Schmidt weet wat hem bij PSV te doen staat

Foto: Schmidt weet wat hem bij PSV te doen staat

PSV leek na het winnen van de Johan Cruijff Schaal de favoriet voor de landstitel, maar in het eredivisieduel met Feyenoord bleek dat de club nog voldoende werk te doen heeft. De Rotterdammers droogden de gastheer volledig af en zorgden er met een 0-4 nederlaag voor dat PSV de koppositie in de Nederlandse competitie verloor aan Ajax.



Hoofdtrainer Roger Schmidt kreeg na de wedstrijd veel commentaar op zijn wisselbeleid. De Duitser koos er in de rust voor om onder meer Eran Zahavi en Mario Götze naar de kant te halen, terwijl Cody Gakpo na een uur spelen op de reservebank mocht plaatsnemen. Met zijn wisselbeleid zorgde Schmidt ervoor dat de dragende spelers van de Eindhovenaren het elftal niet konden helpen om terug in de wedstrijd te raken. Tegelijkertijd stonden de invallende spelers niet bepaald bekend om het scoren van doelpunten.


Philipp Max lukte het eveneens niet om PSV bij de hand te nemen. De linksback kreeg afgelopen seizoen nog veel complimenten over de manier waarop hij als nieuwe speler in Eindhoven voetbalde. De Duitse international was niet alleen in defensief opzicht van belang, maar bewees ook voortdurend in de aanval dat hij een bijdrage kon leveren aan het resultaat van PSV. Max stond aan het einde van het seizoen op vijf treffers en acht assists, waarmee hij een belangrijke bijdrage had in het bereiken van de tweede plaats in de eredivisie.

Aanvallende rol



Bij PSV is de positie van linksback al een probleem sinds het vertrek van Jetro Willems. Aangezien de Noord-Brabanters het grootste gedeelte van de wedstrijden de favoriet zijn om te winnen, zoekt de club nadrukkelijk naar een vleugelverdediger die in aanvallend opzicht zijn steuntje kan bijdragen aan de resultaten van PSV. Niet alleen moet de voorzet van de linkervleugelverdediger goed zijn, bovendien is het van belang dat deze goed is in het combineren met zijn medespelers zodat er ergens anders ruimte op het veld ontstaat om te voetballen.

De acht assists die Max afgelopen seizoen afleverde waren nog maar een schrijntje van de aanvallende impulsen die hij bij PSV erin bracht. De Duitse verdediger kwam elke wedstrijd minimaal vijf keer op om een sprint te trekken richting de achterlijn en de bal bij de eerste of tweede paal neer te leggen. Met zijn ijzersterke conditie bleek hij vervolgens steevast in staat om een sprint terug te nemen, zodat de aanvaller van de tegenstander niet de mogelijkheid zou hebben om gebruik te maken van de ruimte die hij plotseling kreeg.


Naast de positie aan de zijlijn was Max vrijwel elke wedstrijd meermaals in het strafschopgebied te vinden om voor onrust te zorgen en te proberen om te scoren. Daar bleek Max aardig goed in te zijn, want met vijf treffers bewees hij een neusje voor het doel te hebben. Max was aan het einde van het seizoen dan ook de verrassing van het jaar en leek op weg om de rol van Denzel Dumfries over te nemen die als rechtsback een transfer naar Internazionale verdiende. Niets was echter minder waar, want de situatie van Max is een seizoen later anders dan verwacht.

Verandering systeem

Schmidt staat bekend als een oefenmeester die voortdurend bezig is om met zijn systeem de tegenstander op het verkeerde been te zetten. Zo verraste de trainer tegen Feyenoord door Noni Madueke en Marco van Ginkel op de reservebank te laten plaatsnemen. Hoewel het inderdaad tot een schokeffect bij de opponent kan leiden, zorgt het er eveneens voor dat zijn eigen ploeg soms niet meer goed de automatismen van het team door heeft. Dat geldt ook voor Max die een andere opdracht meekrijgt dan vorig seizoen.

Waar hij afgelopen jaar nog de mogelijkheid kreeg om voortdurend op te stomen en kansen te creëren, vraagt het huidige spelsysteem om een meer controlerende rol voor zijn positie. Het resulteert erin dat Max niet meer in staat is om van zijn grootste krachten gebruik te maken en op die manier van waarde te zijn voor PSV. In plaats daarvan moet Max zich inschikken in de formatie die Schmidt in petto heeft en ervoor zorgen dat hij in defensief opzicht zijn mannetje staat om doelpunten te voorkomen.

Het is daarom niet verrassend dat Max inmiddels volledig uit vorm is en geen schim is van de speler die hij afgelopen seizoen liet zien. Waar hij een paar maanden geleden nog als een jonge hinde over het veld liep en plezier uitstraalde, maakte hij tegen Feyenoord bovenal een plichtmatige indruk waarbij hij nauwelijks in zijn kracht kwam te spelen. Bovendien bleek hij een stuk minder scherp dan afgelopen seizoen, aangezien hij meer balverlies leed en te vaak de oplossing achteruit zocht in plaats van de bal naar voren te spelen.

Rol Schmidt



Na de teleurstellende wedstrijd tegen Feyenoord zal Schmidt op zijn hoofd krabben om te bedenken waar de verbeteringen van zijn ploeg liggen. Ongetwijfeld zal de rol van Max eveneens vaak in zijn hoofd opkomen. Met Gakpo heeft Schmidt een buitenspeler in huis die veelvuldig naar binnen trekt, waardoor Max juist de ruimte zou moeten hebben om voor een goede voorzet te zorgen. De oefenmeester moet de komende weken dan ook met de linksback in gesprek gaan om hem meer naar voren te krijgen en het spel zo onvoorspelbaarder te maken.


Wanneer Schmidt het voor elkaar krijgt om spelers als Max weer in hun beste spel te krijgen, zorgt hij ervoor dat het overige gedeelte van de selectie weer worden meegetrokken. Dat moet een positief effect gaan krijgen op de resultaten die PSV de komende maanden neerzet. De nederlaag tegen Feyenoord is vooralsnog een incident en hoeft nog geen effect te hebben op de kampioenstrijd, maar PSV moet wel snel leren. Over een maand staat namelijk in de Johan Cruijff Arena de topper tegen Ajax op het programma en dan kan het zich niet nog zo een misstap permitteren.

Speelt Max onder zijn niveau?

  • Ja, ik vind van wel
  • Nee, zeker niet
245+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:35
0+
Benaderde Ajax Pascal Jansen al? “Met Slot ook gedaan”
10:20
7+
Toch EK voor Ajacied? “Zit in mijn achterhoofd”
10:02
44+
‘Schokkend: Hélène Hendriks en Noa Vahle gemanipuleerd’
09:44
215+
‘Bliksemtoptransfer lonkt voor Diant Ramaj’
09:28
94+
Ramaj deelt sneer uit aan Steijn: “Je ziet het…”
09:13
55+
Selecteren Wijnaldum ‘discutabel’: “Keuze voor het geld”
08:59
128+
‘Veronica Offside-slappeling door het stof’
08:40
92+
Derksen ziet maar één speler die leuk is voor de camera: ‘Veerman en Bergwijn niet’
08:25
492+
‘Transferbeleid Ajax op de schop’
08:10
466+
Van der Meijde en Sneijder halen uit: “Arrogant, bloedirritant”
07:52
779+
‘Vandaag Inside-rel krijgt staartje’
07:35
37+
Sierhuis schittert: “Nog niet de polonaise lopen”
07:20
724+
‘Ajax gaat voor oude bekende’
23:42
121+
Uitgefloten Taylor: “Ajax-supporters altijd achter me”
23:30
214+
Gullit wijzigt Van Dijk-opinie: “Meer vraag ik niet”
23:25
467+
Antony verklaart wederopstanding bij United
23:14
275+
Brenet uit onvrede na PSV: “Twaalf tegen elf”
23:03
586+
“Nijhuis kutscheidsrechter eerste klas”
22:46
178+
“Ajax-kampioenschap in 2025 niet realistisch”
22:34
249+
Kroes schept duidelijkheid: “Zo eerlijk is het”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie