Wijnaldum zorgt voor bizarre situatie

Foto: Wijnaldum zorgt voor bizarre situatie

Georginio Wijnaldum kon een belangrijke pion worden op het middenveld van FC Barcelona. De reserveaanvoerder van Oranje koos echter voor een overstap naar Paris Saint-Germain. Zijn eerste weken bij het sterrenensemble uit Parijs heeft Wijnaldum nog geen basisplek weten te veroveren. Desalniettemin maakte hij de slimste beslissing uit zijn loopbaan door in Parijs te tekenen. 

De toekomst van Georginio Wijnaldum heeft de media lange tijd bezig gehouden. Meer dan een jaar leidde de geruchtenstroom de Nederlandse middenvelder naar FC Barcelona. Uiteindelijk trokken de Catalanen aan het korte einde toen Paris Saint-Germain zich meldde bij de oud-middenvelder van Liverpool, Newcastle United, PSV en Feyenoord. De keuze voor de Parijzenaren lijkt in de eerste weken van het seizoen niet de meest gelukkige voor Wijnaldum. Qua speeltijd dan. 

Georginio Wijnaldum

De loopbaan van Georginio Wijnaldum is er een voor in de schoolboeken. De middenvelder debuteerde op zestienjarige leeftijd al in het eerste van Feyenoord. In de seizoenen daarna speelde hij zichzelf in de basis. PSV haalde Wijnaldum in 2011 naar het Philips Stadion. De Eindhovenaren gaven Wijnaldum de kans om zich door te ontwikkelen tot een sleutelspeler in het elftal. Het verbaasde dan ook weinig mensen dat Newcastle United in de zomer van 2015 voor 20 miljoen euro naar de Premier League haalde. 

Wijnaldum degradeerde met Newcastle in zijn eerste seizoen in Engeland. De middenvelder bleef zelf wel behouden voor het hoogste niveau: Liverpool haalde hem in 2016 voor 30 miljoen euro naar Anfield Road. Wijnaldum tekende een vijfjarig contract en maakte die ambtstermijn helemaal vol. Als het aan de Nederlands international had gelegen, konden daar nog meer jaren bij komen. Liverpool had echter andere plannen dan Wijnaldum. 


De dertigjarige middenvelder gaat richting de herfst van zijn loopbaan. Over het algemeen teken je op je dertigste je laatste ‘dikke’ Europese contract als topvoetballer. Wijnaldums huidige verbintenis loopt tot de zomer van 2024, en dan is hij dik in de dertig en kan hij nog steeds duizelwekkende bedragen verdienen, alleen zal hij daarvoor naar het Midden-Oosten moeten vertrekken.
Liverpool was ondanks de lange samenwerking niet bereid om aan de eisen van Wijnaldum te voldoen. De club investeerde vorige zomer, op het moment dat Wijnaldum in de nadrukkelijke belangstelling stond van FC Barcelona, al in een extra middenvelder, Thiago Alcantara, voor op de positie van Wijnaldum. Ondanks de aanwezigheid van de Spaans international wilde Liverpool-trainer Jurgen Klopp dat Gini zou blijven, maar de reserveaanvoerder van het Nederlands elftal had andere plannen. 

FC Barcelona & Paris Saint-Germain

FC Barcelona leek lange tijd de nieuwe club van Wijnaldum te worden. De financiële situatie van de Catalanen zat de onderhandelingen lang in de weg. Daardoor liepen de gesprekken stroef en gaf het Paris Saint-Germain de kans om Wijnaldum met een superaanbieding van acht tot 9,5 miljoen euro per seizoen richting het Parc des Princes te lokken. De eerste weken van het seizoen komt Wijnaldum lang niet zoveel in actie zoals hij gewend was bij Liverpool.

De ploeg van Mauricio Pochettino staat nu al een straatlengte voor in de Franse Ligue 1. Het sterrenensemble is zichtbaar nog zoekende naar de beste vorm om al die vedettes tot hun recht te laten komen. Tegen Stade Rennes zat Wijnaldum de eerste 75 minuten op de bank en kwam daarna in de ploeg voor Marco Verratti.


Hoe anders was die situatie op het moment dat Wijnaldum voor minder centen bij FC Barcelona was gaan voetballen. De aanbieding van de Catalanen was financieel onïnteressant als je het vergelijkt met het geld dat hij in Parijs verdient. De sportieve situatie bij FC Barcelona, waar Wijnaldum éen van de pijlers op met middenveld zou moeten worden met Frenkie de Jong en Pedri, is in vergleijking met de invalbeurten van de eerste weken in Parijs bijna net zo groot als de miljoenen in de contractaanbiedingen van de Europese topclubs. 

Het voordeel van Wijnaldum bij PSG is dat een team in opbouw gepaard gaat met veranderingen totdat de juiste formatie gevonden heeft. Wijnaldum kan op alle posities op het middenveld uit de voeten en in tegenstelling tot de aanval, heeft PSG niet de beschikking over alleen maar middenvelders van wereldklasse. Ondanks al zijn ervaring kan het zijn dat Wijnaldum een tijdje nodig heeft om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. 

Nederlands elftal

Het werkt voor de 30-jarige middenvelder ook mee dat de kans klein is dat zijn spaarzame speelminuten in Parijs grote gevolgen gaat hebben voor zijn plek bij het Nederlands elftal. Wijnaldum is ook onder Louis van Gaal uitgeroepen tot reserveaanvoerder achter Liverpool-verdediger Virgil van Dijk. De middenvelder hoeft zich waarschijnlijk geen zorgen te maken dat zijn plek voor het mogelijke WK 2022 in gevaar komt. 


Sterker nog: op het moment dat Wijnaldum zich nú in de basis van PSG weet te knokken, heeft Oranje daar meer aan dan een heel seizoen op het middenveld van FC Barcelona. Op het moment dat Pochettino een manier weet te vinden om alle vedettes, en met een beetje geluk dus ook Wijnaldum, te laten renderen zoals ze bij hun vorige clubs / in het vorige seizoen deden, kan Gini ook in zijn dertigerjaren nog verder groeien naar een nieuw niveau.
Want natuurlijk is het project in Parijs er een om je vingers bij af te likken. Er zijn weinig spelers die een dergelijk miljoenencontract afwijzen in deze fase van hun carrière. Helemaal met de wetenschap dat voetballers steeds langer fit blijven en Wijnaldum op zijn 34e misschien ook nog wel de benen en de geest heeft om er nog een paar jaar tegenaan te gaan. En als je de financiële situatie van Barcelona kent (de club heeft ruim één miljard euro schuld, red.), kunnen ze Wijnaldum in 2024 ook nog wel gebruiken.

Wijnaldum eindigt ooit bij FC Barcelona

  • Nee, hij sluit af bij Feyenoord
  • Nee, hij sluit af bij PSV
  • Nee, hij sluit af bij andere club
  • Nee, hij verlengt bij PSG
  • Ja, denk het wel
252+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:41
4+
Fans reageren op PSV-drama: ‘Gun je niemand’
23:17
8+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
5+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
53+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
43+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
102+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
185+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
646+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
232+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
47+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
89+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
112+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
215+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
199+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
132+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
211+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
235+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
446+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
26+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
23+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie