Madueke kan PSV voor spotprijs te verlaten

Foto: Madueke kan PSV voor spotprijs te verlaten

Noni Madueke is de eerste weken van het seizoen dé grote man bij PSV. De negentienjarige aanvallende middenvelder is het seizoen voortvarend begonnen. De jeugdinternational van Engeland kon rekenen op interesse uit zijn thuisland, maar verlengde alsnog zijn contract bij PSV. Dat hoeft echter niet te betekenen dat er een torenhoge transfersom ontvangen gaat worden, wijst het meest recente PSV-verleden uit. 

Noni Madueke heeft niet lang nodig gehad om zijn stempel te drukken op het seizoen van PSV. De jonge Engelsman werd vorig seizoen al vaker ingebracht door trainer Roger Schmidt, maar is dit seizoen één van de eerste namen die de Duitse oefenmeester op het wedstrijdformulier schrijft. De blakende vorm van de Engelsman, die vooral in de Johan Cruijff Schaal-finale tegen Ajax met twee doelpunten en een handvol geslaagde acties grote indruk maakte, leidde aan het einde van de zomerse transferperiode tot een aantal spraakmakende geruchten over een bliksemtransfer in de laatste week van augustus. PSV maakte zelf een einde aan al die geruchten door vlak voor de transferdeadline de contractverlenging van de negentienjarige aanvaller aan te kondigen. Een mooie beloning voor de ontwikkeling van Madueke en daarnaast een schitterende mogelijkheid voor PSV om straks een graantje mee te pikken van de ontwikkeling van de Engelsman. Ten minste, dat is waar je vanuit gaat. 

Noni Madueke en PSV

Madueke is één van de Engelse talenten die de afgelopen jaren de Premier League verruilde voor een competitie op het Europese vasteland. De Engelse competitie is een broedplaats voor talent, maar Engelse spelers stromen vrij weinig door van de jeugdopleidingen van de topclubs in de hoogste Engelse voetbalklasse. Madueke speelde al zijn hele leven in de jeugdopleiding van Tottenham Hotspur en The Spurs zagen zeker toekomst in de linksbenige rechtsbuiten, maar konden hem geen garantie bieden op de speeltijd die hij graag wilde maken bij een eerste elftal. 


Bij PSV was het perspectief op die kansen, net als bijvoorbeeld voor Jadon Sancho bij Borussia Dortmund, een stuk hoger. Voor Madueke begon zijn avontuur in Eindhoven nog wel ‘gewoon’ bij Jong PSV. Madueke tekende in 2018 zijn eerste contract in Eindhoven en PSV hoefde voor de jeugdspeler geen transfersom te betalen. De Engels jeugdinternational stroomde in bij het Onder 17-elftal van de Eindhovenaren en maakte daarna al snel de overstap naar de Onder 19-ploeg, waarna hij al snel overgeheveld werd naar de selectie van Jong PSV. Na zes wedstrijden in de Keuken Kampieon Divisie, waar Madueke tot vier doelpunten en één assist kwam, mocht de jonge Engelsman zich vorig seizoen voor het eerst bij de eerste selectie van de Eindhovenaren melden. 

Madueke maakte in het seizoen 2019/2020 al zijn debuut voor de Eindhovenaren, maar vorig seizoen maakte we pas écht kennis met de dribbel en doelgerichtheid van de Engelsman. Nadat de Engelsman in het seizoen 19/20 in één jaar zowel in de hoogste A-juniorencompetitie, de Keuken Kamipioen Divisie én de Eredivisie speelde, iets wat de snelheid van zijn ontwikkeling perfect weergeeft, mocht hij vorig seizoen definitief aansluiten bij het eerste elftal van de Eindhovenaren. Vorig seizoen kwam Madueke tot 21 wedstrijden in de Eredivisie, vooral als invaller, maar toonde hij zich met zeven doelpunten en zes assists wel meteen productief voor zijn ploeg. In totaal kwam hij 32 keer in actie, scoorde hij negen doelpunten en bereidde hij ook nog acht doelpunten voor. 

Daar deed hij aan het begin van het huidige voetbaljaar nog een schepje bovenop. Madueke schoot twee keer raak in de finale van de Johan Cruijff ArenA en gaf daarmee zijn productieve voorbereiding een goed vervolg. De jongeling kreeg al meteen zijn kans in de Champions League-voorrondes, waar hij in alle zes de wedstrijden in actie kwam, en ook in de Eredivisie was Madueke in de eerste drie wedstrijden al goed voor twee doelpunten en één assist. 


Engelse interesse

Het is dan ook niet vreemd dat de interesse in Madueke de afgelopen weken toenam. Vooral Tottenham Hotspur, de club waar Madueke zijn jeugdopleiding genoot, leek een hereniging met de watervlugge buitenspeler wel te zien zitten. Voor Madueke is echter speeltijd op dit moment belangrijker dan een grote club, zo bleek uit de contractverlenging die hij ondertekende vlak voor de transferdeadline. Daarmee zette hij zelf voorlopig een streep door een miljoenentransfer, maar dat is voor de toekomst natuurlijk niet uitgesloten. 

Met de transfers van Donyell Malen en Mohamed Ihattaren in het achterhoofd, hoeft dat geen record brekende transfer te worden. Malen stond al langere tijd op de nominatie om te vertrekken en uiteindelijk was Dortmund bereid om dertig miljoen euro neer te tellen. Voor Ihattaren werd een nóg hoger transferbedrag verwacht, maar het verhaal van de aanvallende middenvelder is inmiddels bekend en hij vertrok door de achterdeur uit het Phillips Stadion door bij Juventus te tekenen. 

PSV heeft ogenschijnlijk een goede zaak gedaan om Madueke langer vast te leggen, maar zal niet te lang kunnen wachten met het verkopen van de speler. Madueke is dit seizoen nog een hype, op het moment dat hij volgend seizoen ook maar één klasse minder is, verleggen de (Engelse) topclubs hun vizier naar andere sensatiespelers op de Europese velden. 

Dit seizoen verkopen?

De belangrijkste pijler of Madueke aan het einde van dit seizoen verkocht wordt, is (opnieuw) de kwalificatie voor het Champions League-toernooi. Er werd al gekscherend gezegd dat de tweestrijd van PSV tegen Benfica in de Play-Offs in de voorronde van de Champions League een wedstrijd van vijfendertig miljoen euro was (bestaande uit startpremies, recettes en mogelijke winstpremies in de CL-groepsfase). Dat de Eindhovenaren deze miljoenen goed kunnen gebruiken in de strijd om het landskampioenschap – los van het feit dat Ajax deze inkomsten wél krijgt – lijkt een overbodige opmerking. Dat zorgt er echter wel voor dat er een gedwongen verkoop gaat volgen aankomende zomer. 


Op het moment dat PSV het aan de hand van Madueke lukt om zich dit seizoen (direct) te kwalificeren voor de Champions League, dan kunnen de Eindhovenaren vragen wat ze willen voor het vierjarige contract van Madueke. Lukt het Schmidt niet om deze kwalificatie af te dwingen (lees: landskampioen te worden met PSV) dan krijgen de Eindhovenaren de volgende transfermarkt mogelijk de rekening gepresenteerd op het moment dat er een bod op Madueke binnenkomt. Dan kan de Engelsman zijn transferwaarde (op dit moment 16 miljoen euro, red.) in één seizoen misschien verdubbelen, maar zal de uiteindelijke transfersom alsnog als een spotprijs voelen omdat je weet dat deze veel hoger had kunnen uitvallen.

Wanneer moet PSV Madueke verkopen?

  • Dit seizoen
  • Na dit seizoen
  • Na volgend seizoen
  • Over twee seizoenen of later
1438+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:37
1+
Slot: “Niet het idee dat ik Dr. Phil voor hem hoef te spelen”
16:22
12+
Noa Lang met Nederlands elftal mee naar EK?
15:51
59+
Leipzig-trainer komt met dringend Simons-advies voor Koeman
15:36
120+
Nieuwe dreun voor Calvin Stengs
15:21
35+
Drama voor Botman: “Dat probleem heeft hij nu verergerd”
15:05
295+
‘Eredivisie-terugkeer voor Kevin Strootman’
14:48
314+
‘Promes beleeft loodzware tijd in gevangenis Dubai’
14:31
113+
Bosz beoordeelt Schouten en Veerman in Oranje
14:09
73+
Xabi Alonso blijft Bayer Leverkusen trouw
14:00
61+
Meestervoorspelling Der Klassiker: Bayern kampioen? | Match of the Weekend
13:50
333+
‘Weghorst keert terug naar de Eredivisie’
13:32
192+
‘AZ rigoureus en wijst basisklant naar de uitgang’
13:16
164+
Bosz komt in aanloop naar NEC-uit met blessurenieuws
12:48
218+
“Dest kan balans in kleedkamer verstoren”
12:28
270+
Tom Egbers keert terug bij de NOS
12:17
144+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
108+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
93+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
11:52
200+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
33+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie