Linssen meer dan uitblinker derde helft

Bryan Linssen maakte tegen sc Heereenveen op schitterende wijze zijn honderdste Eredivisie-treffer van zijn loopbaan. De 31-jarige aanvaller van Feyenoord voegt zich in een indrukwekkend lijstje. Doelpunten zijn echter niet het enige waar Linssen indruk mee maakt de afgelopen jaren. Hij profileert zich steeds meer als een speler die ook buiten de derde helft van onschatbare waarde is voor Feyenoord.

Dat Bryan Linssen van een feestje houdt, dat valt wel te merken. Interviews met de Limburger missen soms een bar, jodelende muziek en een dansende massa: voor Linssen lijkt het spelen voor Feyenoord een party zonder einde. De Limburgse aanvaller werd vorig seizoen transfervrij overgenomen van Vitesse. Hij werd eigenlijk voor de breedte gehaald, maar Dick Advocaat deed alsnog vaak als basisspeler een beroep op de aanvaller. Ondanks het feit dat Feyenoord haar aanval versterkte met onder andere Alireza Jahanbakhsh en Cyriel Dessers, blijft Linssen op het wedstrijdformulier van Arne Slot verschijnen. Toch blijft de kleine aanvaller zich profileren als dé man van de derde helft in een voetbalwedstrijd.

Bryan Linssen en Feyenoord

Dat je een speler zoals Linssen in de spits zet, was een aantal jaar geleden nog ongebruikelijk. De laatste jaren zie je steeds vaker dat kleine, behendige spelers in de punt van de aanval plaatsnemen. Spelers zoals Gabriel Jesus (Manchester City), Sergio Agüero (FC Barcelona) en Lautaro Martínez (Internazionale) hebben geen imposante fysiek of enorme lengte, maar maken het de beste verdedigers van de wereld wekelijks lastig met hun kunsten. Nu zijn de kwaliteiten van Linssen en de bovenstaande spelers natuurlijk niet te vergelijken, het spelersprofiel van de voetballers lijkt wel op elkaar, en dat heeft een reden.

In het voetbal speel je twee keer vijfenveertigminuten, maar eigenlijk heeft een voetbalwedstrijd drie helften. De eerste vijfenveertig minuten, de 45e tot de 70e minuut ongeveer en daarna die laatste twintig, knotsgekke minuten waar een voetbalwedstrijd volledig kan omdraaien. Voor het team van Arne Slot zijn de kwaliteiten van Linssen in die fase van de wedstrijd van levensbelang. Dat wil niet zeggen dat de aanvaller vanaf de aftrap géén meerwaarde heeft voor de Rotterdammers. Het effect van een speler zoals Linssen is in bepaalde fases van de wedstrijd nu eenmaal groter dan de andere.

Neem de wedstrijd tegen PSV van een aantal weken terug. De Eindhovenaren domineerden, maar zorgden er in de eerste zestig minuten van de wedstrijd voor dat de organisatie achterin altijd gewaarborgd bleef. Op het moment dat de Eindhovenaren langere tijd tegen een achterstand aankeken, nam de ploeg van Roger Schmidt logischerwijs ook meer risico, speelde hoger op het veld en liet meer ruimtes vallen tussen de linies. Met andere woorden: de blauwdruk voor het inbrengen van Linssen.

De derde helft van een voetbalwedstrijd

De snelheid van Linssen om achter de laatste linie van de defensie te kruipen is echter niet de enige reden waarom de aanvaller in de laatste fase van de wedstrijd vaak tot het beste van zijn spel komt. Sterker nog: als diepste aanvaller in het systeem van Arne Slot heb je een belangrijke taak in het onder druk zetten van de tegenstander op het moment dat Feyenoord de bal verliest of niet in bezit heeft. Door zijn vlugge benen en zijn tomeloze energie en inzet zorgt Linssen ervoor dat verdedigers een stuk minder tijd krijgen om een beslissing te nemen dan wanneer Linssen niet in het veld staat – de alternatieven voor de Limburger zijn traag en trager, wat druk zetten niet bevordert.

Op het moment dat Linssen in de ‘derde helft’ van een wedstrijd die laatste linie onder druk zet, deze dwingt tot het geven van een lange bal richting de spitsen en deze verliest een duel van Marcos Senesi of Gernot Trauner, staat Linssen in veel gevallen op één lijn met de laatste linie van de tegenstander en kan hij, door het centrum of richting de hoek, weggestoken worden vanuit de Feyenoord-defensie of vanuit het middenveld. Omdat tegenstanders van Feyenoord over het algemeen de eerste zestig minuten de kat uit de boom kijken, zorgt dat ervoor dat er in de eerste ‘twee helften’ van de wedstrijd minder ruimte is voor Linssens kwaliteiten dan in de laatste fase van de tweestrijd.

Je hebt in die fase van de wedstrijd niet alleen een spits nodig die een doelpunt kan maken. Je hebt vooral een spits nodig die weet dat hard werken en goed positie kiezen net zo belangrijk is in die fase als de defensie aan de andere kant dichthouden. Het tweede doelpunt van Feyenoord tegen PSV was daar het perfecte voorbeeld van. Linssen stond koud in het veld, ging de combinatie aan met Luis Sinisterra en maakte uiteindelijk zelf de tweede treffer van Feyenoord in het 0-4 gewonnen duel in Eindhoven.

Cyriel Dessers

Dat Linssen vorig seizoen de concurrentiestrijd van Nicolai Jörgensen en Robert Bozenik won, is met de vormdips van de twee Feyenoord-spitsen van vorig seizoen wel te verklaren. Dat de Limburger dit seizoen (voorlopig) ook Cyriel Dessers uit de Feyenoord-basis houdt, valt wel te prijzen. De Belgische aanvaller werd in de slotfase gehuurd van KRC Genk, de ploeg van hoofdtrainer John van de Brom. De Belgische spits heeft tot nu toe geen basisplaats weten te veroveren, maar kwam als invaller al wel tot scoren in de wedstrijd tegen PSV.

De aanwezigheid van Dessers betekent voor Linssen dus niet meteen dat hij zijn basisplek verliest. Zo lang de aanvaller ook zijn meerwaarde vanaf de meet blijft bewijzen, dan lijkt de Limburgse aanvaller voorlopig ook niet te hoeven vrezen voor het verliezen van die basisplek. Wel is de kans groot dat in bepaalde wedstrijden Slot alsnog kiest om Linssen achter de hand te houden. Dat hoeft dan in theorie niet eens te maken te hebben met zijn kwaliteiten. Zoals Slot tegen PSV ook al bewees: als je Linssen in de derde helft brengt, is de kans op bier na de wedstrijd groot.

Behoudt Linssen zijn basisplaats bij Feyenoord dit seizoen?