Koeman-vertrek is positief voor Frenkie de Jong

Foto: Koeman-vertrek is positief voor Frenkie de Jong

Barcelona heeft tijdens de interlandperiode even een moment om op adem te komen, maar over anderhalve week gaat het voor de Spanjaarden weer verder. De topclub beleeft zonder Lionel Messi een teleurstellend seizoen en lijkt snel in te grijpen door Ronald Koeman te ontslaan. Het lijkt op het eerste gezicht slecht nieuws voor Frenkie de Jong, al zijn er ook voordelen te noemen.

De Jong kwam in de zomer van 2019 als een grote man bij Barcelona binnen. De controlerende middenvelder liet een seizoen ervoor bij Ajax zien uit het juiste hout te zijn gesneden en was in de Champions League van een zeer hoog niveau. Op bezoek bij concurrent Real Madrid toonde De Jong bij Ajax aan uitstekend in het topvoetbal mee te kunnen, waardoor vrijwel alle Europese topclubs achter hem aanzaten. Barcelona had het geluk dat het een droom voor De Jong was om naar de club te verkassen. De transfer was daarom snel afgerond.


Waar het gros in Nederland nog altijd enthousiast is over de manier waarop De Jong op het veld acteert, zijn de Spaanse media minder tevreden met het niveau dat de middenvelder de afgelopen jaren bereikte. De voetbalkijkers in Spanje hebben nog altijd de speler in hun hoofd zitten die Real Madrid hoogstpersoonlijk aan flarden speelde en verwachten daarom dat De Jong Barcelona bij de hand neemt. Dat liet hij echter nog niet zien. Mocht hij daar alsnog toe in staat zijn, dan zijn deze weken het juiste moment om toe te slaan.

Verschuivingen



Hoewel De Jong bij Ajax als inschuivende, controlerende middenvelder furore maakte in het topvoetbal, heeft de speler sinds zijn komst in Barcelona te maken met verschuivingen. Hoofdtrainer Ernesto Valverde kwam in het begin van het seizoen 2019/2020 al erachter dat De Jong en Sergio Busquets niet samen op het middenveld konden spelen. De oefenmeester zag daarom geen andere oplossing dan De Jong hangend op de linksbuitenpositie te zetten, waar hij nauwelijks ballen van zijn ploeggenoten kreeg ingespeeld.

Zijn opvolger Quique Setién bleef eveneens schuiven met De Jong die het geen probleem leek te vinden om telkens op een andere positie te komen staan. De Oranje-international kwam vervolgens weer in een controlerende rol te spelen, waarop hij het bij Ajax zo goed deed. Samen met Busquets zette hij een aantal maanden de lijnen uit en dribbelde hij veelvuldig in, maar op dat systeem kwam eveneens kritiek. Door de speelstijl stond Barcelona verdedigend dan wel goed, maar in aanvallend opzicht kwam de club tekort.


Bij de aanstelling van Koeman liet de trainer weten een nieuwe rol voor De Jong in petto te hebben. Niet langer stond hij vlak voor de verdediging om in te schuiven, in aanvallend opzicht vond Koeman dat De Jong meer kon bijdragen. Het resulteerde erin dat de Nederlander twintig tot dertig meter hoger op het veld kwam te staan, waardoor hij tijdens de opbouw van Barcelona langer op de bal moest wachten om deze te ontvangen. Waar hij het voetballend uitstekend aan kon, bleek De Jong echter andere onderdelen tekort te komen.

Gebreken



De Jong was in zijn controlerende rol gewend om de bal te ontvangen op plaatsen op het veld waar het niet zo druk was, maar dat was op zijn nieuwe positie een ander verhaal. Wanneer hij van achteruit een pass kreeg, stond hij vaak tussen twee tot drie tegenstanders in die allemaal probeerde om het De Jong zo moeilijk mogelijk te maken. De Jong probeerde daar onderuit te spelen door de bal snel te laten rondgaan en de vrije man te zoeken, maar vaak genoeg koos hij voor een risicoloze oplossing waaruit geen kans kon ontstaan.

Bovendien kwam De Jong achter een andere tekortkoming: hij scoort moeilijk. Bij Ajax toonde hij aan dat hij een geweldig overzicht heeft, in staat is om een mooie steekpass te geven en behendig is aan de bal, maar scorend vermogen heeft hij allerminst. Het ontbreekt De Jong niet alleen aan een goed schot in zijn benen waarmee hij de keeper van de tegenstander aan het zweten kan brengen, ook heeft hij vaak niet het precieze om de bal in de hoek te plaatsen en daarmee zijn kans op een doelpunt zo groot mogelijk te maken.

Het vergroot het probleem bij Barcelona. De club verloor in de Champions League dan wel met 3-0 van Benfica, maar kreeg in de eerste helft legio kansen om een doelpunt te maken. De Jong was een van de spelers die meerdere kansen kregen om de openingstreffer te maken, maar telkens bleek hij niet in staat om voor het doel de juiste keuze te maken en zo voor een doelpunt te zorgen. Het is dan ook niet voor niets dat trainers bij het samenstellen van hun elftal ‘doelpunten tellen’: het is simpelweg het belangrijkste in de sport.

Trainerswissel



Met de huidige vorm van Barcelona in het achterhoofd zou het niet vreemd zijn wanneer president Joan Laporta binnenkort een nieuwe trainer voor de groep zet. Hoewel De Jong vrienden is met Koeman, lijkt het voor hem niet verkeerd te zijn om onder een andere trainer verder te gaan. Zijn huidige positie op het veld is namelijk niet de plek waarop hij het beste tot zijn recht komt. Sterker nog: wanneer De Jong nog even langer zo doorgaat op deze positie, lijkt hij steeds verder af te komen staan van zijn ideale vorm.


De nieuwe trainer van Barcelona lijkt de keuze te moeten maken om afscheid te nemen van Busquets en De Jong op die positie neer te zetten. Als regisseur van het team moet de middenvelder in staat zijn om zin team te sturen in speltempo en de club bij de hand te nemen. Net zoals hij eerder bij Ajax deed heeft hij als geen ander het overzicht om de juiste keuzes te maken in de opbouw en op deze manier bij de tegenstander voor een verrassing te zorgen. Zo kan het nieuwe Barcelona alsnog zijn handvatten krijgen.

Doet De Jong het naar behoren bij Barcelona?

  • Ja, ik vind van wel
  • Nee, zeker niet
1478+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:29
3+
‘Vandaag Inside-gasten vluchten door achteruitgang’
10:15
80+
‘Megamiljoenendeal voor Brian Brobbey’
10:00
450+
Vermoedelijke opstelling NEC in bekerfinale tegen Feyenoord: opluchting in Nijmegen
09:54
66+
‘Bekerwinst niet nodig voor Feyenoord, twee keer dik gewonnen van Ajax’
09:39
6+
Trotse De Roon: “Als het zelfs tegen het grote Liverpool kan…”
09:24
173+
Onthuld: ‘Hélène Hendriks gespot met 22-jaar oudere vlam’
09:09
115+
‘Ajax-blunder met AZ-toptalent’
08:55
216+
Wilfred Genee doet boekje open over ‘Vandaag Inside-blaag’
08:40
40+
Perez tipt Koeman: “Gek om hem op te roepen als back”
08:25
338+
‘Frenkie de Jong-drama voor Ronald Koeman’
08:10
47+
‘Megaklap voor Ryan Gravenberch’
23:44
250+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
135+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
72+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
40+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
482+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
190+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
44+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
257+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
94+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie