Recordtransfer De Ligt van de baan

Foto: Recordtransfer De Ligt van de baan

Matthijs de Ligt speelt nu al een aantal jaar voor Juventus. De Nederlandse verdediger verruilde Ajax voor een contract tot 2024 in Italië. Of De Ligt die ambtstermijn ook vol maakt, is nog maar zeer de vraag. De geruchten over een transfer naar een andere Europese topcompetitie worden steeds hardnekkiger. De vraag is of er een recordtransfer voor De Ligt in zit dit seizoen… 

Matthijs de Ligt had ruim twee jaar geleden de voetbalwereld aan zijn voeten. De verdediger speelde zich op zijn zeventiende al in de basis van Ajax, mocht een jaar later de aanvoerdersband om zijn arm schuiven en had na de succesvolle Champions League-campagne van Ajax in 2018/2019 zo’n beetje de volledige Europese top achter zich aanzitten. In tegenstelling tot Frenkie de Jong koos De Ligt echter voor een ongebruikelijke topclub. Waar Paris Saint-Germain, Manchester City en Barcelona naar verluidt wel interesse hadden om De Ligt destijds over te nemen van Ajax, trok Juventus verrassend aan het langste eind in de strijd om de handtekening van De Ligt. 

Matthijs de Ligt & Juventus

Het moment dat De Ligt zijn contract tekende in Italië, waaide er nog een andere wind bij De Oude Dame. Juventus is dit millennium een klasse apart in de Serie A. De grootmacht domineerde de competitie de afgelopen jaren. Alleen een straf van de Italiaanse bond, dat Juventus terugzette naar de Serie B na een groot omkoopschandaal, zorgde ervoor dat de club een tijdje buiten de Italiaanse top viel. Dat de werkgever van De Ligt binnen no-time weer terug was in de Serie A, en daarna ook de Italiaanse top, laat nog maar eens zien hoe groot deze club in werkelijkheid is. 


In Nederland staat het Serie A-voetbal niet bij iedereen hoog op het favorietenlijstje. De competitie staat vooral bekend om zijn verdedigende voetbal. In het verleden maakten spelers zoals Stefan de Vrij ook de overstap van de Eredivisie naar het Italiaanse voetbal en dat heeft de voormalig Feyenoorder geen windeieren gelegd. Voor De Ligt zijn ontwikkeling is de tijd in Italië tot nu toe wisselvallig geweest. De 22-jarige rechtspoot kende een valse start bij Juventus met een aantal grote fouten in zijn eerste weken in Italië. Later herpakte De Ligt zich nog wel, maar aan het einde van vorig seizoen sloeg het noodlot opnieuw toe. 

De Ligt had al lange tijd last van zijn schouder. Een operatie moest de klachten verhelpen, maar daardoor was De Ligt een aantal maanden uitgeschakeld. Door die blessure miste de verdediger de eerste weken van Andrea Pirlo, die aan het begin van vorig seizoen werd aangesteld als trainer van Juventus. Als actieve speler was de Italiaanse middenvelder één van de beste spelverdelers ter wereld, als trainer blijkt het uitzetten van de speellijnen in het veld toch een ander vak dan wanneer je zelf op het veld staat. Juventus haalde nog wel Champions League-voetbal, maar moest het kampioenschap aan Internazionale laten. 

Real Madrid

Dat Juventus na drie wedstrijden zestiende staat in de Serie A dit seizoen, laat zien dat voorlopig een trainerswissel nog niet de gewenste oplossing biedt bij Juventus. De ploeg staat (weer) onder leiding van Massimiliano Allegri, maar de voormalig kampioenenmaker heeft de vorm van zijn ‘oude’ Juventus nog niet weten te vinden. Dat de coach aan het einde van de transferperiode ook nog de mededeling kreeg dat Cristiano Ronaldo per se wilde vertrekken uit het Juventus Stadium, maakte de opdracht van Allegri ook niet gemakkelijker. Wanneer de coach het niet lukt om snel weer de aansluiting te vinden bij de top in Italië, dan staan er in januari en vooral vanaf juni tot en met augustus een aantal hete maanden voor de boeg bij Juventus. 


Ondertussen slijpen verschillende topclubs hun messen voor het moment dat er een aanval op de diensten van De Ligt gedaan kan worden. Volgens Spaanse media is de interesse van FC Barcelona nooit opgehouden, maar is de financiële situatie maakt het voorlopig onmogelijk om een speler van het kaliber De Ligt aan te trekken. Deze maand kwamen daar twee nieuwe namen bij: Real Madrid en Chelsea hebben zich (opnieuw) gemeld in de strijd om de Nederlandse centrale verdediger, die onder Louis van Gaal geen basisplaats lijkt te hebben bij het Nederlands elftal. 

Dat De Ligt zich op dit moment niet kan onttrekken aan het niveau dat Juventus laat zien, is als verdediger ook niet gek. De situatie in Italië kan wel zorgwekkend worden op het moment dat Allegri de negatieve spiraal bij de Oude Dame niet weet te doorbreken. Wanneer er in de winterstop geen progressie is geboekt, kan dat niet alleen negatief uitpakken voor de nabije toekomst van de Italiaanse trainer. Datzelfde geldt voor de Juventus-toekomst van De Ligt. Op het moment dat Juventus de Champions League dreigt mis te lopen, en er daarmee tientallen miljoenen niet binnekomen, zal Juventus in de selectie moeten kijken welke spelers er verkocht kunnen worden zodat er toch nog geld in het laadje komt. 

Recordtransfer?

En als De Ligt verkocht wordt door Juventus, dan mag je aannemen dat er een groot bedrag mee gemoeid is. Juventus kocht De Ligt twee jaar geleden voor 85 miljoen euro. De marktwaarde van de 22-jarige verdediger ligt nu op 75 miljoen euro – net zo hoog als zijn prime time bij Ajax – en de Oranje-international ligt nog tot de zomer van 2024 vast in Turijn. Met andere woorden: de kans is groot dat een kopende club van De Ligt de duurste verdediger ter wereld moet gaan maken om hem überhaupt los te kunnen weken bij Juventus. Het huidige record staat op naam van Harry Macguire, die voor 87 miljoen euro van Leicester City naar Manchester United overstapte. 


Desalniettemin lijkt het onwaarschijnlijk dat De Ligt dit seizoen zijn recordtransfer naar Chelsea of Real Madrid gaat afronden. Dat komt echter niet door zijn kwaliteiten, maar meer door de situatie waar de kopende clubs op dit moment inzitten. Chelsea gaf de afgelopen twee jaar honderden miljoenen euro’s uit aan spelers en lijkt daardoor niet de ruimte te hebben voor een nieuwe mega-transfer. Real Madrid heeft met het vastleggen van Kylian Mbappé, of dat nu deze winter of aankomende zomer is, al een enorm duur project op de plank liggen, waardoor het ook onwaarschijnlijk is dat het in één transferperiode twee mega-bedragen gaat uitgeven omdat ook de Parijzenaren zich moeten houden aan de Financial Fair Play-regels.
Daardoor lijkt de transfer van De Ligt op z’n vroegst pas in de zomerwindow van 2022 plaats te vinden. Daarbij is het ook nog allerminst zeker dat Juventus een grote winst op de aankoop van 2019 gaat boeken: op het moment dat de Oude Dame het dit seizoen niet lukt om bij de eerste vier teams in de Serie A te komen, iets wat je wel mag verwachten van deze club, heeft Juve misschien wel een financiële noodzaak om De Ligt van de hand te doen.

Vertrekt De Ligt bij Juventus?

  • Ja, in de winterstop
  • Ja, aan het einde van dit seizoen
  • Ja, maar pas in 2023
  • Nee, hij gaat verlengen bij Juventus
1284+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie