Tadic dreigt Ajax vroegtijdig te verlaten

Foto: Tadic dreigt Ajax vroegtijdig te verlaten

Dusan Tadic verlengde dit seizoen zijn contract bij Ajax met één jaar. De 32-jarige Servische aanvaller heeft dit seizoen nog steeds een hoog rendement in de Amsterdamse voorhoede. Op hetzelfde moment klinken er ook steeds meer klaagzangen over de aanvoerder van de Amsterdammers. 

Dusan Tadic is vanaf het eerste moment dat hij binnenkwam bij Ajax dé grote ster van de Amsterdammers. De Servische aanvaller werd na een avontuur bij Southampton in de Premier League terug gehaald naar de Eredivisie, waar Tadic in het shirt van FC Groningen en FC Twente de Nederlandse voetbalfan al had laten kennismaken met zijn kwaliteiten. Het was dan ook een kleine verrassing dat de aanvoerder van het Servische nationale elftal in de bloei van zijn carrière de Europese topcompetities achter zich liet en weer in de Eredivisie ging voetballen. 

Dusan Tadic en Ajax

De komst van Tadic kan niet anders dan als een succes omschreven worden. Natuurlijk: de 32-jarige aanvaller is nooit die watervlugge buitenspeler geweest. Sterker nog: in veel opzichten is de linkspoot op links alles behalve een Ajax-speler. Dat Tadic het ondanks die geringe snelheid met regelmaat lukt om zijn tegenstander van de bal te houden en een medespeler in stelling te brengen, onderstrepen nog maar eens de kwaliteiten van de 32-jarige Servische aanvaller. Desalniettemin lijkt het erop dat Tadic de afgelopen seizoenen, vooral het afgelopen half jaar, niet de hele wedstrijd meer kan toppen zoals hij dat vroeger kon. Dat kan voor Tadic persoonlijk een probleem opleveren, maar voor Ajax als team een nog veel groter euvel. 


Lange tijd leek Tadic niet stuk te kunnen bij de achterban van de Amsterdammers. De Servische aanvaller is niet alleen een vaste waarde vanaf zijn eerste minuten bij de landskampioen van Nederland. De aanvaller wees na zijn eerste seizoen een mogelijkheid om bij FC Barcelona te gaan voetballen af en stond aan het begin van het huidige seizoen in de nadrukkelijke belangstelling van AC Milan. Ook de Italianen bleken kansloos in de strijd om de handtekening van Tadic. 

De Servische aanvaller liet weten dat clubliefde ervoor zorgde dat er AC Milan uiteindelijk achter het net viste. Dat de contractverlenging (en de interesse van AC Milan) pas ter sprake kwamen op het moment dat Steven Berghuis als één van de grootverdieners binnenkwam bij Ajax, zorgen wel voor een aantal kleine vraagtekens achter die claim. Dat aan het einde van het verhaal Tadic met een verbeterd en verlengd contract het seizoen begon, zorgde er in ieder geval wel voor dat Tadic zijn zin kreeg én voor zijn favoriete club kon blijven voetballen. 

Mohamed Daramy 

Dat Tadic dit seizoen acht wedstrijden nodig had voor vier doelpunten en vijf assists onderstreept het gelijk van de Amsterdammers om hem langer vast te leggen. Voetballers lijken de afgelopen jaren steeds langer door te kunnen gaan, dus het is geen gek idee dat we Tadic op zijn 34e of 35e nog over het veld van Ajax zien rennen. Zo lang de Servische spits, die tegen Fortuna Sittard een bak kritiek kreeg én met een doelpunt en twee assists een belangrijk aandeel had in de overwinning op de Limburgers, rendabel blijft, valt de discussie in zijn voordeel uit. De vraag die je jezelf daarbij wel moet gaan stellen is: wanneer is het moment van door-selecteren? 


Zomeraanwinst Mohamed Daramy staat namelijk te trappelen om meer minuten in het eerste elftal te maken. De Deense vleugelspeler, die als alternatief voor Kamaldeen Sulemama (ging naar Stade Rennes, red.) naar Amsterdam werd gehaald, viel ook in de wedstrijd tegen Fortuna Sittard in de slotfase in bij de Amsterdammers, terwijl deze wedstrijden in theorie nuttiger zijn voor een speler zoals Daramy dan voor een ervaren rot zoals Tadic. Sterker nog: dat zijn meestal de wedstrijden waarin Ajax tegen een defensief ingestelde tegenstander speelt en Tadic de komende maanden / jaren steeds meer moeite zal hebben om zich fysiek te kunnen onderscheiden zoals hij dat nu doet. 

Want op het moment dat Tadic lekker in de wedstrijd zit, is de Servische aanvaller een klasse apart in de Eredivisie. Als Ajax echter een mindere fase kent, of Tadic zit zelf niet goed in de wedstrijd, dan verandert Tadic in een kind die zijn zin niet krijgt en gaat hij zeuren en klagen in plaats van voetballen. Dat terwijl Ajax met Daramy een speler in huis heeft die zich juist kan onderscheiden tegen de kleinere clubs in de Eredivisie. 

Ajax-probleem

Dat Tadic nog in Amsterdam speelt is voor Ajacieden, zijn teamgenoten en voor Ten Hag natuurlijk een zege. De vraag is hoe lang dat nog duurt. Tadic is een karakter dat volledig opgaat in het spelletje, maar ook een karakter dat op het moment dat het niet loopt zoals ‘het hoort’, ook in potentie de meeste onrust kan veroorzaken. Dat de Amsterdammers al aan de toekomst hebben gedacht met de komst van Daramy, van wie je mag verwachten dat hij Tadic binnen een paar jaar opvolgt als linksbuiten van Ajax, hebben de Amsterdammers al het voorwerk gedaan. Met spelers zoals Naci Ünüval in de jeugd zit er ook achter het eerste elftal voldoende kwaliteit voor de linkervleugel. 


Zo lang Tadic blijft domineren, zullen geen van die spelers echter een serieuze kans krijgen. Op het moment dat Tadic niet presteert en in het veld staat, dan is hij meer een klaagzang dan een optrekpunt voor zijn ploeggenoten. We gaan er echter pas écht achter komen hoe sterk de clubliefde van Tadic is op het moment dat hij definitief buiten de Ajax-basis valt. Is Tadic zó gek op de Amsterdamse club dat hij zijn eigen afscheidstournee wil inkorten of kiest hij over een (paar) jaar alsnog voor een transfer naar een club waar hij zijn laatste jaar / jaren als professioneel voetballer als basisspeler kan slijten.

Dient Tadic zijn contract uit?

  • Ja, denk het wel
  • Nee, denk het niet
  • Ik moet het nog zien
  • Hij verlengt nóg een keer
9615+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie