Ajax moet zich zorgen maken om Blind

Foto: Ajax moet zich zorgen maken om Blind

Daley Blind mag dan wel tot de basiskrachten van Ajax behoren, de laatste weken speelde de verdediger behoorlijk slecht. De defensieve kracht kreeg in de sportmedia dan ook veel kritiek over zich heen. Levert de 31-jarige Blind langzaamaan wat kwaliteiten in of is er iets anders met hem aan de hand?



De situatie bij Ajax bracht hem aan het begin van het seizoen allerminst rust op. Erik ten Hag moest het tijdens de start van de competitie stellen zonder de geschorste Nicolás Tagliafico, waardoor hij besloot om Blind aan de linkerkant van de verdediging te zetten. Hoewel hij deze positie in het verleden al vaker bekleedde, is het voor hem niet bepaald zijn lievelingsplek om te spelen. Blind oogde tijdens de competitiestart niet scherp en leverde veel ballen in, wat niets is voor de speler die juist vaak aan de basis van de Amsterdamse opbouw stond.

De interlandbreak leek precies op het juiste moment te komen voor beide partijen. Het gaf de technische staf van Ajax de mogelijkheid om te overdenken hoe het in de belangrijke wedstrijden in de eredivisie en Champions League wil aantreden, terwijl Blind zijn hoofd even kon verzetten en onder leiding van Louis van Gaal bij het Nederlands elftal voor zijn kansen kon gaan. Tegen Noorwegen (1-1 gelijkspel) en Turkije (6-1 overwinning) mocht Blind aantreden en maakte hij opnieuw geen onuitwisbare indruk op het veld.


Afgelopen zaterdagavond deed Daley Blind het ook tegen Willem II matig. Kenneth Pérez zei daarover bij ESPN: “”De overwinning van Ajax was over het algemeen abominabel slecht, maar hij spande de kroon. Het was bijna clownesk. Het is alsof hij dacht: ik ga vandaag op dertig procent spelen, kijken of dat lukt. Ik ga iedere keer kijken hoe weinig inzet ik kan tonen.” Het zorgt ervoor dat de komende maanden alle ogen zijn gericht op de verrichtingen van Blind, die Ajax mede naar een landskampioenschap moet leiden.

Krachten van Blind



Blind kwam na een paar jaar Manchester United in de zomer van 2018 terug bij Ajax. De Amsterdammers waren op dat moment bezig om ervaren spelers naar de vereniging te halen en op deze manier de prestaties constanter te maken. Samen met Matthijs de Ligt vormde Blind een uitstekend centraal duo en was hij mede verantwoordelijk voor het bereiken van de halve finale van de Champions League. Bovendien veroverde Ajax in het seizoen 2018/2019 de landstitel en KNVB Beker, waardoor het seizoen was geslaagd.

De Ligt vertrok aan het einde van het voetbaljaar echter naar Juventus, waardoor Blind in de verdediging kwam te spelen met Joël Veltman. Hoewel ook dit duo behoorlijk complementair aan elkaar was, viel het steeds meer op dat Blind enige vorm van snelheid miste. Ook afgelopen seizoen, toen hij vaak samen met Perr Schuurs of Jurriën Timber speelde, moest hij meermaals zijn meerdere erkennen aan zijn directe tegenstander. Het zorgde onder meer voor een tegentreffer in de Champions League op bezoek bij Atalanta.


De Oranje-international compenseerde dat probleem echter altijd met zijn gevoel voor ruimtes. In balbezit behoorde Blind namelijk tot een van de belangrijke spelers van Ajax die de bal vrijwel altijd verticaal naar voren speelde en linies durfde over te slaan. Waar passes van andere spelers vaak te hard of onnauwkeurig zijn, voelde Blind vrijwel perfect aan waar hij de bal moest spelen. Het resulteerde elke wedstrijd in veel succesvolle Amsterdamse aanvallen waaruit meermaals een doelpunt voortkwam.

Ommezwaai



Een voetballeven gaat echter niet over rozen, zo ook niet bij Blind. De centrale verdediger kreeg twee jaar geleden op het veld plotseling last van zijn hart en moest maandenlang revalideren. Het bleek te gaan om een ontstoken hartspier waarvan hij moest herstellen. Blind kreeg een ICD-kastje ingepland die voortaan moest voorkomen dat hij tegen hetzelfde probleem zou aanlopen, al hoopte de speler dat die nooit zou afgaan. Niets was echter minder waar, want in een oefenwedstrijd tegen Hertha BSC moest hij opnieuw van het veld af.

Inmiddels lijkt Blind geen last meer te hebben van zijn hart, maar de schrik zit er nog altijd goed in. Hoewel hij in de media meermaals aangaf dat hij geen last heeft van angst, bleek dat in de praktijk anders te liggen. Aan het einde van afgelopen seizoen gaf Blind namelijk toe dat het wel degelijk lang in zijn hoofd bleef zitten. Het is een vervelende constatering voor een voetballer, aangezien deze vaak pas een goede vorm bereikt wanneer het in het hoofd rustig is. De zorgen van Blind hadden daarom mede effect op zijn spel.

Blind moet zich de komende weken echter snel revancheren, want er komen belangrijke duels aan voor de Amsterdammers. Zo wil de club in de Champions League direct een goed statement afgeven door de eerste wedstrijden winnend af te sluiten. Daarvoor heeft de club echter wel een type-Blind nodig die in vorm is en Ajax bij de hand kan nemen. Ten Hag zal de komende dagen dan ook hameren op zijn gebrek aan scherpte en hem proberen te triggeren om meer uit zijn eigen kwaliteiten te halen.

Toekomst



Ten Hag is echter mede verantwoordelijk voor de huidige vorm van Blind. Wanneer de oefenmeester aan het begin van het seizoen meer duidelijkheid had geboden over zijn positie, dan kon de verdediger zich richten op zijn plek. Het is begrijpelijk dat de hoofdtrainer profiteert van de flexibiliteit van Blind, maar Ten Hag moet zich eveneens realiseren dat het wisselen van positie bij hem voor onrust in zijn hoofd kan leiden. Door hem centraal op het veld op te stellen kan hij optimaal van waarde zijn voor zijn team.


Het is daarnaast belangrijk welk type speler Ten Hag naast Blind opstelt. Voorlopig lijkt Timber een betere optie dan Schuurs. Met de snelheid van Timber kan de speler de mindere onderdelen van Blind camoufleren, terwijl de laatste speler zich meer kan bemoeien met de opbouw. Vorig seizoen bewees dat Schuurs een stuk minder bij Blind past. Dan gaat het niet alleen over de snelheid die ook Schuurs behoorlijk ontbeert, bovendien heeft hij meer dan Timber de neiging om zich veel te bemoeien met de Amsterdamse opbouw.

Waar Blind dit seizoen ook op het veld staat, bij Ajax zal hij verzekerd zijn van een basisplaats. In het Nederlands elftal is dat echter anders. Blind moet de komende maanden dan ook hard zijn best doen om zijn plaats in de selectie van Oranje te behouden. Van Gaal bewees in het verleden al dat hij tijdens de interlands de spelers wil selecteren die het beste in vorm zijn bij hun club. Wanneer het Blind niet lukt om in zijn oude vorm terecht te komen en zichzelf in Amsterdam te laten zien, dan zal de bondscoach geen medelijden met hem hebben.

Gaat Blind dit seizoen weer in vorm komen?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik vrees het niet
1505+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:00
0+
Slot waarschuwt Feyenoord: “Dat zegt veel”
19:45
22+
Ajax onthult: “We willen een ervaren manager”
19:34
36+
‘Aanbieding voor Hirving Lozano’
19:22
137+
‘Santiago Giménez neemt transferbesluit’
19:10
143+
‘Ajax heeft groot nieuws voor Brobbey’
19:00
24+
Nieuwe club Geertruida, Taylor naar EK en Eindhoven de BESTE! | Twee Viertje met Aad #79
18:48
75+
Dost absent bij bekerfinale NEC: ‘Hij heeft er niet zoveel zin in’
18:33
71+
Slot deelt blessure-update richting bekerfinale
18:18
103+
‘Club concreet voor Frenkie de Jong, Barça twijfelt’
18:17
128+
Sturing en KNVB reageren op Vitesse-doodsteek
18:00
6+
Oranje sterkhouders terug in selectie Paris Saint-Germain
17:49
118+
Vitesse deelt video na vonnis KNVB: “Het doek is gevallen”
17:39
646+
‘Ontslag Joep Schreuder na bizarre vraag aan Hancko’
17:25
667+
Spaanse media onthullen groot nieuws over Ajax en Xavi
17:11
31+
Lazio-speler kan contract voor 100 euro verlengen
17:00
85+
(N)iets weerhoudt Feyenoord van de Dennenappel
16:59
27+
Feyenoord-boegbeeld tekent voor twee jaar bij
16:47
1172+
Vitesse krijgt 18 punten in mindering, degradatie een feit
16:34
494+
Grote Kroes-climax lijkt stapje dichterbij
16:21
52+
Hancko: “Ik wil zo’n nederlaag niet nog een keer ervaren”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie