Droomtransfer De Jong redt FC Barcelona

Foto: Droomtransfer De Jong redt FC Barcelona

FC Barcelona verraste op de laatste dag van de transfermarkt door Luuk de Jong over te nemen van Sevilla. Met de boomlange, Nederlandse spits kwam er uiteindelijk alsnog de gewenste spits van Ronald Koeman. Hoewel er veel vraagtekens bij de transfer te plaatsen zijn, staan de specifieke kwaliteiten van De Jong buiten kijf. Kwaliteiten die FC Barcelona dit seizoen kunnen redden. 

Dat FC Barcelona en Ronald Koeman op zoek waren naar een nieuwe aanvaller, dat was al langer bekend. De Nederlandse hoofdtrainer was niet heel erg gecharmeerd van Sergio Agüero, die transfervrij overkwam van Manchester City en vooral als lekkermaker diende om Lionel Messi te verleiden tot contractverlenging bij FC Barcelona. Ondanks de komst van de Argentijnse spits tekende Messi geen nieuw contract. Daardoor bleef niet alleen Agüero in zijn eentje achter bij FC Barcelona, het zorgde er ook voor dat er een gat ontstond in de aanval van de Catalanen die met geen mogelijkheid kan worden opgevuld. Ten minste, niet op het moment dat je het klassieke Barcelona-spel van de afgelopen jaren wil blijven spelen. 

FC Barcelona en Luuk de Jong

De Catalanen waren de afgelopen jaren misschien wel iets té afhankelijk van de ingevingen van Messi. De legendarische rechtsbuiten was de spil in elke aanval van de afgelopen tien tot vijftien jaar. Het vertrek van het clubicoon kwam onverwacht en op een pijnlijk moment voor de club, dat een akkoord had met Messi over een nieuw, vijfjarig contract. Ondanks een salarisverlaging van vijftig procent, was er nog steeds geen ruimte om het nieuwe contract van Messi binnen de regels van La Liga en Financial Fair Play te passen. Dat daarna ook Antoine Griezmann nog zijn langverwachte terugkeer bij Atlético Madrid afrondde, zorgde ervoor dat voorzitter Joan Laporta geen andere keuze had dan naar Koeman te luisteren en een nieuwe aanvaller aan te trekken. 

De aanval van FC Barcelona is eigenlijk al jarenlang een pijnpunt. De dominantie van Messi in het aanvalsspel van de Catalanen heeft dat lange tijd onderdrukt. Eigenlijk is het aanvalsspel van FC Barcelona sinds het vertrek van Neymar Jr. naar Paris Saint-Germain alleen maar bergafwaarts te gaan. Na het vertrek van Neymar volgde vorig seizoen ook het departement van Luis Suárez (Atlético Madrid) waarna met Messi ook het laatste onderdeel van het supertrio MSN vertrok uit het Camp Nou. 

Waar de afgelopen jaren de grootste spelers naar FC Barcelona kwamen, stond op de deadlinedag van de zomerse transfermarkt Luuk de Jong op de voorpagina’s van de Spaanse sportkranten. De Nederlandse aanvaller was zijn basisplek bij Sevilla niet meer zeker. De club uit Andaloesië haalde daarnaast met Rafa Mir een extra spits, waardoor het perspectief voor De Jong niet veel beter werd bij Sevilla. Het gegeven dat FC Barcelona niet meer voor de Kylian Mbappé’s en Erling Haalands van deze wereld kan gaan, was gezien de financiële én sportieve situatie van de club wel te verwachten. Dat de Spaanse grootmacht een speler van een subtopper haalt die niet eens een basisplaats heeft, doet echter niets af aan het feit dat de Catalanen met een speler als De Jong alsnog een topaanwinst in huis heeft gehaald. 

Ronald Koeman

Als je de hele invulling van de spitsenpositie(s) van FC Barcelona in oogschouw neemt, dan zie je eigenlijk twee verschillende belangen bij Barcelona. Koeman heeft eigenlijk maar één belang en dat is het beste elftal samenstellen, en dus een spits uitzoeken die daar het beste bij past. Voor voorzitter Laporta wegen er nog andere belangen, vooral commercie. Het aantrekken van een grote naam als Agüero helpt de shirtverkoop en andere commerciële activiteiten van de club, die weer bedragen opleveren waar FC Barcelona de schuldenlast mee kan verminderen. Dat nam bij Agüero al een hoop haken en ogen met zich mee: volgens Spaanse media zag Koeman het in eerste instantie helemaal niet zitten om samen te werken met de ervaren spits, maar drukte Laporta zijn komst er alsnog door in de hoop dat Messi daardoor zijn contract zou willen verlengen. Je moet het de voorzitter nageven: het is hem wel gelukt om Messi zo ver te krijgen dat hij bij FC Barcelona wilde blijven. De financiële ruimte ontbrak echter om Messi in te schrijven. 

Dat Koeman graag wilde dat Griezmann vertrok, had te maken met de keuzes die hij had in de spits. Voordat Griezmann vertrok, had Koeman drie technisch sterke spitsen (Griezmann, Memphis Depay en Agüero) terwijl daar met Martin Braithwaite één spits tegenover staat die op basis van (lucht)duelkracht een meerwaarde kan zijn. Sinds de transfer van de Deense spits naar FC Barcelona, die vorig seizoen buiten de transferperiode mocht komen als onderdeel van een dispensatie van de Spaanse voetbalbond, worden er al vraagtekens bij zijn kwaliteiten geplaatst, dus het lijkt erop dat De Jong er voor gaat zorgen dat de Deense spits zijn speeltijd de komende periode naar beneden wordt bijgesteld. 

Redding van FC Barcelona

Dat De Jong niet de spits is waar de meeste FC Barcelona-fans op zitten te wachten, is net zo logisch als het feit dat Koeman uiteindelijk bij zijn landgenoot is uitgekomen. Dat is in eerste instantie niet om hem echt als basisspeler op te voeren. Op dit moment staat Braithwaite vaak in de punt, maar op het moment dat Ansu Fati weer topfit is, zal Memphis van de linkerflank naar de spits vertrekken en samen met het Spaanse wonderkind in de aanval gaan spelen en dan komt er op rechts een plek vrij voor Ousmane Dembélé. Als alternatief kan Koeman dan ook nog Agüero in de punt zetten, waardoor bijvoorbeeld Fati naar rechts gaat en Memphis ‘gewoon’ op de linkerflank staat. 

Welke van deze combinaties je verzint, en ook wanneer Braithwaite in de punt wordt gezet door Koeman, dan ligt de focus in de Barcelona-spits nog steeds op snelheid en balbehendigheid in plaats van (lucht)duelkracht en oorlog maken in de zestien meter van de tegenstander. Die laatste twee aspecten van het voetbal zijn De Jong op het lijf geschreven, waardoor de Nederlandse spits niet eens een basisspeler hoeft te zijn om een onuitwisbare indruk achter te laten in het Camp Nou. Spelers als Agüero, Fati, Depay en Dembélé zorgen voor vermaak, spitsen als Luuk de Jong zorgen met belangrijke doelpunten voor kampioenschappen en andere prijzen. En dat laatste is, helemaal voor een club als Barcelona, het enige wat telt.

Krijg Luuk de Jong een basisplaats bij FC Barcelona?

  • Ja, in plaats van Agüero
  • Ja, in plaats van Depay
  • Ja, in plaats van Fati
  • Nee, ideale pinchhitter
903+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

22:15
10+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
52+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
88+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
319+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
162+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
28+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
67+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
101+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
131+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
175+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
120+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
205+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
218+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
389+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
23+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
19+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
17:32
192+
Feyenoord verlengt contracten vijftal niet
17:30
43+
Oosting waarschuwt zijn spelers: “We hebben nog niets”
17:11
254+
Belangrijke update Fabrizio Romano over Arne Slot
16:48
231+
‘Transferstrijd tussen Ajax en PSV’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie