Berghuis verbloemt groot Ajax-probleem

Foto: Berghuis verbloemt groot Ajax-probleem

Steven Berghuis en Ajax hadden weinig moeite met PEC Zwolle (2-0) in de Eredivisie. De Amsterdammers moesten het in Zwolle doen zonder de inbreng van aanvallende middenvelder Davy Klaassen. De international van Oranje kwam niet zonder kleerscheuren in de interlandbreak en werd vervangen door Berghuis. Dat leverde Ajax een nieuw spelplan op; een manier van spelen die aardig effectief blijkt tegen teams zonder intentie tot aanvallen. 

Voor Steven Berghuis kwam een pauze bij Ajax niet heel slecht uit. De 29-jarige rechtsbuiten moest zich na zijn eerste weken in Amsterdam bij het Nederlands elftal melden. Bij de Oranje-selectie, die voor het eerst werd geleid door Louis van Gaal en waar Berghuis een vaste plek afdwong in de kwalificatiewedstrijden tegen Noorwegen, Montenegro en Turkije, had Berghuis even een break uit zijn nieuwe, oude omgeving in Amsterdam, waar Berghuis in zijn eerste weken moeite heeft om op gang te komen. 

Steven Berghuis en Ajax 

De transfer van Berghuis naar Ajax maakte natuurlijk het één en ander los. De buitenspeler stond al jaren op de nominatie om te vertrekken bij Feyenoord. De juiste club kwam alleen niet. Vorig seizoen was er nog sprake van een overgang naar Inter Miami, iets wat volgens Berghuis een ‘mooie vakantielocatie’ was. De rechtsbuiten wist precies wat hij wilde: spelen voor een club die in de Champions League uitkomt. Ajax was de meest concrete vereniging, en voor zover bekend de enige club die gegarandeerd in de Champions League speelde. 


De Amsterdammers betaalden 5,5 miljoen euro, 1,5 miljoen euro méér dan de ontsnappingsclausule van Berghuis, om de Oranje-international los te weken uit De Kuip. Daarna rondde Berghuis één van de meest besproken Nederlandse transfers van de afgelopen twintig jaar af. Dat de voormalig aanvoerder van Feyenoord een aanpassingsperiode in Amsterdam nodig had, dat was ongetwijfeld ingecalculeerd. Dat lijkt echter op dit moment ook niet het belangrijkste probleem dat Berghuis op dit moment bij Ajax ervaart. 

Het is voor een trainer altijd handig om keuzes te hebben op bepaalde posities. Dan hebben we het niet per se over dubbele bezetting van belangrijke plekken, maar ook de manier waarop de spelers deze posities invullen. Neem nu de rechtsbuitenpositie: op dit moment heeft Ten Hag met Antony en Neres de keuze uit twee pure dribbelaars die op basis van korte combinaties, individuele acties en snelheid hun spel maken. Berghuis speelt dan wel op dezelfde positie, maar heeft met zijn crosspass, spelinzicht, beweging zonder bal en (in vergelijking met de Braziliaanse concurrenten) in mindere mate zijn dribbel- en loopvermogen. 

Puzzel voor Ten Hag

Wanneer je kijkt naar de invulling van de positie als vleugelspeler, dan passen de kwaliteiten van Antony en Neres eigenlijk veel beter bij het spelersprofiel van de rechtsbuiten van Ajax dan Berghuis. Ajax speelt over het algemeen tegen tegenstanders die liever geen doelpunt tegen willen krijgen dan er zelf eentje te maken. Dat zorgt ervoor dat de aanvallers van de Amsterdammers altijd tegen een overload aan tegenstanders staat. In dat geval komen de vlugge voeten van Neres en Antony een stuk beter tot hun recht dan de stijl van Berghuis. Op het moment dat de 29-jarige rechtsbuiten het spel wil verleggen, heb je ruimte nodig, en op het moment dat die ruimte er niet is, heb je simpelweg meer aan spelers die goed zijn in de kleine ruimte en op hoge snelheid een korte combinatie kunnen aangaan. 


Voor Berghuis komt er nog een bijkomend nadeel bij: de Nederlander heeft in David Neres een concurrent die Ajax liever kwijt dan rijk is. Neres haalde het niveau van zijn tweede seizoen in Amsterdam niet meer na zijn blessures van vorig jaar en een transfer zat er deze zomer ook niet in voor de buitenspeler. Daardoor zal Neres het komende half jaar genoeg speelminuten krijgen van Erik ten Hag, maar dan vooral in de hoop dat hij iets laat zien wat andere clubs tot actie dwingt in januari. Daardoor komen er nóg minder kansen voor Berghuis, die op dit moment Antony voorrang moet geven als rechtsbuiten. 

Voor Ten Hag speelt er echter nog een vergelijkbare situatie als bij de rechtsbuitenpositie. Als aanvallende middenvelder heeft de coach eigenlijk alleen de keuze uit Davy Klaassen. De Oranje-international zijn alternatief heette vorig seizoen Zakaria Labyad, maar de Marokkaanse aanvallende middenvelder liet vorig seizoen al zien dat hard werken niet genoeg is om een verschil te kunnen maken in de Ajax-aanval. In de wedstrijd tegen Vitesse verving Berghuis Klaassen al na 75 minuten. Doordat de aanvallende middenvelder niet fit genoeg was voor de wedstrijd tegen PEC Zwolle, mocht Berghuis het vanaf de meet ‘op tien’ proberen indruk te maken. 

Berghuis als 10 van Ajax

Net als bij de rechtsbuitenpositie, zorgt Berghuis ook vanuit het centrum voor een ander soort voetbal dan wanneer Klaassen achter Sébastien Haller staat. Berghuis is niet een speler met louter diepgaande loopacties. De linkspoot heeft de bal het liefst in zijn voeten en verdeelt vanuit daar het spel, maar als ‘lopende’ aanvallende middenvelder in het systeem van Ajax is daar weinig ruimte voor. Dat is ook de reden dat het spelersprofiel van Berghuis in wedstrijden zoals tegen PEC Zwolle de coach van de Amsterdammers een alternatief geeft om de wedstrijd open te breken. 


Op het moment dat je met Antony aan de rechterkant en Klaassen als aanvallende middenvelder speelt, dan speel je op de korte combinatie. Dat is tegen een defensief ingestelde tegenstander een logische keuze – je moet op een manier een doelpunt maken. Aan de andere kant is dat ook één van de meest moeilijke manieren om een weg naar het doel te vinden. Dat Klaassen met zijn diepgang en neusje voor de (eerste) goal een belangrijke pion is in het aanvalsspel onderstreept dat nog maar eens. 

Soms kom je in een situatie terecht waar je kunt combineren tot je een ons weegt. In een echt kansrijke positie ga je, bijvoorbeeld door een drukke as van het veld, dan niet of nauwelijks komen. Op het moment dat je dan een speler hebt die veel in de bal komt, met een individuele actie een mannetje in het centrum kan passeren of vanuit die positie het spel kan verleggen naar de andere kant, kan je het spel sneller verleggen dan met kort combinatie voetbal, en ontstaan er meer ruimtes om in kansrijke posities te komen. Daardoor is op het op dit moment nog goed dat Neres in de Ajax-selectie zit, maar maakt een potentieel Ajax-probleem zónder de beschikbaarheid van de Braziliaan alleen maar groter.

Berghuis verdient een basisplaats bij Ajax

  • Ja, in plaats van Klaassen
  • Ja, in plaats van Antony
  • Ja, in plaats van andere speler
  • Nee, niet goed genoeg
1086+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
79+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
23:29
179+
‘Ajax had Henderson helemaal niet nodig’
23:14
63+
‘Ten Hag richt pijlen op centrumspits Real Madrid’
22:48
19+
Oranje-international moet geduld hebben voor rentree
22:32
555+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
62+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
244+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
498+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
265+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
429+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
134+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
98+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
464+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
275+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
225+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
573+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
64+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
98+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
39+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
114+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie