Antony verbreekt transferrecord Ajax

Foto: Antony verbreekt transferrecord Ajax

Antony is bij Ajax in de vorm van zijn leven. De Braziliaanse flankenspeler is het seizoen uitstekend begonnen en zag zijn ontwikkeling van de afgelopen jaar beloond worden met een oproep voor de nationale ploeg van Brazilië. Zijn pad heeft veel overeenkomsten met de weg die David Neres aflegde na zijn doorbraak bij Ajax. Het is voor de Amsterdammers te hopen dat ze geleerd hebben van de kwestie rondom Neres. Anders boort de club zichzelf een recordtransfer door de neus. 

Het lijkt alsof Antony en Ajax voor elkaar gemaakt zijn. De Amsterdammers haalden de Braziliaanse vleugelaanvaller vorig seizoen voor zo’n vijftien miljoen euro op bij São Paulo. De Amsterdammers hadden de vleugelspeler al langer in het vizier, maar hadden geduld nodig om op het juiste moment te wachten om toe te slaan. Antony maakte indruk op jeugdtoernooien met Brazilië en speelde zich daar in de kijker van grote clubs. Ajax wilde die concurrentie destijds nog niet aan, bewaarde de rust en sloeg uiteindelijk vorige zomer alsnog toe. 

Antony en Ajax

Antony had in Amsterdam geen moeite om te laten zien dat hij een bijzondere voetballer is. De 21-jarige flankenflitser ervaarde nauwelijks aanpassingsproblemen. Ajax liet daarmee zien dat het geleerd had van de transfer van David Neres, die een jaar eerder dezelfde overstap vanuit São Paulo naar Amsterdam maakte. Neres had een goed halfjaar nodig om te kunnen aarden in Nederland, mede omdat hij geen landgenoten in de selectie had en er weinig begeleiding was om te wennen aan het Nederlandse leven. Toen die puntjes eenmaal op de i waren gezet, speelde Neres de sterren van de hemel in de Eredivisie en de succesvolle Champions League-campagne van Ajax in 2019. 


Antonys geluk was dat Neres al in Amsterdam speelde op het moment dat hij aankwam in de Johan Cruijff ArenA. Het duurde daardoor niet lang voordat Antony zijn stempel kon drukken in Amsterdam. Na een vliegende start van de competitie kwam er het gebruikelijke ‘talentendipje’ in het spel van Antony. Aan het einde van zijn eerste seizoen revancheerde de 21-jarige Braziliaan zich en kreeg hij van Ajax de kans om zich te bewijzen op de Olympische Spelen in Tokyo. 

Met de Braziliaanse ploeg onder 23 won Antony de gouden plak en kwam hij in een supervorm terug in Amsterdam. Dit jaar lijkt er al helemaal geen maat te staan op de kleine dribbelaar: ondanks de komst van een gearriveerde speler als Steven Berghuis lijkt Antony ‘gewoon’ als rechtsbuiten het seizoen door te gaan. Dat is niet alleen voor het voetbal van de club een goede zaak. Ook financieel kan het een groot verschil maken, mits de Amsterdammers hebben geleerd van de situatie rondom Neres van een jaar geleden. 

David Neres

Neres werd in januari 2017 aan de selectie van Ajax toegevoegd. De Braziliaanse vleugelspeler kostte Ajax in totaal 22 miljoen euro, maar hij kon deze hoge transfersom niet meteen waarmaken. Na een half jaar was de Braziliaan, mede door hulp van oud-Ajacied Wamberto, gewend geraakt aan het Nederlandse leven en het voetbal in de Europa. Sinds dat moment ging Neres ongeveer net zo hard als Antony, en ook met dezelfde gevolgen. 

In 2019 kreeg Neres voor het eerst een oproep voor de Braziliaanse nationale ploeg. In totaal speelde de linkspoot zeven interlands voor de Goddelijke Kanaries en werd hij zelfs gelinkt aan clubs zoals Borussia Dortmund en Real Madrid. Vijftig miljoen euro was in de zomer van 2019 echter niet genoeg om Neres los te weken. Op het moment dat Ajax die tijd terug zou kunnen draaien, had het waarschijnlijk voor die transfersom gegaan. Na het superseizoen van Neres in 2019/2020 haalde hij, mede door blessures, dat niveau niet meer, raakte hij uit beeld bij de nationale elftallen van Brazilië en haakten ook de grotere teams van Europa af in de strijd om de handtekening van de Braziliaan. 


Deze zomer probeerde Ajax Neres te verkopen. De Braziliaanse buitenspeler zou dicht bij een transfer naar Olympique Lyon zijn geweest, maar die transfer ging uiteindelijk niet door. De afgelopen weken werd er gesproken over interesse van Olympique Marseille, dat zo’n 25 miljoen euro voor Neres over zou hebben. Voor een reservespeler is dat natuurlijk een onwaarschijnlijk hoog bedrag. Aan de andere kant: het potentiële transferbedrag lag ongeveer twee keer zo hoog. Neres moet daardoor tot zijn vertrek wel speelminuten blijven maken om die marktwaarde op niveau en misschien zelfs hoger te krijgen. De bedragen die er een aantal jaar geboden werden Neres, behoren in dit heden tot het verleden. Dat heeft echter niet alleen te maken met de speelminuten en de vorm van Neres het afgelopen jaar, maar ook met zijn contract tot 2023. 

Recordtransfer Antony

Sterker nog: als je puur naar het financiële aspect gaat kijken, dan kun je Antony beter verkopen dan Neres. Dat dit alles behalve waarschijnlijk is, vertelt de vertrekwens van Neres al. Aan de andere kant: op het moment dat Neres verkocht wordt en er wordt in de zomer een bod van tientallen miljoenen euro’s op Antony gedaan, heeft Ajax met Steven Berghuis nog maar één linksbenige rechtsbuiten in de selectie – een plek waar Dusan Tadic eventueel ook nog zou kunnen spelen. 


Natuurlijk is de 86 miljoen euro die FC Barcelona voor Frenkie de Jong betaalde een mega-bedrag om te verschalken. Antony is een aanvaller met snelheid, techniek én een neusje voor de goal. Dat zijn al basiskwaliteiten voor een transfer die in de tientallen miljoenen loopt. Helemaal wanneer Antony de wedstrijden blijft spelen zoals hij dat nu doet. 

Op het moment dat Antonty zijn goede vorm doorzet in de Champions League-wedstrijden met Ajax en er zelfs een overwintering in het Miljardenbal uitsleept, kan Marc Overmars zijn geld echter al wel gaan tellen. Helemaal als Antony zijn plek in het nationale elftal van Brazilië vasthoudt, wordt de kans op een zomerse overgang alleen maar groter. De vraag blijft dan wel: gaat Overmars net als bij Neres zijn poot stijf houden of leert de directeur spelerszaken van dat proces en casht Ajax op het moment dat de speler op zijn hoogtepunt bij de club zit?

Verbreekt Antony het transferrecord van Ajax?

  • Ja, alleen na dit seizoen
  • Ja, ook na dit seizoen
  • Nee, denk het niet
  • Ik moet het nog zien
4567+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
40+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
25+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
18+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
10+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
209+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
84+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
28+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
138+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
55+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
80+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
430+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
188+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
281+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
749+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
166+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8617+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1940+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3255+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
562+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
963+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie