Götze-stunt levert PSV miljoenen op

Foto: Götze-stunt levert PSV miljoenen op

Mario Götze verraste ruim een jaar geleden voor een verrassing door een tweejarig contract bij PSV te ondertekenen. De Duitse ex-wereldkampioen koos na Borussia Dortmund en Bayern München verrassend voor Eindhoven. De aanvallende middenvelder is blij in Eindhoven, want hij verlengde zijn contract tot 2024. Daardoor levert de Duitse sterspeler PSV sowieso miljoenen op, de vraag is vooral op welke manier. 

De transfer van Mario Götze naar PSV was vorig seizoen misschien wel het meest besproken moment van de zomerse transfermarkt. De Duitse aanvallende middenvelder kon verlengen bij Borussia Dortmund en zelfs terugkeren bij Bayern München, maar verkoos een contract in de Eredivisie boven een vervolg van zijn carrière in de Bundesliga-top. De keuze voor de Eindhovenaren was ogenschijnlijk bijzonder. De samenloop van omstandigheden was perfect voor de Eindhovenaren: de club had in Roger Schmidt een Duitse trainer met veel aanzien aangesteld, een man die ook nog eens een warme band onderhield met Götze. Het leek daardoor niet eens een zelfspekendheid dat een speler met de klasse en de faam van Götze een tweejarig contract zou tekenen in Eindhoven, maar zo geschiedde. 

Mario Götze en PSV

De rol van Götze is in één jaar wel veranderd. De Duitse aanvallende middenvelder was een grote hype in de eerste weken van vorig seizoen. Met de week dat de Duitse oud-wereldkampioen in de Eredivisie speelde, werd het steeds meer normaal dat de Duitse aanvallende middenvelder zijn kunsten in de Nederlandse competitie tentoonstelde. Diep van binnen weet je ook dat het tijdelijk is: een speler met de kwaliteiten van Götze ‘hoort’ niet in de Eredivisie te voetballen, maar in één van de grote vijf competities. Voor Götze speelde er echter andere krachten dan een mooie club in een mooie competitie. De Duitser is zijn volledige voetballeven eigenlijk al actief in de Duitse top. Als jong talent stroomde hij door naar het eerste elftal van Borussia Dortmund en na een aantal sterke seizoenen bij de Duitse topclub stond Bayern München op de stoep. Zoals zo veel Duitse voetballers ging Götze voor de kans bij de Duits recordkampioen, maar kwam hij mede door een waslijst aan blessures nooit helemaal goed uit de verf bij Der Rekordmeister. 

Drie jaar na zijn transfer naar Bayern keerde Götze terug op het oude nest bij Dortmund. In de hoop om zijn fysieke problemen achter zich te laten tekende hij een vierjarig contract bij Dortmund, maar opnieuw stond zijn blessureleed centraal in plaats van zijn voetballende kwaliteiten. Vier jaar na zijn terugkeer bij de club waar hij zijn jeugdopleiding genoot, stond hij opnieuw voor een vertrek bij de Bundesliga-topper. De rest is geschiedenis. 

Roger Schmidt

Onder Schmidt kreeg Götze twee verschillende rollen toegewezen. In eerste instantie werd de Duitser gehaald voor één van de twee ‘halve nummers tien’ in het 1-4-2-2-2-systeem dat de Duitse oefenmeester vorig seizoen introduceerde in de Eredivisie. Götze speelde over het algemeen hangend vanaf de linkerflank, zodat hij naar binnen kon trekken en de bal met zijn sterke rechterbeen richting het doel te werken of een medespeler in een kansrijke positie aan te spelen. Hoewel Götze lange tijd uit de running was geweest en lang geen competitievoetbal speelde, leek de aanvallende middenvelder zich ogenschijnlijk gemakkelijk aan te passen aan het spel van de Eindhovenaren en het voetbal in de Eredivisie.Dat de Nederlandse competitie niet de meest fysieke competitie ter wereld is, hielp de Duitser daar ongetwijfeld bij. In de Bundesliga stond de kleine technicus steevast tegen spelers die niet alleen twee koppen groter waren dan hij, maar ook fysiek minimaal twee keer zo sterk. Na twee kleine spierblessures ging het in januari van dit jaar alsnog mis voor Götze: een liesblessure zorgde ervoor dat de Duitser een groot deel van ‘Super Januari’ moest missen vorig seizoen. Met het blessureverleden van Götze in het achterhoofd en het feit dat Götze een onbetwiste basisspeler was op het moment dat hij wel fit was, en dus veel meer wedstrijden speelde dan in de voorgaande seizoenen, zorgde ervoor dat Schmidt alsnog in 25 wedstrijden een beroep kon doen op de Duitser, waarin Götze zes doelpunten maakte en zeven assists leverde. 

In zijn tweede seizoen aan het roer bij PSV koos Schmidt ervoor om Götze op zijn natuurlijke positie te laten spelen. Of ja: voor de Duitser zelf voelde het nog steeds als hetzelfde systeem, maar de rest van voetbalminnend Nederland ziet Götze nu op zijn favoriete positie achter de spitsen spelen, en dat heeft meteen zijn uitwerking op het spel van de Eindhovenaren. Vooral in de eerste weken van het seizoen, zowel in de Champions League als in de Johan Cruijff Schaal en in de Eredivisie, maakte het ‘nieuwe’ PSV aan de hand van Götze een verpletterende indruk. Dat Götze daar nog wel even onderdeel van uit lijkt te maken, bewees de contractverlenging van de kleine middenvelder. Volgens het Eindhovens Dagblad tekent de Duitser, die ook weer in beeld is geraakt bij het nationale elftal van Hansi Flick, een contract tot de zomer van 2024 en blijft hij dus tot zijn 32e verbonden aan de Eindhovenaren. 

Gegarandeerde miljoenen

Los van de eventuele contractverlenging van Schmidt, levert Götze de Eindhovenaren sowieso miljoenen op. De Duitse aanvallende middenvelder bleek dit seizoen al de spil van veel PSV-aanvallen. In tien wedstrijden dit seizoen was Götze al verantwoordelijk voor vier doelpunten en drie assists en lijkt daarmee nu al overduidelijk de nummer één op de aanvallende middenvelder-positie. Met concurrentie van spelers zoals Mauro Junior, Ritsu Doan en in mindere mate Marco van Ginkel lijkt het (voorlopig) een uitgemaakte zaak wie de aanvallende middenvelder van PSV is. Of Schmidt na dit seizoen (contract loopt tot 2022, red.) is deels afhankelijk van de prestaties van Götze. De Duitse oefenmeester kreeg in zijn eerste seizoen de vrije hand in de selectiesamenstelling, er werden miljoenen euro’s neergeteld en uiteindelijk stonden de Eindhovenaren met lege handen. Het nieuwe contract van Götze is mooi, maar is op hetzelfde moment alleen écht rendabel als er volgend seizoen Champions League gespeeld wordt in het Phillips Stadion, of op z’n minst een (inter)nationale prijs gevierd kan worden in Eindhoven. 

Op het moment dat dit niet het geval is en PSV staat aan het einde van het seizoen wederom met lege handen, dan is de kans ook aannemelijk dat Schmidt moet vertrekken bij de Eindhovenaren. In dat geval neemt PSV ook een risico met spelers zoals Götze, waardoor het extra belangrijk is dat de Duitse aanvallende middenvelder zijn contract heeft verlengd. Toegegeven: dat kan zomaar een voorbode zijn voor een nieuw contract van Schmidt. Aan de andere kant: op het moment dat de continuïteit van de Duitse oefenmeester wordt verbroken, dan heeft PSV in ieder geval nog een uitstekende onderhandelingspositie om Götze voor een miljoenensom uit te zwaaien.

POLL: Mario Götze levert PSV miljoenen op door...

Vandaag 07 December 2021

  • teaser
  • compact
<strong>Ambitieus Ajax slaat gigantische slag</strong>

Ambitieus Ajax slaat gigantische slag

<p>Ajax heeft een geweldige slag geslagen. Marc Overmars heeft zijn verbintenis in Amsterdam ...

354
<strong>La Gazzetta dello Sport: 'Feyenoord-bliksemtransfer'</strong>

La Gazzetta dello Sport: 'Feyenoord-bliksemtransfer'

<p>In de afgelopen zomer wist <a href="https://www.soccernews.nl/team/feyenoord" target="_self" ...

1137
<strong>Europees programma bij bet365: Ajax wil record, PSV hoopt te overwinteren</strong>

Europees programma bij bet365: Ajax wil record, PSV hoopt te overwinteren

<p>De Nederlandse clubs bereiden zich voor op de laatste wedstrijd in hun poule. Waar PSV en Vitesse ...

67
Social media ontploft door Ajax: "Niet normaal"

Social media ontploft door Ajax: "Niet normaal"

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" rel="">Ajax</a> heeft de groepsfase ...

42
Xavi wijst critici terecht: "Waarom niet?"

Xavi wijst critici terecht: "Waarom niet?"

<p>Xavi Hernández vreest de cruciale Champions League-wedstrijd tegen Bayern München niet. De ...

10
Suárez barst in tranen uit op Atlético-bank (🎥)

Suárez barst in tranen uit op Atlético-bank (🎥)

<p>Luis Suárez is dinsdagavond in tranen uitgebarsten op de bank van Atlético Madrid. In de ...

6
De Boer spreekt zich uit over terugkeer als trainer

De Boer spreekt zich uit over terugkeer als trainer

<p>Frank de Boer geniet momenteel van zijn vrije tijd. Na zijn vertrek als bondscoach van het ...

26
Donyell Malen slaat toe in Champions League (🎥)

Donyell Malen slaat toe in Champions League (🎥)

<p>Donyell Malen heeft zich dinsdagavond laten zien bij Borussia Dortmund. De Oranje-international ...

25
Fans rekenen af met 'Ajax-amateur': "Prutser"

Fans rekenen af met 'Ajax-amateur': "Prutser"

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" rel="">Ajax</a> oogt dit seizoen ...

95
"Moet zeggen: ik heb echt genoten van Noa Lang"

"Moet zeggen: ik heb echt genoten van Noa Lang"

<p>Club Brugge is dinsdagavond roemloos uit Europa gegooid door een 4-1 nederlaag bij Paris ...

13
Ten Hag hoort nieuws: "Ajax zal heel erg blij zijn"

Ten Hag hoort nieuws: "Ajax zal heel erg blij zijn"

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" rel="">Ajax</a> wil de ...

35
Reputatie op het spel: "Exit-moment voor Fraser"

Reputatie op het spel: "Exit-moment voor Fraser"

<p>Henk van Stee is per direct vertrokken als technisch directeur van Sparta Rotterdam. De toekomst ...

21
Frank de Boer over Ajax: "Dat is het grote verschil"

Frank de Boer over Ajax: "Dat is het grote verschil"

<p>Frank de Boer is lyrisch over de ontwikkeling van <a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" ...

25
Trotse Van der Sar vreest vertrek Ten Hag: "Het zij zo"

Trotse Van der Sar vreest vertrek Ten Hag: "Het zij zo"

<p>Edwin van der Sar heeft de contractverlenging van Marc Overmars dinsdagavond niet willen ...

51
Mbappé en Messi elimineren Club, Leipzig wint bij City

Mbappé en Messi elimineren Club, Leipzig wint bij City

<p>Club Brugge is dinsdagavond uit Europa geknikkerd. De Belgische topclub verloor met 4-1 van Paris ...

14
Van der Vaart bejubelt Ajax-nieuws: "Ik vind het top"

Van der Vaart bejubelt Ajax-nieuws: "Ik vind het top"

<p>Rafael van der Vaart is zeer te spreken over de contractverlenging van Marc Overmars bij <a ...

30
'Tuchel verrast met plotselinge Ziyech-actie'

'Tuchel verrast met plotselinge Ziyech-actie'

<p>Chelsea-manager Thomas Tuchel is vooralsnog niet van plan om Hakim Ziyech te laten gaan. De ...

65
<strong>De 11 namen bij Ajax: Tadic mist slotstuk</strong>

De 11 namen bij Ajax: Tadic mist slotstuk

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" rel="">Ajax</a> sluit de groepsfase ...

71

Gisteren 06 December 2021

'Vitesse ziet kansen stijgen door coronavirus'

'Vitesse ziet kansen stijgen door coronavirus'

<p>De kans op Europese overwintering is voor Vitesse een stukje realistischer geworden. Een aantal ...

136
Scepsis rond Ajax: "Je kent Bergwijn toch ook?"

Scepsis rond Ajax: "Je kent Bergwijn toch ook?"

<p>Kenneth Perez is sceptisch over de mogelijke komst van Steven Bergwijn naar <a ...

176
'Grote consequentie voor Xavi bij uitschakeling'

'Grote consequentie voor Xavi bij uitschakeling'

<p>De spanning staat er deze week massaal op bij FC Barcelona. De Champions League-wedstrijd tegen ...

629
"Ik zou hem adviseren om bij te tekenen bij Ajax"

"Ik zou hem adviseren om bij te tekenen bij Ajax"

<p>Noussair Mazraoui doet er verstandig aan om zijn aflopende contract te verlengen bij <a ...

111
'Feyenoord vestigt hoop op Ralf Rangnick'

'Feyenoord vestigt hoop op Ralf Rangnick'

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/feyenoord" target="_self" rel="">Feyenoord</a> kijkt de ...

292
Arsenal ondanks treffer Ödegaard onderuit bij Everton

Arsenal ondanks treffer Ödegaard onderuit bij Everton

<p>Arsenal heeft na een desastreuze seizoensstart de topvier van de Premier League weer in het ...

17
Carrière-advies voor Ten Hag: "Ideale club"

Carrière-advies voor Ten Hag: "Ideale club"

<p>Erik ten Hag overweegt na dit seizoen de stap naar een Europese topcompetitie maken. Aad de Mos ...

79
Derksen lacht om Sinisterra-euforie: "Geen grote speler"

Derksen lacht om Sinisterra-euforie: "Geen grote speler"

<p>Luis Sinisterra krijgt dit seizoen aan de lopende band lof, maar Johan Derksen vindt dat allemaal ...

136
Steun voor Ten Hag: "Hij is geen koekenbakker"

Steun voor Ten Hag: "Hij is geen koekenbakker"

<p>De heren van <i>Veronica Inside </i>zijn zeer te spreken over <a ...

67
Ajax-aanhang gaat los na tweet burgemeester

Ajax-aanhang gaat los na tweet burgemeester

<p>De <a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" rel="">Ajax</a>-aanhang heeft ...

349
Excelsior slaat laat toe, Jong Ajax knap derde

Excelsior slaat laat toe, Jong Ajax knap derde

<p>In de Keuken Kampioen Divisie hebben de promotiekandidaten maandagavond wisselend gepresteerd. ...

78
Feyenoord-aanhang maakt gehakt van VI: "112 bellen"

Feyenoord-aanhang maakt gehakt van VI: "112 bellen"

<p>De <a href="https://www.soccernews.nl/team/feyenoord" target="_self" rel="">Feyenoord</a>-aanhang ...

451
'AZ kent prijskaartje voor Joey Veerman'

'AZ kent prijskaartje voor Joey Veerman'

<p>AZ is dankzij twee zeges op rij opgeklommen naar de achtste positie in de Eredivisie. De ...

167
De Mos gaat opnieuw los op 'rugbyer' PSV

De Mos gaat opnieuw los op 'rugbyer' PSV

<p>Aad de Mos is niet enthousiast over <a href="https://www.soccernews.nl/team/psv" target="_self" ...

112
Sporting kiest voor ander team op bezoek bij Ajax

Sporting kiest voor ander team op bezoek bij Ajax

<p>Sporting Portugal zal dinsdagavond niet in de sterkste formatie aantreden tegen <a ...

150