PSV en Feyenoord bewijzen Ajax grote dienst

Foto: PSV en Feyenoord bewijzen Ajax grote dienst

PSV en Feyenoord staan aankomend weekend tegenover elkaar. Het Philips Stadion is het decor voor de eerste tweestrijd tussen de traditionele top drie clubs dit seizoen. PSV start de topper als koploper van de Eredivisie. Daarmee heeft de ploeg van Schmidt ook het meeste te verliezen, terwijl Feyenoord-trainer Arne Slot een nederlaag in Eindhoven niet kan gebruiken. 

PSV en Feyenoord staan aanstaande zondagmiddag tegenover elkaar in het Philips Stadion. De twee traditionele top drie clubs zijn op verschillende manieren aan het seizoen begonnen. Bij PSV lijkt trainer Roger Schmidt het wiel opnieuw te hebben uitgevonden. Na een wisselvallig eerste seizoen heeft de Duitse oefenmeester met een nieuw wedstrijdplan ervoor gezorgd dat er in de vier wedstrijden van dit seizoen de maximale score van twaalf punten werd gehaald. Het Feyenoord van Arne Slot staan nog in de kinderschoenen, met alle – ziektes die daarbij horen meegerekend, maar is bij voorbaat niet kansloos in Eindhoven. Helemaal niet omdat de Rotterdammers geen intentie hebben om de strategie van vorig seizoen toe te passen. 

PSV – Feyenoord, Eredivisie

Vorig seizoen kregen de Eindhovenaren vooral in Rotterdam een koekje van eigen deeg van het team van destijds trainer Dick Advocaat. De Rotterdammers toonden zich in de thuiswedstrijd uiterst scherp in de counter. Als het aan Arne Slot ligt, zien we dat spel aankomende zondag in ieder geval niet terug. De voormalig trainer van AZ is niet zins om zijn aanvallende intenties in te wisselen voor een meer afwachtende tactiek, liet hij al weten in aanloop naar de wedstrijd van aanstaande zondag. De historie spreekt in ieder geval in het voordeel van de trainer van de Rotterdammers: de laatste zeven wedstrijden bleef Feyenoord ongeslagen tegen PSV. 


Na de 3-1 thuisoverwinning van Feyenoord volgde er afgelopen voetbaljaar een 1-1 gelijkspel in Eindhoven. Dat Slot en zijn aanvallende intenties in het verleden met AZ onder andere een 4-0 overwinning boekten op de Eindhovenaren zegt genoeg over de manier waarop de trainer zijn ploeg laat spelen, maar dat biedt natuurlijk geen garanties voor de nabije toekomst. Sterker nog: de aanvallende intenties van Slot kunnen wel eens averechts werken voor Feyenoord. 

Ondanks de aanvallendere intenties die PSV dit seizoen op het veld leggen, is de ploeg het verdedigen ook nog niet verleerd. Op het moment dat Feyenoord inderdaad hoge druk gaat geven en PSV probeert vast te zetten op eigen helft, kan het nog wel eens verrast gaan worden door de pijlsnelle aanvallers Cody Gakpo en Noni Madueke. Datzelfde kan echter gezegd worden voor de Eindhovenaren, die de wedstrijd van vorig seizoen in Rotterdam waarschijnlijk nog niet vergeten zijn. 

Kansen PSV

Desalniettemin gaat PSV de Eredivisie-topper in als de grote favoriet. De Eindhovenaren zijn dit seizoen sterk begonnen met twaalf punten uit vier wedstrijden. Daarmee staan de mannen van Schmidt op dit moment eerste in de Eredivisie en gaan ze het Eredivisie-weekend in met een voorsprong van twee punten op Ajax. De Eindhoven zijn daardoor niet alleen favoriet voor de overwinning voor de wedstrijd tegen Feyenoord. De Brabantse topclub heeft ook het meeste te verliezen. 


In dat opzicht is het extra zuur dat Ibrahim Sangaré (waarschijnlijk) niet beschikbaar is voor de Eindhovenaren. De Ivoriaanse verdedigende middenvelder raakte tijdens de interlandperiode geblesseerd en zou enkele weken uit de running zijn. Olivier Boscagli zal dan waarschijnlijk op het middenveld plaatsnemen om de (defensieve) balans in orde te houden tijdens de aanvallen van de Eindhovenaren. 

In aanvallend opzicht belooft het wel een interessant duel te worden voor PSV. Feyenoord speelt graag met hoge backs en dat levert Madueke en Gakpo mogelijk meer ruimte op om hun acties te maken en/of in de omschakeling toe te slaan. De ogen zullen vooral gericht zijn op spits Eran Zahavi, die tegen Real Sociedad een matige indruk maakte. Schmidt heeft met Carlos Vicinius een kopsterke spits achter de hand, voor het geval dat Feyenoord PSV naar de flanken dwingt om de weg (over de grond) naar Zahavi af te schermen en hem te dwingen tot luchtduels. 

Kansen Feyenoord

Feyenoord teert dan op een ongeslagen reeks van zeven wedstrijden tegen PSV. De laatste uit-overwinning in het Philips Stadion dateert alweer van 18 september 2016. Een gemakkelijke opgave zal het dus allerminst worden voor de Rotterdammers, die onder Arne Slot wel weer het vertrouwen hebben gevonden om aanvallend en attractief voetbal te laten zien. Dat dit nog gepaard gaat met de gebruikelijke opstartproblemen bij het samenstellen van een nieuw team, en een nieuwe trainer die dat proces nog extra lastig maakt, zorgen nog voor grote pieken en dalen in het spel van de Rotterdammers. 


Het is zaak voor Slot om daar aanstaande zondag mee af te rekenen. Dat kan de coach op twee manieren doen: hij kan erop gokken dat zijn manschappen een goede dag hebben aanstaande zondag en zijn elftal zoals gebruikelijk de wedstrijd in laten gaan. Op dat moment krijg je veel lopende mensen, veel voorwaartse druk, maar ook veel ruimte tussen de linies en achter de verdediging. En als PSV één ding heeft bewezen, is dat de ploeg weet hoe het met die situaties moet omgaan – en anders kijk even de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal van dit seizoen terug. 

Hoewel de Rotterdammers hun aanvallende intenties voor aanstaande zondag niet onder stoelen of banken schuiven, is het wel de vraag of dat voornemen ook realistisch is. De kans is groot dat de Rotterdammers door het kwaliteitsverschil tussen de ploegen naar achteren gedrukt worden. Bijkomend voordeel voor de Rotterdammers is dan wel dat de omschakelingen die Feyenoord vorig seizoen in Rotterdam de overwinning opleverde, opnieuw goed van pas komen. 

Grote winnaar Eredivisie-topper

Het belooft dus een interessante partij te worden tussen twee topclubs die zichzelf recent opnieuw hebben uitgevonden. Het eerste meetmoment van PSV tegen een topclub ging goed, voor Slots Feyenoord is dit de eerste test tegen een vaderlandse topclub. Daardoor kunnen de aanvallende intenties van beide trainers er ook voor zorgen dat de wedstrijd negentig minuten lang in een impasse komt omdat de spelers liever niet willen verliezen dan de overwinning over de streep trekken. 


In dat geval kan Ajax, dat zaterdagavond tegen Cambuur Leeuwarden in actie komt, de grote winnaar van PSV – Feyenoord worden. De Amsterdammers hebben twee punten achterstand op PSV en kunnen bij een overwinning op Cambuur dan in punten gelijk komen met de Eindhovenaren. Ajax heeft nu al één doelpunt voordeel als het gaat om doelsaldo, en zal dan de koppositie van de Eindhovenaren over kunnen nemen.

Wie wint deze topper?

  • PSV
  • Feyenoord
  • Gelijkspel
1494+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie