Nederlandse topclubs hebben voormalig Barca-talent in vizier

Foto: Nederlandse topclubs hebben voormalig Barca-talent in vizier

Ajax, Feyenoord en PSV hadden in het voorseizoen minstens één onderdeel met elkaar gemeen: de clubs waren op zoek naar versterkingen in de voorhoede. De topclubs vonden uiteindelijk hun gewenste nieuwe spelers, maar het had weinig gescheeld of ze waren met een andere aanvaller op de proppen gekomen.



Munir El Haddadi stond namelijk in de belangstelling van de Nederlandse top drie. De aanvaller, die in het verleden jarenlang uitkwam voor de jeugdopleiding van Barcelona, was op zoek naar een nieuwe club en leek een overstap naar de eredivisie als een serieuze optie te zien. Naar verluidt moest hij ongeveer 10 miljoen euro kosten, maar zijn huidige club Sevilla was eveneens bereid om met hem mee te denken. De Spanjaarden wilden hem daarom eerst verhuren en een optie tot koop afspreken, zodat zijn nieuwe club nog voldoende uitwijkmogelijkheden had.


Het leek afwachten welke club het eerst zou toeslaan, maar de situatie rondom Luuk de Jong veranderde dat. De Nederlander kreeg aan het einde van de transferperiode de mogelijkheid om naar Barcelona te verkassen en kon deze optie niet laten liggen. Door de overstap had Sevilla plotseling echter een optie minder in de voorhoede, waardoor hij binnenskamers moest afwegen wat het met Munir wilde doen. De technische staf en directieleden concludeerden dat het beter was om de Marokkaan te behouden, waardoor de transfer van de baan was.

Barcelona-verleden

Het is alweer even geleden, maar Munir stond jarenlang bekend als een groot talent van de jeugdopleiding van Barcelona. De aanvaller doorliep vrijwel de gehele jeugdopleiding en kwam in het eerste team terecht toen grote sterren als Lionel Messi en Luis Suarez nog aanwezig waren. Met invalbeurten en basisplaatsen in minder belangrijke wedstrijden kreeg hij bovendien de kans om zichzelf aan het brede publiek te bewijzen, maar hij wist uiteindelijk niet voldoende op te vallen om een vaste basisplaats te bemachtigen.

Barcelona besloot hem in het seizoen 2016/2017 te verhuren aan Valencia, zodat hij de mogelijkheid kreeg om meer minuten te maken. Na een seizoen veranderde zijn situatie echter niet, waardoor hij opnieuw op zoek moest gaan naar een nieuwe club. Onder meer Ajax toonde destijds al interesse om hem tijdelijk over te nemen, maar Munir weigerde destijds om uit Spanje te vertrekken. De aanvaller had de vurige hoop dat hij in La Liga zou slagen en vond een overstap naar Nederland een stap te ver, waardoor Ajax afhaakte.


Na een seizoen bij Alavés, waar de aanvaller te weinig indruk wist te maken om zijn werkgever te overtuigen van zijn kwaliteiten, was het echter klaar met Munir. Barcelona concludeerde dat de centrumspits definitief niet de mogelijkheden had om bij de Spaanse grootmacht te slagen en besloot hem in de winter van 2019 aan Sevilla te verkopen. Bij de subtopper in La Liga hoopte Munir Barcelona alsnog te laten zien dat hij goed genoeg was voor een topclub, maar ook daarin slaagde de aanvaller amper.

Niet fit



De afgelopen tweeënhalf jaar klonken bij Sevilla diverse twijfels over de kwaliteiten van Munir. De Marokkaan is een creatieve voetballer die zeer bewegelijk is voorin, maar anderzijds lukte het hem lang niet altijd om zijn team bij de hand te nemen met doelpunten of assists. Bovendien kreeg hij volop te maken met concurrentie, waardoor hij eveneens periodes meemaakte dat hij bijna niet aan spelen toekwam. Het resulteert erin dat hij in de voorbereiding op het nieuwe seizoen niet volledig fit is, wat geïnteresseerde clubs aan het twijfelen bracht.

Zo zou zijn fitheid bij Ajax tot discussie hebben geleid. De Amsterdammers maakten in het verleden met huurspelers van Barcelona al mee dat ze niet bepaald in vorm op het trainingsveld verschenen.  In het seizoen 2013/2014 speelde Bojan Krkić Pérez bijvoorbeeld in de Johan Cruijff Arena. De aanvaller stond bekend als een mogelijke opvolger van Messi, maar niets bleek minder waar. Door zijn aanhoudende blessures en tekort aan fysiek vermogen slaagde hij er niet in om een grote speler bij Ajax te worden.

Hetzelfde was het geval bij Isaac Cuenca die een half jaar eerder naar Amsterdam kwam. De aanvaller had een uitstekende dribbel een de rechterkant van het veld, maar had op nationaal niveau al moeite om zijn directe tegenstander te passeren. Cuenca bleef echter op zoek naar zijn fitheid en vorm, waardoor het half jaar bij Ajax allerminst uitliep op een succes. De Amsterdammers zullen mede daarom weinig zin hebben gehad om opnieuw een speler uit Spanje over te nemen die de club niet direct sterker maakt.

La Liga



Door het vertrek van De Jong moet Munir opnieuw genoegen nemen met een jaar in La Liga. Het geeft de aanvaller de mogelijkheid om te werken aan zijn fitheid en een vaste basisplaats af te dwingen in het eerste team. Wanneer het hem lukt om een heel seizoen bij Sevilla te spelen, dan heeft hij na dit seizoen opnieuw de mogelijkheid om na te denken over zijn toekomst bij de club. De kans is echter ook aanwezig dat hij daar niet in slaagt, waarmee het interessant is om te zien hoe hij daarmee mentaal omgaat.


Munir kan echter bouwen op het verleden toen hij bij Barcelona bekendstond als een groot talent. Die kwaliteiten kan hij moeilijk allemaal zijn kwijtgeraakt. Anderzijds is hij in het professionele voetbal erachter gekomen dat het niet altijd draait om talent, maar dat het ook vaak gaat om doorzettingsvermogen en het leveren van strijd. Munir moet duidelijk leren om dat ook op de mat te leggen, waardoor hij een completere aanvaller wordt. Want dat Munir kan scoren, dat liet hij inmiddels al ruimschoots zien.  

Doet Munir El Haddadi er verstandig aan om naar Nederland te komen?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
124+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie