Feyenoord-aankoop moet krediet verdienen

Foto: Feyenoord-aankoop moet krediet verdienen

Feyenoord slaat dit seizoen met Arne Slot een nieuwe weg in. Waar de Rotterdammers de afgelopen jaren uitspraken dat ze goed voetbal wilden spelen, moet de oefenmeester daar dit seizoen daadwerkelijk voor zorgen. Een hoofdtrainer is echter ook afhankelijk van het spelersmateriaal dat hij tot zijn beschikking heeft en daarbij heeft Slot nog wel wat te wensen over.


Met onder meer Guus Til, Alireza Jahanbakhsh en Gernot Trauner haalde Feyenoord deze zomer spelers in huis die de selectie direct versterkten. Zij deden de afgelopen jaren veel ervaring op in het buitenland en namen dat tijdens de eerste wedstrijden van het nieuwe seizoen duidelijk mee naar het veld. Daarnaast beschikte Feyenoord in het team al over enkele grote talenten, waaronder Tyrell Malacia en Justin Bijlow die tijdens de interlandperiode allebei hun debuut maakten voor het Nederlands elftal en een goede indruk achterlieten.

De spitspositie blijft echter al jarenlang een punt van discussie. Graziano Pellè was de laatste centrumspits die het voor elkaar kreeg om criticasters te overtuigen van zijn kwaliteiten. Ook dit seizoen mist Feyenoord weer een centrumspits die voor de doelpunten kan zorgen, waardoor het bestuur op zoek besloot te gaan naar een versterking in de aanval. Feyenoord hoopte onder meer Bas Dost of Ricky van Wolfswinkel te overtuigen van zijn plan, maar daar slaagde de vereniging niet in. Daardoor moest het doorschakelen naar plan B.

De topclub verraste op de laatste dag van de transferperiode door Cyriel Dessers naar de havenstad te halen. De voormalig eredivisietopscorer speelde afgelopen seizoen nog voor RC Genk. “Je ziet aan het team dat er sprake is van een frisse wind, dat er spelplezier is en dat er goed gevoetbald wordt”, vertelde Dessers op het YouTube-kanaal van Feyenoord. “Ik heb ook een heel goed gesprek gehad met de trainer. Er heerst een duidelijke visie, dat is belangrijk voor mij. Ik hoop dat ik kan gaan scoren, maar hoop meer toe te voegen. Ook in het drukzetten en tactisch flexibel zijn.”

Terugkeer Dessers


Het is echter de vraag hoeveel minuten Dessers dit seizoen bij Feyenoord gaat maken, want in de meeste seizoenen van zijn loopbaan was de aanvaller geen een succesvolle speler. Dessers kende een aardige periode bij NAC Breda, waarmee hij een transfer verdiende naar FC Utrecht. De club uit de Domstad hoopte een garantie voor doelpunten in huis te halen, maar niets was minder waar. In de 47 wedstrijden die hij voor FC Utrecht uitkwam, maakte hij veertien doelpunten en leverde hij drie assists af. De vereniging was daarom niet erg teleurgesteld toen Dessers naar Heracles vertrok.

FC Utrecht moet echter in zijn ogen hebben gewreven toen Dessers zin eerste competitiewedstrijden voor zijn nieuwe ploeg speelde. De aanvaller groeide uit tot de topschutter van Heracles en zorgde met een treffer eveneens dat zijn ploeg kampioensfavoriet Ajax versloeg. Dessers bleef door het coronajaar steken op vijftien doelpunten en vijf assists in 26 wedstrijden. Daarmee veroverde Dessers de topscorerstitel en verdiende hij een transfer naar België, waar hij voornamelijk op de reservebank kwam te zitten.

De terugkeer naar Nederland komt Dessers daarom allerminst slecht uit. Waar Feyenoord de afgelopen maanden voornamelijk met Bryan Linssen in de punt van de aanval speelden, heeft de aanvaller een voorkeur om aan de linkerkant van het veld te opereren. Linssen is voornamelijk een harde werker die zichzelf niet zomaar uit het veld laat slaan, maar mist het scoringsinstinct om Feyenoord aan meer dan 20 doelpunten te helpen. Als échte centrumspits moet Dessers daartoe wel in staat zijn.

Geen kapstok

Desssers is echter niet een doorsnee Feyenoord-spits. De Belgische aanvaller staat bekend als een bewegelijke voorhoedespeler die, evenals Linssen, het bovenal van zijn harde werken moet hebben. Hij is daarmee een andere type speler als bijvoorbeeld Pellè en John Guidetti, de twee laatste succesvolle spitsen. Zij waren de kapstok van het elftal die ervoor moesten zorgen dat het team in de opbouw de bal kwijt kon en vervolgens de mogelijkheid kreeg om bij te sluiten om de bal terug te krijgen.

Anderzijds heeft Slot een nieuwe manier van spelen in de Kuip gebracht waarbij een type speler als Dessers wellicht beter in het elftal past. De oefenmeester vindt het bovenal belangrijk dat Feyenoord veel drukzet op de achterhoede van de tegenstander en bij dat speltype past Dessers uitstekend. De aanvaller draaide zijn hand in het verleden nooit om voor een extra sprintje en moet de voorhoede van Feyenoord de komende maanden van extra energie voorzien, zodat de club zowel nationaal als internationaal gaat presteren.

Hoewel Dessers in het verleden nooit veel wist te scoren bij zijn teams, kan dit bij een topclub zomaar anders gaan. Feyenoord speelt door het aanvallende voetbal onder Slot veel op de helft van de tegenstander, waardoor Dessers de mogelijkheid krijgt om veel in het strafschopgebied van de opponent op te duiken. Dan is een voorzet vanaf de zijkanten of een steekpass vanuit het middenveld voldoende om zichzelf vrij te maken van zijn directe tegenstander en de bal tegen de touwen aan te jagen.

Toekomst bij Feyenoord

Eerlijkheid gebied te zeggen dat Dessers niet naar de Kuip kwam, omdat Feyenoord maandenlang achter hem aan zat. Het verhaal gaat dat de Rotterdammers hard hun best deden om Bas Dost los te weken bij Club Brugge. De Nederlander doet het ijzersterk in België en staat bij zijn nieuwe club garant voor doelpunten. Toen Feyenoord echter doorkreeg dat Dost ook dit seizoen in de Belgische competitie bleef voetballen, besloot de club over te stappen en informeerde het bij Dessers die een transfer wel zag zitten.

Het krediet van Dessers is bij Feyenoord daarom nu al niet hoog. De supporters zullen hem zoals gewoonlijk een warm welkom heten in de Kuip, maar lijken geen grootse dingen van hem te hoeven verwachten. Wanneer het hem niet lukt om de eerste wedstrijden een doelpunt te maken, dan zal de druk op zijn schouders steeds groter worden. Waar hij in Almelo nog complimenten kreeg wanneer hij voor Heracles veel doelpunten maakte en de club naar een overwinning bracht, wordt dit in Rotterdam simpelweg van hem geëist.

Met de huidige kwaliteiten in de selectie van Feyenoord lijkt het erop dat Dessers dit seizoen vooral genoegen moet nemen met de rol van pinchitter. Slot zal hem hoogstwaarschijnlijk inzetten wanneer zijn ploeg iets moet forceren en daarom een spits nodig heeft die voor treffers kan zorgen. Alles wat hij de komende maanden meer bereikt, is mooi meegenomen. Voor Dessers zal het echter weinig uitmaken, want de speler zag afgelopen week zijn droom werkelijkheid worden door naar Feyenoord te verkassen. En geef hem eens ongelijk.

Gaat Cyriel Dessers in Rotterdam slagen?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
362+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie