Transferblunder Feyenoord heeft grote gevolgen

Foto: Transferblunder Feyenoord heeft grote gevolgen

Feyenoord staat na een fabelachtige seizoenstart weer met twee benen op de grond. De eerste weken ging het de ploeg van Arne Slot voor de wind, maar na nederlagen tegen Elfsberg en FC Utrecht dreigen de trainer en zijn staff gelijk te krijgen in een pijnlijk discussiepunt uit de laatste week van de transfermarkt. 

Feyenoord begon dit seizoen aan een nieuw tijdperk. De Rotterdammers haalden Arne Slot verrassend weg bij competitiegenoot AZ, dat na het akkoord tussen Slot en Feyenoord de coach op straat zette en Pascal Jansen aanstelde als (interim)hoofdtrainer. Wellicht had Slot een voorspellende gave en dacht hij al dat spelers zoals Teun Koopmeiners (Atalanta Bergamo), Calvin Stengs (OGC Nice) en Myron Boadu (AS Monaco) zouden vertrekken uit Alkmaar, maar nog steeds lijkt de situatie bij AZ meer potentie te hebben dan bij Feyenoord. Slot dacht daar echter anders over en tekende dus bij Feyenoord, waar de coach zijn eerste tegenslagen te verwerken heeft gekregen de afgelopen weken. En dan hebben we het niet alleen over de prestaties op het veld. 

Feyenoord en Arne Slot

De trainer van de Rotterdammers was er in het begin van de voorbereiding al duidelijk over: vooral qua ervaring heeft Feyenoord nog een stap te zetten. Door de verschillende linies hebben de Rotterdammers veel Eredivisie-ervaring. Het gros van de Feyenoord-spelers heeft wel een gebrek aan speelminuten in de Europa League en andere internationale wedstrijden, bijvoorbeeld interlands, waardoor Slot al vroeg aan de bel trok bij technisch directeur Frank Arnesen, en later ook in de media vertelde dat hij graag extra ervaring zou toevoegen. 


Met de komst van Gernaut Trauner leek de oud-trainer van AZ zijn zin te krijgen. De ervaren Oostenrijkse verdediger, die tot vijf interlands voor zijn land kwam en met LASK jarenlang in de Europa League speelde, kreeg na zijn overgang meteen een basisplaats van Slot. De trainer leek daarmee zijn gewenste ervaren duo in de centrale verdediging te krijgen: naast Trauner stond Marcos Senesi, de Argentijn die al ruim anderhalf jaar in verband wordt gebracht met een transfer naar een Europese topcompetitie, maar tegen de verwachtingen in nog steeds in Rotterdam speelt. 

Aan het einde van de transferperiode werd er echter een nieuw hoofdstuk aan dit transferverhaal toegevoegd. Senesi raakte geblesseerd en moe(s)t voor een aantal weken van de zijlijn toekijken, waardoor Slot opnieuw hetzelfde zwakke punt in zijn elftal ontdekte. De kwaliteiten van Senesi staan buiten kijf en de verdediger bleek de afgelopen seizoenen een fysiek betrouwbare speler voor een Feyenoord-trainer. Op het moment dat de Argentijn toch voor een tijd uit de running is, zoals nu gebeurt, komt het aangekaarte probleem van Slot aan het begin van het seizoen meteen weer naar de oppervlakte gekropen. 

Nick Viergever

De coach had het vertrek van Leroy Fer en Wout Burger, die allebei definitief uit De Kuip vertrokken én door Slot werden gebruikt als alternatieven voor het duo Trauner – Senesi in de defensie, voor een deel ingecalculeerd. Het salaris van Fer was te hoog voor een bankzitter en de verdedigende middenvelder leek niet op een basisplaats te kunnen rekenen, waarna hij vertrok naar Alanyaspor in de Turkse Süper Lig. Als klap op de vuurpijl vertrok ook Wout Burger op de slotdag nog naar FC Basel, dat naar verluidt 750.000 euro neertelde voor de talentvolle verdedigende middenvelder. 


Daarmee nam Feyenoord afscheid van twee ogenschijnlijk overbodige spelers, maar leverde de club daarmee ook keuzemogelijkheden van Slot in zonder daar compensatie tegenover te stellen. De trainer moest het in één klap zonder twee alternatieven voor Trauner en/of Senesi. De trainer wilde daardoor in de slotfase van de transfermarkt toeslaan bij PSV en Nick Viergever overnemen, maar kreeg daar geen steun voor bij de clubleiding. 

Feyenoord is sinds vorig seizoen bezig om de jeugdopleiding een prominentere plek te geven binnen de club. De Onder 21-ploeg werd vorig seizoen al aangesterkt, dit soms tot grote frustratie van destijds trainer Dick Advocaat. Er valt vanuit dat opzicht wel iets te zeggen voor het feit dat de directie van Feyenoord niet mee ging in het verzoek van Slot en de zijnen om Viergever over te nemen van PSV. Ondanks het feit dat de verdediger transfervrij mocht vertrekken bij PSV, iets wat wel in twijfel getrokken kon worden op het moment dat Feyenoord de kopende club was, zagen de beleidsbepalers in De Kuip er geen brood in om de PSV’er, die inmiddels voor Greuther Fürth in de Bundesliga speelt. 

Terug bij af

Natuurlijk valt er wat te zeggen voor het feit dat Feyenoord graag wil dat Ramon Hendriks (18) een kans krijgt in het eerste elftal. De jonge verdediger maakte vorig seizoen indruk op huurbasis bij NAC Breda, maar werd door Slot blijkbaar niet hoger ingeschat dan de vertrokken Burger en Fer. Sterker nog: op het moment dat een trainer specifiek vraagt om een bepaalde versterking, is dat meestal niet omdat hij het zo ziet zitten in het beschikbare spelersmateriaal – anders heeft hij niet de behoefte om de selectie te versterken. 


Dezelfde patronen die ook al bij Burger in de wedstrijd tegen Elfsberg te zien waren, hadden ook de boventoon tijdens het basisdebuut van Hendriks onder Slot. De achttienjarige verdediger mocht naast Trauner in de Galgenwaard spelen tegen FC Utrecht, maar kon niet terugkijken op een geslaagde wedstrijd. De jonge verdediger zorgde voor kansen voor FC Utrecht door in de openingsfase slordig uit te verdedigen, zorgde er met een verloren duel in de zestien indirect voor een strafschop, had moeite met de positiewisselingen en bewegelijkheid van de FC Utrecht aanvallers en had ook nog een negatieve rol bij de gelijkmaker van FC Utrecht, waar hij een bal had moeten onderscheppen maar deze voor zich door liet gaan, waarna Willem Janssen niet veel later de gelijkmaker binnen kon werken. 

Daardoor is Feyenoord door het uitvallen van één speler in één klap weer terug bij af. De solide defensie die het met Senesi én Trauner heeft, is op het moment dat één van deze twee schakels wegvalt weer de onrustige, ongestructureerde bende die het vorig seizoen ook vaak was. Dat leverde tegen FC Utrecht al pijnlijk puntverlies op, maar dat zal zeker niet de enige tegenslag krijgen op het moment dat Feyenoord Senesi of Trauner de eerste seizoenshelft vaker moet missen. Wanneer dat zo is, kan dat alsnog positief uitpakken voor Slot: dan krijgt de Feyenoord-trainer in de winterstop zijn gewenste defensieve versterking ongetwijfeld.

Feyenoord moet zo snel mogelijk verdediger zoeken

  • Ja, helemaal mee eens
  • Nee, niet mee eens
  • Geef Hendriks een kans!
  • Ik moet het nog zien
1850+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:35
0+
Mossou verdedigt Vitesse-besluit: “Wees trots”
20:23
8+
‘Almere City onthult Maduro-standpunt’
20:13
34+
‘Keiharde Vandaag Inside-clash’
20:00
31+
Slot waarschuwt Feyenoord: “Dat zegt veel”
19:45
61+
Ajax onthult: “We willen een ervaren manager”
19:34
83+
‘Aanbieding voor Hirving Lozano’
19:22
314+
‘Santiago Giménez neemt transferbesluit’
19:10
230+
‘Ajax heeft groot nieuws voor Brobbey’
19:00
32+
Nieuwe club Geertruida, Taylor naar EK en Eindhoven de BESTE! | Twee Viertje met Aad #79
18:48
88+
Dost absent bij bekerfinale NEC: ‘Hij heeft er niet zoveel zin in’
18:33
81+
Slot deelt blessure-update richting bekerfinale
18:18
119+
‘Club concreet voor Frenkie de Jong, Barça twijfelt’
18:17
145+
Sturing en KNVB reageren op Vitesse-doodsteek
18:00
7+
Oranje sterkhouders terug in selectie Paris Saint-Germain
17:49
131+
Vitesse deelt video na vonnis KNVB: “Het doek is gevallen”
17:39
743+
‘Ontslag Joep Schreuder na bizarre vraag aan Hancko’
17:25
736+
Spaanse media onthullen groot nieuws over Ajax en Xavi
17:11
31+
Lazio-speler kan contract voor 100 euro verlengen
17:00
90+
(N)iets weerhoudt Feyenoord van de Dennenappel
16:59
32+
Feyenoord-boegbeeld tekent voor twee jaar bij
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie