PSV neemt voorschot op landstitel

Foto: PSV neemt voorschot op landstitel

PSV wist de eerste Eredivisie-topper van het jaar winnend weten af te sluiten. De Eindhovenaren bezorgden AZ een kater na de heropening van het AFAS Stadion door met 3-0 te winnen van de ploeg uit Alkmaar. De buitenspelers van de Eindhovenaren werden slim bespeeld door AZ, maar uiteindelijk tapte PSV uit een ander vaatje om de overwinning alsnog binnen te halen. 

Roger Schmidt zijn wisselbeleid bij PSV zorgde vorig seizoen meer dan eens voor discussie. De Duitse oefenmeester haalt met droge ogen zijn beste spelers na een minuut of zestig naar de kant in een topwedstrijd of een wedstrijd waarbij de marge minimaal is. Vorig seizoen vielen die keuzes niet altijd even lekker uit en leidde die keuzes, bijvoorbeeld het wisselen van Donyell Malen of het passeren van Mohamed Ihattaren, tot zichtbare onvrede bij de spelers. De trainer bleef, ondanks alle kritiek, zijn wisselbeleid toepassen. Ruim één jaar na dato, op een nazomeravond in het AFAS Stadion, wierp dat beleid eindelijk zijn vruchten af. 

PSV en Eredivisie 

We doen soms een beetje lacherig over de stijl van Schmidt. De Duitser is zo nu en dan ongemakkelijk voor de camera, lijkt zijn keuzes niet altijd even goed te kunnen beargumenteren en zorgt daarmee onbewust voor veel onrust bij de Eindhovenaren. Hoewel de club intern tevreden over de trainer moet zijn – anders zat hij na een teleurstellend eerste seizoen niet meer op de bank bij der Eindhovenaren – kwamen er vorig jaar tijdens de wedstrijden met de grotere teams in de Eredivisie eigenlijk steevast dezelfde problemen naar voren. Problemen die tegen AZ óók naar de oppervlakte kwamen, maar op een andere manier werden aangepakt door de ploeg van Schmidt. 


Eén van de belangrijkste veranderingen bij PSV voor de wedstrijd van AZ kwam echter niet uit de koker van Schmidt. Of ja: de coach was natuurlijk verantwoordelijk voor het feit dat Olivier Boscagli op het middenveld kwam te spelen omdat Ibrahim Sangaré tijdens de interlandperiode (bij Ivoorkust, red.) een blessure opliep en volgens Schmidt minimaal twee weken uitgeschakeld is. In een normale situatie had Schmidt in dat geval voor Davy Pröpper gekozen, maar de dertigjarige middenvelder staat ook aan de kant met een blessure, waardoor de Duitser weer terugpakte naar de variant die vorig seizoen ook een aantal keer te zien was bij PSV. 

Vorig seizoen werd Boscagli echter op het middenveld gezet om het ‘brekersduo’ Sangaré en Pablo Rosario van de nodige creativiteit te voorzien. De Franse verdediger was vorig seizoen vanuit het hart van de defensie dé creatieve kracht bij de Eindhovenaren, maar moest in het duel met AZ zich vooral bezig houden met zijn taken als ‘slot op de deur’. Dat de Fransman zich ondanks die instructies niet inhield om zo nu en dan naar voren te sluipen, bewees zijn wondertreffer in de eerste helft. Dat was niet alleen een schot vanuit een positie waar Sangaré nooit zou komen, het was ook een schot waar meer achter schuil gaat dan de prachtige openingstreffer van de eerste Eredivisie-topper van het seizoen. 

Olivier Boscagli

De ontwikkeling die Boscagli doormaakte sinds de entree van Schmidt is er een voor in de jongensboeken. Boscagli werd na het vertrek van Angelino (vertrok naar Manchester City, red.) voor twee miljoen euro overgenomen door PSV en kwam in zijn eerste jaar onder Mark van Bommel en Ernest Faber eigenlijk niet aan spelen toe in het Phillips Stadion. De buitenwereld ging eigenlijk al uit van een miskoop en met de transfer van Philipp Max leek de Fransman vorig seizoen definitief buiten het elftal te vallen. Schmidt had echter een ander plannetje met de voormalig verdediger van OGC Nice en Nîmes Olympique. 


De coach keek naar Boscagli en zag eigenlijk een centrale verdediger die verdwaald was geraakt op de flanken. Eenmaal in het hart van de defensie had de 23-jarige Fransman niet lang de tijd nodig om zich onmisbaar te maken voor het team. Inmiddels ins de verdediger niet meer weg te denken uit het elftal van PSV, óók wanneer hij dus op een andere positie moet spelen. Als defensieve middenvelder komt Boscagli echter nóg meer tot zijn recht dan als centrale verdediger. Dat Schmidt deze keuze alleen zal maken op het moment dat de nood aan de man is, is wel een logische: er zijn immers meer alternatieven voor Boscagli als verdedigende middenvelder dan als linkspoot in de centrale verdediging. 

Dat neemt niet weg dat de ontwikkeling van Boscagli voor een groot deel toegeschreven kan worden aan de keuzes van Schmidt en zijn technische staf. De Fransman is niet het enige kunstwerkje van de Duitser het afgelopen seizoen. Waar Schmidt vorig seizoen zijn sterkste spelers eraf haalde en daar doorgestroomde jeugdspelers voor in de plaats zette – en daarmee het niveau van het spelersmateriaal een negatieve duik nam – heeft de coach dit seizoen de keuze uit spelers met meer ervaring en kwaliteit. 

Net als bij Boscagli na zijn eerste seizoen in Eindhoven, zaten spelers zoals Bruma, Érick Gutiérrez en Ritsu Doan in een uitzichtloze situatie in het Phillips Stadion. Dat Schmidt nu de mogelijkheid heeft om deze meer ervarene spelers te brengen in plaats van jeugdspelers, zorgt ervoor dat het kwaliteitsverschil van de Eindhovenaren kleiner wordt, en dus zal het wisselbeleid van de trainer ook een stuk minder risico met zich meenemen. 


Landskampioenschap?

Toegegeven: spelers zoals Noni Madueke en Cody Gakpo winnen wedstrijden voor de Eindhovenaren. Op het moment dat de tegenstander zijn verdediging zo organiseert dat de twee gevaarlijkste aanvallers van de Eindhovenaren hun acties van buiten naar binnen niet kunnen maken omdat er dubbele (of driedubbele) dekking bestaat, zal PSV andere manieren moeten vinden om alsnog een doelpunt te maken. 

Het zondagsschot van Boscagli was daar een voorbeeld van, maar het doelpunt dat Doan maakte (3-0) in Alkmaar laat zien dat PSV dit seizoen meer routes naar de overwinning heeft dan vorig seizoen. Vorig jaar was Yorbe Vertessen eigenlijk de vaste oplossing voor aanvallende droogte. De Belgische aanvaller staat nu vaker op zijn natuurlijke positie (spits) en dat had tegen AZ ook een doelpunt als gevolg. 

Dat er nu ook voor de centrale middenvelder-positie, de aanvallende posities op het middenveld (linksbuiten, centraal en rechts) alternatieven bestaan die het niveau van de Eindhovenaren niet laten kelderen, zorgt dat ervoor dat PSV dit seizoen wel de breedte in de selectie te hebben die nodig is om zowel in de (Europese) topwedstrijden als de ‘normale’ Eredivisie-potten winnend af te sluiten, en daarmee dit seizoen ook een échte basis voor een langere strijd om het landskampioen dan vorig seizoen.

Welke positie gaat PSV eindigen dit seizoen?

  • 1e
  • 2e
  • 3e
  • 4e
  • 5e
  • Lager dan 5e
1049+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie