Groot Gravenberch-probleem zit transfer in de weg

Foto: Groot Gravenberch-probleem zit transfer in de weg

Ajax zette dinsdagavond de uitstekende reeks voort in de Champions League. De Amsterdammers versloegen Besiktas in de eerste helft al en hoefden na rust nauwelijks in te spannen om de overwinning over de streep te trekken. Ryan Gravenberch behoorde tot een van de uitblinkers op het veld.



De controlerende middenvelder is dit seizoen bezig aan zijn eerste seizoen in de Champions League. Het is een volledig ander niveau voor Gravenberch die gewend is om in de eredivisie veel tijd te krijgen om aan de bal de juiste beslissing te maken. Dat is in het Miljardenbal een volledig ander verhaal. Tegenstanders zijn op het hoogste podium veel scherper om de bal te veroveren en vervolgens uit een tegenaanval te scoren, waardoor Gravenberch het zich niet kan permitteren om slordig te zijn.


Het is voor Gravenberch een cruciaal jaar in zijn loopbaan. Het Nederlandse talent beschikt namelijk nog over een tweejarig contract, wat betekent dat hij aankomende zomer waarschijnlijk een transfer wil maken. Met Mino Raiola als zaakwaarnemer lijkt een overstap naar Italië een reële optie te zijn, maar clubs als Juventus, Internazionale en AC Milan zullen daarbij de zekerheid willen hebben dat Gravenberch het gewenste niveau aankan. Niet de eredivisie telt mee in dat oordeel: uitsluitend in de Champions League dient hij te presteren.

Kritiek



Gravenberch krijgt al jarenlang veel complimenten over zijn manier van spelen, maar speelde dit jaar ook meerdere teleurstellende wedstrijden. Zo had hij in het met 0-5 gewonnen competitieduel met Fortuna Sittard een matig optreden en leed hij veel balverlies. Toen Gravenberch na afloop reactie gaf op zijn spel, liet hij voor de camera weten dat hij moeite heeft om zijn concentratie in een wedstrijd tegen een mindere tegenstander vast te houden. Het zou ertoe leiden dat hij tegen mindere opponenten zijn grootste kwaliteiten niet kan laten zien.

De uitspraken vielen verkeerd bij Marco van Basten. De voormalig voetballer stelde bij Rondo dat hij het onbegrijpelijk vond dat Gravenberch op zijn leeftijd al moeite heeft om zich op een wedstrijd te concentreren. Na het duel met Besiktas reageerde Gravenberch daar weer op. “Ik blijf altijd open en eerlijk. Ik zeg alles dat in me opkomt. Als speler krijg je altijd kritiek, je moet daarmee leren omgaan. Als hij dat zegt, dan zegt hij dat. Van Basten mag natuurlijk zeggen wat hij wil”, zo vertelde hij in gesprek met Ziggo Sport.


Gravenberch zal zich tegelijkertijd realiseren dat de woorden van Van Basten hout snijden. Sinds de middenvelder zich in het basisteam knokte, liet hij prachtige dingen zien. Tegelijkertijd liep Gravenberch op meerdere vlakken vaak de kantjes er vanaf. Zo had de Oranje-international afgelopen seizoen moeite met zijn verdedigende taken en leed hij meermaals balverlies op gevaarlijke posities. Tegen grote tegenstanders gebeurde hem dat zelden, terwijl hij dit probleem wél ervaarde tegen minder opponenten.

In vorm



In het Champions League-duel met Besiktas liet Gravenberch weer zien hoe goed hij is. Hoewel de Amsterdammers de gehele wedstrijd het overwicht hadden en nauwelijks moeite hadden om de Turken te verslaan, behoorde Gravenberch tot de smaakmakers. De middenvelder zorgde ervoor dat zijn passes vrijwel altijd vooruit waren, terwijl hij in defensief opzicht eveneens zijn mannetje stond en veelvuldig de bal veroverde. Het zorgde ervoor dat Ajax geen 40 meter terug hoefde, maar op de helft van de tegenstander kon blijven domineren.

Rafael van der Vaart was tijdens het duel de analist van Ziggo Sport en genoot van de vorm die Gravenberch aan het publiek liet zien. “Als je thuis zit, zie je dat misschien niet, maar in het stadion zie je het”, stelde Van der Vaart. “Gravenberch heerst, hij is groot en sterk en ook nog rustig aan de bal. Hij draait weg, heeft een versnelling en dan nóg een versnelling. Alleen de corners en vrije trappen moet hij aan iemand anders overlaten. Ik weet niet waar ze dat vandaan gehaald hebben. Hij heeft niet die natuurlijk trap.”

De samenwerking met Edson Álvarez is daarbij essentieel. Waar de Mexicaan zich vooral op de verdedigende taken richt en de aanvallende middenvelder van de tegenstander oppakt, krijgt Gravenberch alle vrijheid om zijn instinct het werk te laten doen. De Nederlander krijgt daarom de mogelijkheid om in balbezit naar voren op te stomen, een diepgaande loopactie te maken of zich op een andere manier met de aanval bezig te houden, waardoor Ajax optimaal profiteert van de kwaliteiten van Gravenberch.

Transfer



Aan zijn voetballende kwaliteiten hoeven we dan ook niet te twijfelen, maar op andere vlakken moet Gravenberch vooruitgang boeken om een toekomst in het topvoetbal veilig te stellen. De uitspraak ‘een voetballer is zo goed als zijn laatste wedstrijd’ geldt in de top van het Europese topvoetbal meer dan ergens anders. Een verkeerde beslissing leidt bij Ajax niet direct tot een reservebeurt, maar dat is bij een topclub een ander verhaal. Wanneer Gravenberch daar een keer in de fout gaat, is zijn krediet bij de trainer direct weg.


Het is voor Gravenberch te hopen dat zijn mindere onderdelen liggen aan zijn leeftijd. De middenvelder debuteerde op 16-jarige leeftijd in het eerste team en kreeg razendsnel een basisplaats, waardoor hij nauwelijks de mogelijkheid kreeg om zich aan te passen aan zijn nieuwe voetballeven. Op het hoogste niveau behoren concentratie en scherpte simpelweg tot de belangrijke onderdelen, wat Gravenberch zich vooralsnog niet lijkt te realiseren. Juist tegen kleinere clubs in de eredivisie behaalt Ajax namelijk het kampioenschap, niet alleen tegen de kleinere clubs.

Het is de reden waarom Gravenberch vooralsnog niet klaar is om naar een buitenlandse topclub over te stappen. De Ajacied moet het eerst voor elkaar krijgen om meer volwassenheid in zijn spel te leggen en in alle wedstrijden Ajax bij de hand te nemen. Pas dan heeft Gravenberch voldoende in zijn rugtas zitten om bij een grote club in het buitenland respect af te dwingen. Mocht hij dit aan het einde van het seizoen nog niet in zich hebben, dan is bijtekenen mogelijk een betere optie. Anders kan het flink fout gaan, zo bewezen recente transfers al.

Gaat Gravenberch komende zomer een toptransfer maken?

  • Ja, zeker weten
  • Nee, ik verwacht het niet
1041+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:10
7+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
95+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:50
15+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
17:48
3+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
5+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
17:32
38+
Feyenoord verlengt contracten vijftal niet
17:30
6+
Oosting waarschuwt zijn spelers: “We hebben nog niets”
17:11
153+
Belangrijke update Fabrizio Romano over Arne Slot
16:48
85+
‘Transferstrijd tussen Ajax en PSV’
16:30
68+
Dit zijn de beste teamgenoten ooit van Van der Gijp en Kieft
16:09
64+
Spaan sneert naar Nederlandse top: “Daar scouten ze beter dan bij ons”
15:48
572+
‘Kroes neemt meteen nieuwe trainer mee bij Ajax-terugkeer’
15:31
29+
UEFA kiest Makkelie als enige Nederlandse scheidsrechter bij EK
15:11
450+
‘Promes speelt vies spelletje in Dubai’
14:51
125+
FC Twente slijpt de messen: “We hebben nog niets”
14:36
357+
Woeste Ten Hag haalt uit én reageert op Antony-schandaal
14:22
135+
Hélène Hendriks reageert op harde kritiek
14:07
241+
‘Robin van Persie nadert akkoord met Eredivisionist’
13:50
146+
Driessen: “Dat moet Slot he-le-maal niet zeggen”
13:35
2475+
‘Stop ermee, Bas Nijhuis’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie