PSV-onrust heeft groot effect op Teze

Foto: PSV-onrust heeft groot effect op Teze

PSV zit in de hoek waar de klappen vallen. Waar de Eindhovenaren aan het begin van het seizoen een goede kans leken te maken op het landskampioenschap, is het na een teleurstellende periode vooral bezig met zichzelf. Hoofdtrainer Roger Schmidt moet zijn selectie snel aan het voetballen krijgen. Dat lijkt ingewikkeld, al ligt de oplossing ogenschijnlijk dichter bij zichzelf dan hij denkt.


De oefenmeester beschikt dit seizoen over een uitgebreide selectie, waardoor hij de mogelijkheid krijgt om veel te rouleren. Dat brengt echter ook zijn nadelen met zich mee. Door het elftal voortdurend overhoop te gooien en spelers al na drie kwartier te wisselen, maakt hij zichzelf allerminst populair in de selectie. Waar spelers de ene wedstrijd het vertrouwen krijgen om in het basisteam te staan, krijgen ze het volgende duel het nieuws medegedeeld dat ze vanaf de reservebank moeten toezien hoe het elftal er vanaf brengt.

Jordan Teze is een van de slachtoffers van Schmidt. De centrale verdediger leek aan het begin van het seizoen zeker te zijn van een basisplaats, maar niets was minder waar. De geboren Groninger speelde in vier competitiewedstrijden de volledige negentig minuten, terwijl hij in drie duels niet de wedstrijd volmaakte. Sterker nog: in de verloren wedstrijd tegen Willem II keek de defensieve kracht het gehele duel vanaf de reservebank toe. Ook Teze lijkt daarom toe te zijn aan duidelijkheid van de hoofdtrainer, want de onrust zorgt alleen maar voor problemen.

Sterk seizoen

De situatie is volledig anders wanneer we deze vergelijken met vorig seizoen. Teze was de vaste rechtsback onder leiding van Mark van Bommel en Ernest Faber, maar kwam in de voorbereiding op het nieuwe voetbaljaar plotseling in het basisteam te staan. Waar hij onder de vorige hoofdtrainers nauwelijks opviel, was dat bij Schmidt een volledig ander verhaal. Teze bleek gedurende het seizoen een verdedigende zekerheid en bleek in de Europese wedstrijden zelfs in staat om zijn directe tegenstander af te stoppen.

Samen met Olivier Boscagli bleek hij een uitstekend verdedigend duo te vormen. Gedurende het seizoen bleek dat Teze het vooral moest hebben van zijn verdedigende kwaliteiten. Hij was als geen ander in staat om de verdediging tactisch goed neer te zetten en te zorgen voor voldoende restverdediging. Boscagli was in defensief opzicht een stuk kwetsbaarder, maar bleek in de opbouw juist een stuk sterker te zijn dan zijn maatje. Het zorgde voor een duidelijke rolverdeling die onder Schmidt uitstekende fungeerde.

De vorm van Teze zorgde ervoor dat zijn naam in verband werd gebracht met het Nederlands elftal. Met het Europees kampioenschap in het vooruitzicht leek hij een uitstekende man achter Matthijs de Ligt en Stefan de Vrij. Zover mocht het uiteindelijk nog niet voor Teze komen, maar hij kwam wel in actie voor Jong Oranje. Dit seizoen leek voor hem de ideale gelegenheid om aan te tonen dat hij geen eendagsvlieg is, maar die gelegenheid krijgt hij voorlopig niet van Schmidt. Het blijft daarom de vraag hoe zijn seizoen verder eruit komt te zien.

Nieuw contract


Hoewel het verdedigingsduo vorig seizoen nog uitstekend fungeerde, probeerde Schmidt de afgelopen periode verschillende zaken uit. Niet alleen liet Schmidt de concurrenten op de positie van Teze spelen, ook kreeg Boscagli een aantal maal een plaats op het middenveld. De oefenmeester hoopte dat de Fransman in een controlerende rol in de middenlinie meer aan het voetballen zou toekomen, maar het bleek vooralsnog geen tactische meesterzet van Schmidt. Ook het bankzitten van Teze leverde nog niets op.

PSV lijkt vooralsnog echter voldoende vertrouwen te hebben in Teze. De jeugdspeler van de club liet zichzelf de afgelopen jaren voldoende zien om een nieuw contract af te dwingen. Volgens diverse media zouden de Eindhovenaren daarom in gesprek zijn over een contractverlenging tot de zomer van 2025. Niet alleen krijgt Teze een contractverbetering, bovendien lijkt de verdediger duidelijke afspraken te hebben gemaakt over zijn ontwikkeling bij de club. Ook Teze hoopt namelijk over een paar jaar een toptransfer te maken.

Zover is het echter nog lang niet, want de verdediger moet het eerst voor elkaar krijgen om de beste speler van PSV te zijn. Daarvoor heeft hij echter wel veel wedstrijden in de benen nodig. Elke topclub is namelijk op zoek naar een speler die onder veel weerstand meerdere duels in de week kan spelen. Aangezien Schmidt hem in competitieduels meermaals spaart door hem op de bank te laten plaatsnemen, wendt Teze nooit aan een druk schema. De oefenmeester zit de ontwikkeling van Teze dan ook flink in de weg.

Verdedigende stabiliteit


Zoals gezegd is PSV deze weken vooral op zoek naar rust en duidelijkheid in het spel, waardoor alle ogen op Schmidt zijn gericht. De hoofdtrainer moet ervoor zorgen dat het bij de spelers duidelijk is welke rol zij in het team bekleden. Wanneer Schmidt het vooral krijgt om de individuele selectieleden duidelijk te maken of ze in het basisteam of op de reservebank thuishoren, ontstaat er een natuurlijke balans in het team en kan PSV constanter de wedstrijden afwerken. Dat geldt ook voor Teze die nog altijd het vertrouwen mist van Schmidt.

Vervolgens ligt er ook een verantwoordelijkheid bij Teze. De verdediger moet aan Schmidt namelijk aantonen dat hij ook dit seizoen in het basisteam thuishoort en dus beter is dan zijn concurrentie. Zeker in de eredivisie moet het voor Teze mogelijk zijn om uit te blinken en zijn team meer bij de hand te nemen. Waar hij momenteel vaak nog te onzichtbaar is en zich verstopt achter zijn teamgenoten, moet hij met zijn 22 jaar het aankunnen om als leider in de defensie zijn elftal naar voren te stuwen en voor verdedigende stabiliteit te zorgen. Pas dan ontstaat er weer rust in Eindhoven.

Hoort Teze in het basisteam thuis?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
97+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
45+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
25+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
19+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
10+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
216+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
86+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
28+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
141+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
56+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
81+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
436+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
189+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
282+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
764+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
166+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8617+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1942+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3259+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
569+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
965+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie