Koeman zet FC Barcelona met rug tegen muur

Foto: Koeman zet FC Barcelona met rug tegen muur

Ronald Koeman en FC Barcelona hebben al anderhalf jaar een onrustig huwelijk. De Nederlandse oefenmeester verruilde zijn bondscoachschap bij het Nederlands elftal voor zijn droombaan in het Camp Nou-stadion. Heel soepel loopt het nog niet bij Barcelona, al kan Koeman daar zelf weinig aan doen. Sterker nog: hij heeft alle troeven in handen in strijd met voorzitter Joan Laporta. 

Ronald Koeman zal de afgelopen anderhalf jaar bij FC Barcelona wel eens gedacht hebben waar hij aan begonnen is. De Nederlandse oefenmeester was lekker bezig als bondscoach van het Nederlands elftal toen zijn droomclub voor de derde keer op de stoep stond om hem te benaderen als hoofdtrainer. Dit keer kon Koeman geen ‘nee’ zeggen tegen zijn favoriete club. De Catalanen zaten/zitten in een diepe crisis en Koeman was dé man om de Catalaanse grootmacht terug naar de gloriedagen te leiden. Inmiddels zijn de meningen daar over verdeeld. Ondanks de immense druk die voorzitter Joan Laporta op hem legt, heeft Koeman nog steeds alle troeven in handen bij de club. 

Ronald Koeman en FC Barcelona

Koeman kwam opnieuw in beeld bij FC Barcelona nadat de club onder Esterno Valverde en Quique Sétien de weg naar boven niet wist te vinden. Op het moment dat Koeman bij FC Barcelona tekende, was het al bekend dat er financiële problemen waren. Onder leiding van voorzitter Josep Maria Bartomeu werden er honderden miljoenen euro’s aan transfers uitgegeven. Spelers als Philippe Coutinho (135 miljoen euro), Ousmane Dembélé (135 miljoen euro) en Antoine Griezmann (120 miljoen euro) transfereerde de afgelopen seizoenen naar het Camp Nou-stadion en maakten hun torenhoge transfersommen alles behalve waar. 


Dat had als vervelend gevolg voor Koeman dat hij in zijn eerste jaar zijn twee belangrijkste transfertargets, Georginio Wijnaldum en Memphis Depay, aan zich voorbij moest laten gaan. De enige speler die Barcelona in het eerste seizoen van Koeman versterkte, was Sergiño Dest. De oud-Ajacied kon gekocht worden omdat Barcelona veertig miljoen euro had verdiend door verkoop van de spelers en het door regelgevingen van La Liga niet meer dan 50% van de transferinkomsten mocht uitgeven. 

Een jaar later is het échte gevolg van het Barcelona-beleid van de afgelopen jaren te voelen. Een schuld van 1,3 miljard euro maakt het dit jaar, en ook de komende jaren, onmogelijk om grote bedragen uit te geven aan spelers. Om die reden werd Barcelona dit seizoen gedwongen tot een focus op transfervrije spelers. Aangezien de restwaarde van de miljoenenaankopen van het verleden gekelderd is, kunnen mogelijke transfersommen voor spelers zoals Griezmann en Coutinho meteen door naar de schuldeisers, waardoor Barcelona ook daar niets aan overhoudt. 

Joan Laporta

Ondanks de financiële situatie van de Catalanen lijkt voorzitter Joan Laporta nog steeds de oude maatstaven te hanteren. De flamboyante ondernemer kreeg de voorzittershamer van de leden van de Catalaanse grootmacht opnieuw in zijn handen gedrukt. De voorzitter kon zijn belangrijkste verkiezingsbelofte, het verlengen van het contract van Messi, niet waarmaken. De ambities van de voorzitter zijn er niet minder om: Barcelona moet terug naar de Spaanse en Europese top, en dat liever gisteren dan vandaag. 


Daarmee geeft Laporta zichzelf, en dus Koeman, een onmogelijke opdracht. Dat niet alleen: de voorzitter werkt de trainer van Barcelona op dit moment eerder tegen dan mee. De uitspraken van Laporta over de speelstijl van het team, de prestaties van het elftal en de keuzes van Koeman lopen zo nu en dan de spuigaten uit, terwijl de voorzitter er op hetzelfde moment ook van overtuigd is dat Koeman de meest geschikte trainer is voor dit FC Barcelona. Sterker nog: hij is de enige trainer die FC Barcelona op dit moment wíl trainen. Volgens Koeman heeft hij echter nog wel het vertrouwen van de spelersgroep van de Catalanen, al twijfelde de trainer opnieuw openlijk aan het vertrouwen van de clubleiding in zijn capaciteiten. 

In de zomerstop probeerde Laporta het al bij Xavi en Pep Guardiola. De afgelopen weken kwamen namen als Roberto Martinez en Erik ten Hag daar nog bij. Dat zijn grote namen die bij een club met de statuur van Barcelona passen, dat klopt. Eén maar: het zijn ook trainers die gewend zijn dat hun club genoeg geld heeft om aan al hun wensen te kunnen voldoen. Dat is Barcelona niet meer en dat zal Barcelona de komende jaren ook niet worden, waardoor de trainersjob in het Camp Nou-stadion een stuk minder aantrekkelijk is geworden voor de grotere namen in de trainerswereld. 

Ontslag Koeman

Daar komen nog twee belangrijke zaken bij die in het voordeel van Koeman spreken. Op het moment dat FC Barcelona besluit om Koeman te ontslaan, zal er een ontslagvergoeding op tafel moeten komen. Volgens Spaanse media ligt deze op 13 miljoen euro. Ter vergelijking: de duurste transfer van FC Barcelona dit seizoen was de 14 miljoen euro dat het betaalde om Emerson Royal over te nemen van Real Betis Sevilla. De rechtsback werd voor 25 miljoen euro meteen doorverkocht aan Tottenham Hotspur


De kans dat Barcelona net zoveel gaat betalen om een contract van een paar maanden af te kopen in een verloren seizoen, lijkt niet zo groot. De club zal beseffen dat het seizoen niet gered zal gaan worden door een nieuwe trainer – lees: een nieuw kostenplaatje. Daarbij zijn de belangrijkste kandidaten van Laporta voor de opvolging van Koeman niet beschikbaar: Xavi wordt nog niet rijp genoeg geacht door de voorzitter en Martinez ligt nog vast tot na het WK 2022 bij de Belgische bond. 

Daardoor lijkt het op dit moment dat Koeman onder druk staat bij de Catalanen. De werkelijkheid is dat de rollen net zo goed omgedraaid zijn. FC Barcelona staat met zijn rug tegen de muur: er is geen geld om een toptrainer te halen, geen geld voor wensspelers van een nieuwe trainer en als er al dik tien miljoen euro bij elkaar gesprokkeld is, zal dat aangesproken moeten worden om Koeman eerst uit zijn contract te kopen. Daar koopt Koeman op de lange termijn waarschijnlijk niets voor, of Laporta moet de komende maanden het licht zien en beseffen dat er op dit moment geen enkele trainer bereid is te doen wat Koeman de afgelopen anderhalf jaar heeft gedaan.

Is er een betere trainer dan Koeman voor FC Barcelona?

  • Ja
  • Nee
  • Geen mening
1642+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:30
0+
Dit zijn de beste teamgenoten ooit van Van der Gijp en Kieft
16:09
16+
Spaan sneert naar Nederlandse top: “Daar scouten ze beter dan bij ons”
15:48
184+
‘Kroes neemt meteen nieuwe trainer mee bij Ajax-terugkeer’
15:31
14+
UEFA kiest Makkelie als enige Nederlandse scheidsrechter bij EK
15:11
256+
‘Promes speelt vies spelletje in Dubai’
14:51
75+
FC Twente slijpt de messen: “We hebben nog niets”
14:36
206+
Woeste Ten Hag haalt uit én reageert op Antony-schandaal
14:22
75+
Hélène Hendriks reageert op harde kritiek
14:07
182+
‘Robin van Persie nadert akkoord met Eredivisionist’
13:50
111+
Driessen: “Dat moet Slot he-le-maal niet zeggen”
13:35
2452+
‘Stop ermee, Bas Nijhuis’
13:20
115+
Aangifte tegen Johan Derksen
13:04
403+
‘Ajax, PSV én AZ azen op Eredivisie-spits’
12:48
123+
‘Go Ahead Eagles wil shoppen bij Feyenoord’
12:33
236+
Bijlow laat zich uit over EK met Oranje en concurrent Wellenreuther
12:16
735+
Grootse Ajax-terugkeer ‘off the record al aan aantal mensen verklapt’
12:00
3231+
‘Dreun voor Steven Berghuis én Noa Lang’
11:40
285+
Antony neergesabeld: “Dan ben je toch een lul?”
11:25
588+
‘Drietal op weg naar Feyenoord-uitgang’
11:10
117+
Jonk over ‘pijnlijk’ Volendam-vertrek: “Mijn vrouw werd zelfs uitgescholden”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie