Götze-stunt levert PSV miljoenen op

Foto: Götze-stunt levert PSV miljoenen op

Mario Götze verraste ruim een jaar geleden voor een verrassing door een tweejarig contract bij PSV te ondertekenen. De Duitse ex-wereldkampioen koos na Borussia Dortmund en Bayern München verrassend voor Eindhoven. De aanvallende middenvelder is blij in Eindhoven, want hij verlengde zijn contract tot 2024. Daardoor levert de Duitse sterspeler PSV sowieso miljoenen op, de vraag is vooral op welke manier. 

De transfer van Mario Götze naar PSV was vorig seizoen misschien wel het meest besproken moment van de zomerse transfermarkt. De Duitse aanvallende middenvelder kon verlengen bij Borussia Dortmund en zelfs terugkeren bij Bayern München, maar verkoos een contract in de Eredivisie boven een vervolg van zijn carrière in de Bundesliga-top. De keuze voor de Eindhovenaren was ogenschijnlijk bijzonder. De samenloop van omstandigheden was perfect voor de Eindhovenaren: de club had in Roger Schmidt een Duitse trainer met veel aanzien aangesteld, een man die ook nog eens een warme band onderhield met Götze. Het leek daardoor niet eens een zelfspekendheid dat een speler met de klasse en de faam van Götze een tweejarig contract zou tekenen in Eindhoven, maar zo geschiedde. 

Mario Götze en PSV

De rol van Götze is in één jaar wel veranderd. De Duitse aanvallende middenvelder was een grote hype in de eerste weken van vorig seizoen. Met de week dat de Duitse oud-wereldkampioen in de Eredivisie speelde, werd het steeds meer normaal dat de Duitse aanvallende middenvelder zijn kunsten in de Nederlandse competitie tentoonstelde. Diep van binnen weet je ook dat het tijdelijk is: een speler met de kwaliteiten van Götze ‘hoort’ niet in de Eredivisie te voetballen, maar in één van de grote vijf competities. Voor Götze speelde er echter andere krachten dan een mooie club in een mooie competitie. 


De Duitser is zijn volledige voetballeven eigenlijk al actief in de Duitse top. Als jong talent stroomde hij door naar het eerste elftal van Borussia Dortmund en na een aantal sterke seizoenen bij de Duitse topclub stond Bayern München op de stoep. Zoals zo veel Duitse voetballers ging Götze voor de kans bij de Duits recordkampioen, maar kwam hij mede door een waslijst aan blessures nooit helemaal goed uit de verf bij Der Rekordmeister. 

Drie jaar na zijn transfer naar Bayern keerde Götze terug op het oude nest bij Dortmund. In de hoop om zijn fysieke problemen achter zich te laten tekende hij een vierjarig contract bij Dortmund, maar opnieuw stond zijn blessureleed centraal in plaats van zijn voetballende kwaliteiten. Vier jaar na zijn terugkeer bij de club waar hij zijn jeugdopleiding genoot, stond hij opnieuw voor een vertrek bij de Bundesliga-topper. De rest is geschiedenis. 

Roger Schmidt

Onder Schmidt kreeg Götze twee verschillende rollen toegewezen. In eerste instantie werd de Duitser gehaald voor één van de twee ‘halve nummers tien’ in het 1-4-2-2-2-systeem dat de Duitse oefenmeester vorig seizoen introduceerde in de Eredivisie. Götze speelde over het algemeen hangend vanaf de linkerflank, zodat hij naar binnen kon trekken en de bal met zijn sterke rechterbeen richting het doel te werken of een medespeler in een kansrijke positie aan te spelen. Hoewel Götze lange tijd uit de running was geweest en lang geen competitievoetbal speelde, leek de aanvallende middenvelder zich ogenschijnlijk gemakkelijk aan te passen aan het spel van de Eindhovenaren en het voetbal in de Eredivisie.


Dat de Nederlandse competitie niet de meest fysieke competitie ter wereld is, hielp de Duitser daar ongetwijfeld bij. In de Bundesliga stond de kleine technicus steevast tegen spelers die niet alleen twee koppen groter waren dan hij, maar ook fysiek minimaal twee keer zo sterk. Na twee kleine spierblessures ging het in januari van dit jaar alsnog mis voor Götze: een liesblessure zorgde ervoor dat de Duitser een groot deel van ‘Super Januari’ moest missen vorig seizoen. Met het blessureverleden van Götze in het achterhoofd en het feit dat Götze een onbetwiste basisspeler was op het moment dat hij wel fit was, en dus veel meer wedstrijden speelde dan in de voorgaande seizoenen, zorgde ervoor dat Schmidt alsnog in 25 wedstrijden een beroep kon doen op de Duitser, waarin Götze zes doelpunten maakte en zeven assists leverde. 

In zijn tweede seizoen aan het roer bij PSV koos Schmidt ervoor om Götze op zijn natuurlijke positie te laten spelen. Of ja: voor de Duitser zelf voelde het nog steeds als hetzelfde systeem, maar de rest van voetbalminnend Nederland ziet Götze nu op zijn favoriete positie achter de spitsen spelen, en dat heeft meteen zijn uitwerking op het spel van de Eindhovenaren. Vooral in de eerste weken van het seizoen, zowel in de Champions League als in de Johan Cruijff Schaal en in de Eredivisie, maakte het ‘nieuwe’ PSV aan de hand van Götze een verpletterende indruk. Dat Götze daar nog wel even onderdeel van uit lijkt te maken, bewees de contractverlenging van de kleine middenvelder. Volgens het Eindhovens Dagblad tekent de Duitser, die ook weer in beeld is geraakt bij het nationale elftal van Hansi Flick, een contract tot de zomer van 2024 en blijft hij dus tot zijn 32e verbonden aan de Eindhovenaren. 

Gegarandeerde miljoenen

Los van de eventuele contractverlenging van Schmidt, levert Götze de Eindhovenaren sowieso miljoenen op. De Duitse aanvallende middenvelder bleek dit seizoen al de spil van veel PSV-aanvallen. In tien wedstrijden dit seizoen was Götze al verantwoordelijk voor vier doelpunten en drie assists en lijkt daarmee nu al overduidelijk de nummer één op de aanvallende middenvelder-positie. Met concurrentie van spelers zoals Mauro Junior, Ritsu Doan en in mindere mate Marco van Ginkel lijkt het (voorlopig) een uitgemaakte zaak wie de aanvallende middenvelder van PSV is. 


Of Schmidt na dit seizoen (contract loopt tot 2022, red.) is deels afhankelijk van de prestaties van Götze. De Duitse oefenmeester kreeg in zijn eerste seizoen de vrije hand in de selectiesamenstelling, er werden miljoenen euro’s neergeteld en uiteindelijk stonden de Eindhovenaren met lege handen. Het nieuwe contract van Götze is mooi, maar is op hetzelfde moment alleen écht rendabel als er volgend seizoen Champions League gespeeld wordt in het Phillips Stadion, of op z’n minst een (inter)nationale prijs gevierd kan worden in Eindhoven. 

Op het moment dat dit niet het geval is en PSV staat aan het einde van het seizoen wederom met lege handen, dan is de kans ook aannemelijk dat Schmidt moet vertrekken bij de Eindhovenaren. In dat geval neemt PSV ook een risico met spelers zoals Götze, waardoor het extra belangrijk is dat de Duitse aanvallende middenvelder zijn contract heeft verlengd. Toegegeven: dat kan zomaar een voorbode zijn voor een nieuw contract van Schmidt. Aan de andere kant: op het moment dat de continuïteit van de Duitse oefenmeester wordt verbroken, dan heeft PSV in ieder geval nog een uitstekende onderhandelingspositie om Götze voor een miljoenensom uit te zwaaien.

Mario Götze levert PSV miljoenen op door…

  • Club naar CL te schieten
  • Club naar prijzenzilver te schieten
  • Club te verlaten voor miljoenensom
  • Götze is overrated
1000+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:15
28+
‘Megamiljoenendeal voor Brian Brobbey’
10:00
446+
Vermoedelijke opstelling NEC in bekerfinale tegen Feyenoord: opluchting in Nijmegen
09:54
49+
‘Bekerwinst niet nodig voor Feyenoord, twee keer dik gewonnen van Ajax’
09:39
4+
Trotse De Roon: “Als het zelfs tegen het grote Liverpool kan…”
09:24
137+
Onthuld: ‘Hélène Hendriks gespot met 22-jaar oudere vlam’
09:09
97+
‘Ajax-blunder met AZ-toptalent’
08:55
157+
Wilfred Genee doet boekje open over ‘Vandaag Inside-blaag’
08:40
34+
Perez tipt Koeman: “Gek om hem op te roepen als back”
08:25
311+
‘Frenkie de Jong-drama voor Ronald Koeman’
08:10
44+
‘Megaklap voor Ryan Gravenberch’
23:44
247+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
129+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
72+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
39+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
480+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
187+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
44+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
253+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
94+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
135+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie