Koeman dreigt FC Barcelona te verlaten

Foto: Koeman dreigt FC Barcelona te verlaten

Ronald Koeman is zijn tweede seizoen bij FC Barcelona nog maar net begonnen of er is alweer onrust in Catalonië. Voorzitter Joan Laporta sprak zijn vertrouwen uit in de trainer en vertelde de media dat de partijen in gesprek zijn over een nieuw contract. Of deze overeenkomst er ook gaat komen, ligt voor een groot deel aan de houding van de flamboyante voorzitter van Barça. Verandert deze niet, dan lijkt Koeman zijn langste tijd in Camp Nou gehad te hebben.

Soms vraag je jezelf wel eens af of Ronald Koeman wist waar hij aan begon toen hij vorig seizoen bij FC Barcelona tekende. De Zaandammer ruilde zijn comfortabele positie als bondscoach van het Nederlands elftal in voor de hectische wereld van de Spaanse voetbaltop. De Catalanen hadden een trainer nodig die ervaring heeft met het opbouwen van een nieuw elftal, het inpassen van jeugdspelers en het werken met financieel beperkte middelen. Koeman had een vinkje achter al die profieleigenschappen, en voegt daar nog een enorme lading clubliefde aan toe. Daardoor lijkt de Nederlandse trainer ook voor de aankomende jaren dé droomkandidaat om op de hoofdtrainerstoel van het Camp Nou-stadion te zitten. Of dat er ook van gaat komen, is nog maar zeer de vraag.

Ronald Koeman en FC Barcelona

Dat Koeman ooit trainer van FC Barcelona zou worden, leek vast te staan. Voor het moment dat Koeman in de zomer van 2020 zijn eerste hoofdtrainercontract tekende bij de Catalanen, stond de club al twee keer eerder op de stoep van Tin Tin Koeman. De clublegende, die met een rake vrije trap Barcelona’s eerste Europese prijs binnen haalde, kreeg echter te maken met een fenomeen dat meerdere trainers van Spaanse clubs de kop hebben gekost: een nieuwe voorzitter. In Spanje is het, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland, gebruikelijk dat de supporters de president van de club kiezen. De leden van Barcelona bepaalden na het vertrek van Josep Maria Bartomeu, die een financiële ravage achterliet in het Camp Nou, dat oud-voorzitter Joan Laporta de nieuwe zegsman zou worden. 


De rentree van Laporta leek in eerste instantie goed nieuws te zijn voor Koeman. Laporta was in de periode dat Lionel Messi zijn eerste minuten maakte in het eerste van Barcelona al voorzitter van de club. Die tijd ging, mede door de invloeden van Frank Rijkaard en Henk ten Cate, gepaard met een zilvervloot aan prijzen. In zijn tweede periode als voorzitter van FC Barcelona treft Laporta echter een heel andere club als tijdens de beginjaren van de zero’s. De voorzitter maakte een paar weken geleden bekend dat de club kampt met een schuld van zo’n 1,3 miljard euro, waardoor het de komende jaren onmogelijk lijkt om grote aankopen te kunnen doen. 

Sterker nog: FC Barcelona moest alles op alles zetten om überhaupt nieuwe spelers zoals Memphis Depay, Eric Garcia en Sergio Agüero in te kunnen schrijven voor La Liga. De club moest de totale loonlast van de club, goed voor dik zeshonderd miljoen euro per jaar, bijna halveren om aan de regels van Financial Fair Play en de La Liga te kunnen voldoen. Daardoor kon onder andere Lionel Messi geen nieuw contract tekenen bij de Catalanen, terwijl voorzitter Laporta en trainer Koeman de afgelopen maanden veel energie in het project ‘verlengen Messi’ hadden gestoken. De Argentijn speelt inmiddels voor Paris Saint-Germain. 

Joan Laporta

Het vertrek van Messi was niet eens het grootste hoofdpijndossier van Koeman de afgelopen maanden. Sinds zijn entree in de bestuurskamer van FC Barcelona laat Laporta zijn invloed meteen gelden. De flamboyante voorzitter weet de weg naar de media gemakkelijk te vinden en zorgt/zorgde daarmee voor de nodige onrust bij de club. Aan het einde van vorig seizoen zorgde het functioneringsgesprek met Koeman voor een stormloop aan reacties. In dat gesprek zou Laporta hebben aangegeven graag te willen kijken naar een nieuwe trainer. Koeman had destijds nog een contract voor één jaar, maar daar leek Laporta lak aan te hebben. De voorzitter moest echter wel terugkomen op zijn stevige uitspraken: kandidaten zoals Jürgen Klopp (Liverpool) en Pep Guardiola (Manchester City) zaten niet op een dienstverband in het Camp Nou-stadion te wachten. Daardoor sprak de voorzitter alsnog zijn vertrouwen uit in Koeman. Uitspraken die niet alleen bij de Nederlandse trainer een nare bijsmaak hadden: alleen op het moment dat de alternatieven niet beschikbaar zijn, ziet Laporta het plotseling wél zitten in de Nederlandse trainer? 


Daar komt ook nog bij dat Laporta zijn eigen agenda heeft. Dat komt niet alleen naar voren in de media-optredens van de voorzitter, waar Koeman meerdere malen zijn afkeer over heeft uitgesproken. Niet alleen in de media, ook in het selectiebeleid heeft Laporta een stevige vinger in de pap. Het was algemeen bekend dat Koeman de komst van Sergio Agüero overbodig achtte. De 32-jarige aanvaller tekende alsnog een tweejarig contract bij FC Barcelona, terwijl Koeman ook Memphis Depay (Olympique Lyon) en Luuk de Jong (Sevilla) voor de spitspositie haalde. 

Toekomst Koeman

Daardoor ontstaat er een situatie bij FC Barcelona dat er twee mensen zijn die zich kapitein van het vlaggenschip voelen. Praktisch gezien is het beleid van Laporta precies het tegenover gestelde van Bartomeu: waar de voormalig voorzitter zonder blikken of blozen honderden miljoenen euro’s neerlegde om de wensspelers van trainers te halen, lijkt Laporta eigenhandig te bepalen wat het beste is voor de trainer. Dat is, helemaal voor Koeman, een cultuuromslag die een aanpassingsperiode vraagt, los van de eisen die Laporta met zich meebrengt als het gaat om speelstijl, selectie-opbouw en continuïteit van het hoofdtrainerschap van Koeman.

Koeman gaf aan open te staan voor een langere samenwerking en ook Laporta sprak zich al positief uit over de onderhandelingen. Met de waslijst aan incidenten, onduidelijkheden en miscommunicaties (via de pers, red.) is echter nog wel de vraag wat de toegevoegde waarde van een hoofdtrainer als Koeman dan nog is bij Barcelona. De Nederlander liet al weten dat hij niet van plan is om naar de pijpen van de voorzitter te gaan dansen en dat een bestuurder zich eigenlijk niet moet bemoeien met tactische en andere hoofdtrainerzaken. Het is een understatement om te stellen dat Laporta daar anders over denkt. 


De komende maanden worden voor zowel Koeman als Laporta cruciaal. Hoe gek het ook klinkt: de voorzitter heeft meer te verliezen dan de Nederlander. Koeman lukte het vorig seizoen om de negatieve tendens rond Barcelona te doorbreken, met de Copa del Rey (Spaanse Beker, red.) een prijs te pakken én Messi het plezier in het voetballen bij FC Barcelona weer teruggegeven. Op het moment dat Laporta besluit niet verder te gaan met Koeman, om welke reden dan ook, dan staat de voorzitter een enorme klus te wachten: welke trainer heeft jarenlange ervaring in het Europese voetbal én heeft genoeg liefde voor FC Barcelona om de miljardenschuld, en de daarbij komende beperkingen op de transfermarkt, voor lief te nemen. Inderdaad, dat is alléén Koeman.

Laporta moet Koeman zijn gang laten gaan

  • Ja
  • Nee
  • Geen mening
3331+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:18
44+
Ajax krijgt nú al slecht Klassieker-nieuws
12:35
381+
John van ‘t Schip stopt ermee als Ajax-trainer
12:31
136+
Bizarre actie Dani Alves na ‘Depay-gerucht’
12:27
52+
‘Gigadrama voor Hélène Hendriks’
12:00
60+
Conditie Feyenoord voorkomt rampseizoen
11:50
74+
Vink waarschuwt Koeman: ‘Daar hebben we niet de spelers voor’
11:30
23+
‘Droomtransfer voor Huijsen in de maak’
11:15
90+
‘Ten Hag hengelt topverdediger binnen’
10:50
55+
Oranje-international droomt van terugkeer naar FC Groningen
10:30
22+
Cannavaro baalt van missen trainersklus: ‘Had het gratis gedaan’
10:15
88+
Mauro Jr. geniet van rol als publiekslieveling: ‘Dat is iets geweldigs’
10:00
377+
‘Corruptie zit Giménez in de weg bij Mexico’
09:50
99+
Dries Mertens neemt pensioenbesluit
09:30
50+
Ajax Vrouwen gemotiveerd na CL-exit: ‘Moet niet eenmalig zijn’
09:15
127+
Feyenoord-talent ambitieus: ‘Nieuwe successen en prijzen behalen’
08:50
423+
Xavi Simons aangepakt na ‘zielige’ mediaboycot
08:30
48+
Bas Kuipers beging bijzondere carrièreswitch: ‘Het is echt magisch’
08:10
292+
‘Ajax geïnteresseerd in Villa-talent na Europese ontmoeting’
07:45
768+
Van ‘t Schip duidelijk over toekomst Ajax: ‘Dat moet hij beslissen’
07:27
317+
‘Nieuwe trainersklus Van Nistelrooij aanstaande’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie