Onana-situatie biedt Ajax veel hoop

Foto: Onana-situatie biedt Ajax veel hoop

Het leek lang een uitgemaakte zaak dat Ajax deze zomer André Onana zou kwijtraken aan een Europese subtopper. Niets was echter minder waar, want aan het einde van de transferdeadline was de keeper gewoon nog aanwezig in Amsterdam. De geschorste doelman overweegt naar verluidt zelfs om zijn contract te verlengen, waarmee de situatie 180 graden omdraaide.

Het nieuws kwam na de toppermaand van 2020 behoorlijk onverwachts: Onana was betrapt op een middel dat doping maskeert, waardoor hij voor maar liefst een jaar niet meer op het veld mocht verschijnen. De keeper had naar eigen zeggen hoofdpijn gekregen en besloot een medicijn van zijn vrouw te gebruiken, waarin verboden middelen bleken te zitten. Het betekende niet alleen dat Onana het een jaar zonder wedstrijden moest stellen, maar het was eveneens verboden om bij zijn club te trainen of andere activiteiten te verrichten.

De schorsing zorgde bij Ajax voor paniek, want Onana behoorde al jarenlang tot een van de dragende spelers onder hoofdtrainer Erik ten Hag. De Amsterdammers lieten zich echter van hun goede kant zien. Waar de recordkampioen ervoor kon kiezen om zijn salaris niet meer uit te keren of hem op een andere manier tegen te werken, was het voor Ajax duidelijk dat het de keeper wilde steunen en wilde proberen om de schorsing naar beneden te krijgen. Ook in de media gaven Ten Hag, Edwin van der Sar en Marc Overmars hem steun.

Des te opvallender was het dat de directeur voetbalzaken aan het einde van afgelopen seizoen liet blijken dat Onana weigerde om zijn contract te verlengen. De keeper beschikte nog over een verbintenis tot de zomer van 2022, waardoor Ajax bang was dat Onana na dit seizoen transfervrij uit de hoofdstad vertrok. De Amsterdamse verenging had dan ook vele gesprekken met het management van de doelman, maar telkens liepen deze op niets uit. Ajax kon dan ook niets anders dan hem proberen te verkopen.

Miljoenen misgelopen

De waarde van Onana was inmiddels alleen tot het minimum gedaald. De keeper behoorde vooral in het seizoen 2018/2019 tot een van de beste keepers van Europa. Verschillende grootmachten, waaronder Barcelona, stonden in de rij om Onana op te pikken, maar Ajax weigerde lang om aan een transfer te denken. Ten Hag hoopte met Onana onder de lat juist de prestaties van het successeizoen te evenaren, maar dat lukte allerminst. Hoewel het op nationaal niveau wel presteerde, ging het in Europa vaak mis.

Het was een flinke gok die Ajax nam, want in zijn beste jaren kon de club naar verwachting minstens 35 miljoen euro voor de doelverdediger krijgen. Bovendien had Ajax in die tijd de luxepositie dat meerdere Europese topclubs interesse toonden, waardoor de clubs naar verwachting tegen elkaar op gingen bieden. Het leek een kwestie van tijd totdat Ajax een recordbedrag voor een doelverdediger zou incasseren, maar de situatie van de afgelopen jaren veranderde dat. Geen tientallen miljoenen euro`s, maar een veel minder bedrag.

Ajax zat dit jaar met zijn handen in het haar en besloot om hem met zijn eenjarige contract in de uitverkoop te doen. Waar de Amsterdammers de afgelopen jaren nog clubs wegwuifde wanneer zij naar de transfermogelijkheden vroegen, zette Ajax hem dit jaar figuurlijk in de etalage. Veel miljoenen leken de Amsterdammers niet te vragen, want bij zijn komst naar Nederland kostte hij de club eveneens weinig. Ajax leek zich dan ook niet zorgen te maken om de financiën, maar dan moest er nog wel een club komen die interesse had.

Kamp-Onana ligt dwars

Olympique Lyon leek uitkomst te bieden. De Fransen hadden in de zomer Peter Bosz aangesteld en de voormalig Ajax-trainer had wel interesse in Onana. Het tweetal werkte in het seizoen 2016/2017 al een jaar met elkaar samen en bleken destijds een uitstekende klik te hebben. Beide clubs gingen dan ook met elkaar in gesprek om een deal rond te maken, wat voor weinig problemen leek te zorgen. Lang leek het daarom niet te duren voordat Onana in het vliegtuig zou zitten richting Frankrijk, maar het kamp van Onana besloot dwars te liggen.

Aangezien Olympique Lyon pas aan het einde van dit jaar kon beschikken over de keeper, wilde de club hem wel direct in het basisteam kunnen opstellen. Onana gaf echter aan dat dit niet zou gaan, omdat hij graag wilde meedoen aan de Afrika Cup die in zijn thuisland Kameroen zou plaatsvinden. Het stuitte de vereniging duidelijk tegen de borst dat Onana deze eisen neerlegde, waarna de Fransen besloten af te haken. Het was een grote teleurstelling voor Ajax die niet meer wisten hoe het dit probleem kon oplossen.

Door de eisen en situatie van Onana was het niet verrassend dat hij aan het einde van de transferperiode nog bij Ajax zat. Geen enkele club durfde zich nog aan het binnenhalen van Onana te wagen, eveneens met de gedachten dat hij na het seizoen transfervrij is op te pikken. Aangezien hij toch al een groot gedeelte van het seizoen niet inzetbaar zou zijn, was het voor clubs veel lonender om nog een jaar te wachten en hem in het voorjaar van 2022 een voorcontract te laten ondertekenen. Een groot voordeel voor Onana, maar niet voor Ajax.

Nieuw contract

Het kamp van Onana beseft echter ook dat zijn situatie bij Ajax niet bepaald prettiger wordt wanneer hij geen contract ondertekent. De Amsterdammers lieten in het verleden al zien dat het geen spelers wil opstellen die nog over een contract van slechts één seizoen beschikken en weigeren bij te tekenen, waardoor Onana het risico loopt dat hij dit jaar opnieuw niet aan spelen toekomt. Maar durven buitenlandse clubs het risico aan een keeper aan te trekken die maar liefst anderhalf seizoen niet onder de lat is verschenen?

Voor de keeper is het daarom veel lonender wanneer hij nog acht maanden bij Ajax kan voetballen en zich met zijn kwaliteiten kan onderscheiden. De Champions League-loting biedt Onana bovendien perspectief. Besiktas, Sporting Portugal en Borussia Dortmund lijken voor Ajax te doen, waardoor het mogelijk kan doordringen tot de laatste zestien van het Miljardenbal. Wanneer het Onana dan lukt om zijn team bij de hand te nemen en met wat knappe reddingen uit te blinken, dan ligt de wereld weer aan zijn voeten.

Volgens De Telegraaf wil Ajax daarom opnieuw een poging wagen om zijn contract te verlengen. Hoewel de Kameroener niet zou zitten te wachten op een verlenging, zou hij inmiddels wel de meerwaarde hiervan inzien. Clubs lijken hem aankomende zomer niet te passeren als hij in Europa uitblinkt, ook niet wanneer hij nog over een contract bij Ajax beschikt. Daarnaast kan hij nog iets terugdoen voor de club die hem gedurende dit jaar volop steunde met zijn situatie. Dan kan hij in 2022 alsnog door de voordeur van de Johan Cruijff Arena naar buiten lopen.

POLL: Gaat André Onana bij Ajax verlengen?

Vandaag 24 Oktober 2021

  • teaser
  • compact
<strong>Ajax sloopt geloofwaardigheid Schmidt </strong>

Ajax sloopt geloofwaardigheid Schmidt

Ajax had nog geen twintig minuten nodig om de ingenieuze tactiek van Roger Schmidt het hoofd te ...

565
'Ajax-drama dreigt werkelijkheid te worden'

'Ajax-drama dreigt werkelijkheid te worden'

Ajax moet ernstig rekening houden met een belletje van Manchester United. Engelse media speculeren ...

1
"In oktober, november en december win je niks"

"In oktober, november en december win je niks"

Ajax-trainer Erik ten Hag weigert na de zeges op Borussia Dortmund (4-0) en PSV (5-0) de polonaise ...

41
'Frenkie de Jong-alarm bij FC Barcelona'

'Frenkie de Jong-alarm bij FC Barcelona'

FC Barcelona heeft de beladen clash met Real Madrid zondag verloren (1-2). Frenkie de Jong moet het ...

141
Twitter ontploft na Ajax-analyse Perez: "Clown"

Twitter ontploft na Ajax-analyse Perez: "Clown"

Kenneth Perez heeft een opvallende conclusie getrokken na de topper tussen Ajax en PSV. De ...

293
Madueke: 'Had deze zomer kunnen vertrekken'

Madueke: 'Had deze zomer kunnen vertrekken'

PSV moest het vanmiddag doen zonder Noni Madueke, en dat was te merken ook. De Engelsman ligt er ...

51
Schmidt na Ajax-veegpartij: "Geen excuses, wel een feit"

Schmidt na Ajax-veegpartij: "Geen excuses, wel een feit"

PSV kon vanmiddag slechts bij fases een vuist maken tegen het Amsterdamse voetbalgeweld; in de Johan ...

242
Wonderschoon: Cyril Ngonge maakt nu al goal van het jaar (🎥)

Wonderschoon: Cyril Ngonge maakt nu al goal van het jaar (🎥)

De maker van het doelpunt van het jaar in de Eredivisie lijkt nu al bekend. We hebben allemaal de ...

46
Koeman walgt van pijnlijk De Jong-moment in Clásico

Koeman walgt van pijnlijk De Jong-moment in Clásico

FC Barcelona verloor vandaag met 1-2 in El Clásico van aartsvijand Real Madrid. Na afloop vertelt ...

312
Bizarre beelden: Koeman zwaar belaagd na verloren Clásico

Bizarre beelden: Koeman zwaar belaagd na verloren Clásico

Ronald Koeman is vandaag de tweede manager ooit in de historie van FC Barcelona die drie Clásico's ...

385
Götze: "Was beter als dat anders was geweest"

Götze: "Was beter als dat anders was geweest"

Ook Mario Götze moest na afloop van de veegpartij in Amsterdam erkennen dat Ajax heer en meester ...

261
Berghuis geniet: "Maar het kan ook weleens anders zijn"

Berghuis geniet: "Maar het kan ook weleens anders zijn"

Steven Berghuis speelde vanmiddag wederom formidabel, namens Ajax tegen PSV (5-0). De linkspoot ...

123
Ten Hag looft Ajacied: "Hij sleepte ons er doorheen"

Ten Hag looft Ajacied: "Hij sleepte ons er doorheen"

Ook al won Ajax overtuigend met 5-0 van achtervolger PSV, toch was trainer Erik ten Hag niet 100% ...

401
Nachtmerrie op Theatre of Dreams: Liverpool vernedert Man Utd

Nachtmerrie op Theatre of Dreams: Liverpool vernedert Man Utd

Veel nog pijnlijkere voetbaldagen zullen de fans van Manchester United niet gehad hebben; hun ploeg ...

128
<strong>De 11 namen bij Groningen en AZ: Buijs slachtoffert spits</strong>

De 11 namen bij Groningen en AZ: Buijs slachtoffert spits

De Eredivisie-speelronde wordt vanavond afgesloten met een clash tussen FC Groningen en AZ. Voor de ...

22
Van Basten maakt ontslagen Van Bommel met grond gelijk

Van Basten maakt ontslagen Van Bommel met grond gelijk

Vanmiddag werd bekend dat Mark van Bommel de laan uit is gestuurd bij VfL Wolfsburg, dat acht ...

556

Gisteren 23 Oktober 2021

'Veronica moet 'klootzak' Derksen van de tv halen'

'Veronica moet 'klootzak' Derksen van de tv halen'

Vaste tafelgast Johan Derksen van <i>Veronica Inside</i> is een uitgesproken voorstander van het ...

2030
Henk Veerman: 'Vorige week was ik nog doodziek'

Henk Veerman: 'Vorige week was ik nog doodziek'

Henk Veerman is in de regel een belangrijke speler voor sc Heerenveen, maar op zaterdagavond begon ...

112
Van Polen na 'lekker Varretje': "Ik had overal kippenvel"

Van Polen na 'lekker Varretje': "Ik had overal kippenvel"

PEC Zwolle draait vooralsnog een bijzonder slecht seizoen, maar aanvoerder Bram van Polen gaf zijn ...

75
Michiel Kramer bezorgt RKC drie punten

Michiel Kramer bezorgt RKC drie punten

Michiel Kramer heeft zijn werkgever RKC Waalwijk op zaterdagavond de drie punten bezorgd door één ...

80
AC Milan trekt spektakelstuk naar zich toe ondanks eigen goal Zlatan

AC Milan trekt spektakelstuk naar zich toe ondanks eigen goal Zlatan

AC Milan heeft op zaterdagavond van Bologna weten te winnen met 2-4. Het werd een absoluut ...

66
Sébastien Haller doet boekje open over 'vier zware maanden'

Sébastien Haller doet boekje open over 'vier zware maanden'

In de winterstop van het seizoen 2020-2021 legde Ajax liefst 22,5 miljoen euro op tafel om ...

334
'Leuk voor Vitesse en het publiek in Arnhem'

'Leuk voor Vitesse en het publiek in Arnhem'

Vitesse won op donderdagavond verrassend van Tottenham Hotspur in de GelreDome met 1-0 door een ...

98
José Mourinho slaat om zich heen: "Maar ik ben geen klootzak"

José Mourinho slaat om zich heen: "Maar ik ben geen klootzak"

Oefenmeester José Mourinho van AS Roma besloot op donderdagavond een B-team op te stellen in de ...

118
Pijnlijke misser Vloet, PEC Zwolle spekkoper

Pijnlijke misser Vloet, PEC Zwolle spekkoper

Rai Vloet kreeg op zaterdagavond dé kans om de wedstrijd tussen PEC Zwolle en 'zijn' Heracles ...

70
Barça trekt anderhalf miljard uit 'voor nieuwe ovens'

Barça trekt anderhalf miljard uit 'voor nieuwe ovens'

Het is bijzonder slecht gesteld met FC Barcelona, sportief én financieel. Daar komt nog eens bij ...

1191
'Mark van Bommel raus': "Ik begrijp het"

'Mark van Bommel raus': "Ik begrijp het"

VfL Wolfsburg begon geweldig aan het Bundesliga-seizoen, maar inmiddels lijkt de club helemaal niet ...

506
'Ajax neemt beslissing over Donny van de Beek'

'Ajax neemt beslissing over Donny van de Beek'

Het moet raar lopen wil Donny van de Beek níét bij Manchester United vertrekken, want op Old ...

2263
FC Utrecht revancheert zich voor monsternederlaag

FC Utrecht revancheert zich voor monsternederlaag

FC Utrecht heeft voor eigen publiek in de Galgenwaard afgerekend met sc Heerenveen. De ploeg van ...

93
Manchester City maakt er vier op bezoek bij Brighton & Hove Albion

Manchester City maakt er vier op bezoek bij Brighton & Hove Albion

Manchester City heeft op zaterdagavond vrij eenvoudig afgerekend met Brighton &amp; Hove Albion. In ...

17
<strong>De 11 namen bij RKC en Sparta: kelderkraker</strong>

De 11 namen bij RKC en Sparta: kelderkraker

Het seizoen is nog jong en de kaarten zijn nog niet helemaal geschud, maar wel zien we RKC Waalwijk ...

5