalificatiefase. Bondscoach Louis van Gaal zag alleen Davy Klaassen toeslaan in en tegen Letland: 0-1.

Zonder Georginio Wijnaldum en met Guus Til aan de aftrap begon Oranje aanvallend aan de wedstrijd. Dat leidde meteen tot mogelijkheden, maar Davy Klaassen en Memphis Depay hadden hun vizier niet op scherp staan. Na achttien minuten viel de 0-1 dan toch. Op de persconferentie van donderdag kwamen hoekschoppen ter sprake en deze corner viel precies lekker voor Ajacied Davy Klaassen, die met een volley raak mikte: 0-1.

Het Nederlands elftal wilde met de snelle voorsprong op zak natuurlijk aan het doelsaldo werken, maar niets was minder waard. Het brutale Letland kreeg kort na de 0-1 twee serieuze kansen. SC Cambuur-spits Roberts Uldrikis liet twee dotten van kansen onbenut om de thuisploeg verrassend langszij te brengen. Doelman Justin Bijlow hield daarmee zijn doel schoon.

Oranje werd dus gewaarschuwd in Riga, waar het echter niet de juiste scherpte wist te vinden. Halverwege stond de magere oogst van één doelpunt nog steeds op het scorebord. Reden voor een donderspeech van Van Gaal zou je denken, maar ook in de tweede helft liep het totaal niet tegen het defensieve Letland. Andrejs Ciganiks noteerde zelfs de eerste mogelijkheid namens de Letten.

Het Nederlands elftal probeerde wel om de score uit te bouwen. Memphis Depay kreeg daar met name de mogelijkheden voor, maar de FC Barcelona-aanvaller kon het verschil niet maken. Zo kreeg hij de bal niet lekker mee na een voorzet van debutant Noa Lang. Omdat Letland in extremis nog een grote kans onbenut liet, bleef het bij 0-1.

Scoreverloop: 0-1 (18′) Davy Klaassen