Oranje pakt koppositie na 6-1 zege op Turkije

Het Nederlands elftal heeft dinsdagavond een grote stap gezet richting kwalificatie voor het WK 2022 in Qatar. Het team van bondscoach Louis van Gaal rekende in de Johan Cruijff ArenA simpel af met directe concurrent Turkije: 6-1.

Nederland opende de WK-kwalificatiefase onder Frank de Boer nog met een 4-2 nederlaag in Turkije. Als gevolg daarvan begonnen de Turken met één punt voorsprong aan deze wedstrijd, maar binnen een minuut had Oranje de koppositie virtueel in handen. Na een uitmuntend één-tweetje met Memphis Depay prikte Davy Klaassen via de binnenkant van de paal de 1-0 binnen.

De snelle voorsprong deed Oranje duidelijk goed. Steven Bergwijn, de vervanger van Cody Gakpo, had nog de pech dat zijn inzet werd geblokt, maar kort daarna viel de 2-0 alsnog. Opnieuw bleek de wisselwerking tussen Memphis en Klaassen de sleutel tot succes. Ditmaal werd de FC Barcelona-aanvaller gelanceerd door een hoogstandje van de Ajacied om het vervolgens fraai af te maken in de verre hoek.

Turkije had weinig te vertellen in Amsterdam, ondanks een paar slordigheden aan Nederlandse zijde. Nog voor rust werd de ploeg met Feyenoord-middenvelder Orkun Kökcü definitief aan gort gespeeld. Ditmaal werd Klaassen onderuit getikt door Caglar Söyüncü en na een oké van de VAR mocht Memphis à la Panenka de wedstrijd op slot gooien. Dader Söyüncü ging kort daarna ook nog met rood naar de kant door een tweede gele kaart te pakken.

Van Gaal besloot Frenkie de Jong halverwege te vervangen door Teun Koopmeiners. Ook de Turken besloten wijzigingen door te voeren, waarbij Kökcü werd afgelost. Met tien man probeerden de bezoekers er nog wel iets van te maken en dat leidde zowaar tot een redding van doelman Justin Bijlow na een gevaarlijke vrije trap. Daarna pikte Oranje het echter op, met bijna de fraaie 4-0 van Daley Blind.

In de 54ste minuut viel de vierde treffer van de avond wel, na wéér een fraaie aanval van Nederlandse makelij. Steven Bergwijn bediende Steven Berghuis, die op zijn beurt Memphis een hattrick gunde door hem een niet te missen kopkans te bieden: 4-0. De Barcelona-aanvaller maakte daarmee zijn 33ste in het shirt van Oranje, waarmee hij Abe Lenstra en Johan Cruijff evenaarde.

Door de ruime voorsprong en de vele wissels was het slotstuk van de wedstrijd nauwelijks nog het aanzien waard. Tien minuten voor tijd viel desalniettemin ook de 5-0. Invaller Guus Til werd diepgestuurd en na een slimme actie schoot de Feyenoorder de bal tegen de touwen. Ook de zesde treffer van de avond kwam op naam van een aanvaller: Donyell Malen. Turkije redde daarna nog wel de eer via Cengiz Ünder, al leek daarbij een overtreding op Virgil van Dijk te worden gemaakt.

Nederland passeert Turkije zodoende in Groep G, waarin Noorwegen na de 5-1 zege op Gibraltar de tweede plek bezet met evenveel punten. Het doelsaldo van Oranje is wel stukken beter.

Scoreverloop: 1-0 (1′) Davy Klaassen, 2-0 (16′) Memphis Depay, 3-0 (38′) Memphis Depay (strafschop), 4-0 (54′) Memphis Depay, 5-0 (80′) Guus Til, 6-0 (90′) Donyell Malen, 6-1 (90′) Cengiz Ünder