Opvallende Oranje-beslissing heeft grote gevolgen

Foto: Opvallende Oranje-beslissing heeft grote gevolgen

Louis van Gaal kon woensdagavond niet voorkomen dat het Nederlands elftal in het duel met Noorwegen tegen een gelijkspel aanliep. De hoofdtrainer die sinds het wereldkampioenschap van 2014 bekendstaat om zijn gouden wissels, slaagde er niet in om een tactische meesterzet uit te voeren. In het basisteam veranderde hij echter wel een aantal cruciale onderdelen.


De oefenmeester gaf niet alleen Justin Bijlow vertrouwen onder de lat, maar zag Davy Klaassen eveneens als een belangrijk onderdeel van zijn team. De aanvallende middenvelder van Ajax kreeg onder oud-bondscoach Frank de Boer al enkele keren de kans als invaller en kreeg onder Van Gaal zelfs een basisplaats toebedeeld. Waar De Boer in een 4-3-3 formatie vrijwel altijd ervoor koos om met de punt naar voren te spelen, besloot Van Gaal uitsluitend met Frenkie de Jong in een controlerende rol aan te treden.

Hoewel het strijdplan met spelers als Martin Ödegaard en Erling Braut Haland in verdedigend opzicht risico’s met zich meebracht, gaf dit het Nederlands elftal de kans om met meer aanvallende stootkracht aan de aftrap te verschijnen. Nadat Noorwegen op een voorsprong kwam, zorgde Klaassen voor de gelijkmaker. Een schitterende steekpass van Steven Berghuis bereikte Georginio Wijnaldum die de bal voor het doel slingerde. Zijn pass ging aan iedereen voorbij en kwam vervolgens precies voor de voeten van Klaassen.

De middenvelder was in het overige gedeelte van de wedstrijd meermaals dichtbij de winnende treffer, maar steeds kwam hij net tekort om het Nederlands elftal daadwerkelijk aan een doelpunt te helpen. Het gelijkspel bleek echter al voldoende te zijn om Oranje in de race te houden voor het bereiken van het wereldkampioenschap van aankomend jaar in Qatar. Klaassen was kortom goud waard voor zijn land en mag dan ook hopen dat Van Gaal over een paar dagen opnieuw voor hem kiest wanneer het tegen Montenegro speelt.

Nodige kritiek

Klaassen kon na de wedstrijd rekenen op complimenten van Pierre van Hooijdonk. Waar verschillende medespelers het woensdag op basis van strijd en hard werken het lieten afweten, ging Klaassen voorop in de strijd en zorgde hij ervoor dat het Nederlands elftal in leven bleef. Samen met Wijnaldum jaagde hij de tegenstander voortdurend op, waardoor Noorwegen vaak geen kans kreeg om rustig op te bouwen en de smaakmakers voorin te vinden. Daarmee was Klaassen niet alleen in aanvallend opzicht cruciaal, maar droeg hij defensief eveneens zijn steentje bij.

Rafael van der Vaart was echter kritischer op zijn spel. “Ik hoor wat Pierre zegt en hij is natuurlijk negentig minuten inderdaad bezig. Maar hij staat wel op een positie waar je creativiteit nodig hebt”, vertelde hij bij de NOS. ‘Als Davy niet had gescoord, dan zou je hem eigenlijk bijna niet gezien hebben. De tweede helft dacht ik zelfs: doet hij nog mee? Natuurlijk is het een jongen die gaat, maar ik vind wel dat hij in zijn rol nog vaker aan de bal moet komen en de beslissende steekbal moet geven. Jullie hemelen hem op omdat hij een doelpunt maakte, maar ik heb hem voor de rest niet gezien.”

Het was een interessante discussie tussen twee mannen die op een andere manier naar voetbal kijken. Klaassen is nooit een speler geweest die het moest hebben van zijn creativiteit of extreem goede balbehandeling, maar heeft dat met zijn scoringsdrift, harde werken en positiekiezen in het strafschopgebied van de tegenstander altijd kunnen compenseren bij zijn ploegen. Logischerwijs kijkt Van der Vaart juist naar zijn creativiteit, omdat hij zelf een speler was die zijn tegenstander met een simpele actie vaak kon omspelen.

Creativiteit


Het is de komende maanden echter interessant om te volgen hoe Van Gaal het tekort aan creativiteit gaat compenseren. Waar Klaassen al geen speler is die zijn medespelers met een pass vrij voor de keeper zet, is Wijnaldum een vergelijkbare middenvelder. Dit maakt het spel van het Nederlands elftal vaak wel heel voorspelbaar, waardoor de tegenstander zichzelf wel heel eenvoudig kan prepareren op Oranje. Door juist een andere middenvelder naast Klaassen te zetten die technischer is, kan Van Gaal dit op het eerste gezicht voorkomen.

Anderzijds heeft Oranje een compleet ander middenveld dan pakweg elf jaar geleden aanwezig was. Toen het Nederlands elftal in 2010 de finale van het WK behaalde, speelde het met Mark van Bommel, Nigel de Jong en Wesley Sneijder op het middenveld. Sneijder, destijds spelend voor Internazionale, zorgde voor de creativiteit in de as van het veld, terwijl Van Bommel en De Jong juist de rol kregen toebedeeld om na balverlies de bal razendsnel weer in de ploeg te krijgen en zo een nieuwe aanval op te zetten.

Dat is volledig anders met Frenkie De Jong die minder goed is in het afpakken van de bal en juist met zijn steekpasses cruciale kwaliteiten in zich heeft. Het zorgt ervoor dat Van Gaal naast De Jong op zoek moet gaan naar andere type middenvelders die ervoor zorgen dat de middenlinie in de juiste balans raakt. In deze gevallen kunnen Klaassen en Wijnaldum juist wel voor een sterke balans zorgen, mits De Jong gedurende de wedstrijd voldoende aanwezig is in het spel van het Nederlands elftal en zijn teamgenoten in de aanval helpt.

Keuzemogelijkheden


Voorlopig kan Van Gaal echter niet over veel verschillende smaken kiezen. In het verleden bewees Marten de Roon dat hij in balbezit niet goed genoeg is en daarom op lange termijn niet in aanmerking komt voor Oranje. Bovendien lijken Donny van de Beek (gebrek aan speelminuten), Ryan Gravenberch (nog altijd erg jong) Marco van Ginkel (veel blessureleed achter de rug) eveneens geen serieuze mogelijkheden voor Van Gaal, waardoor hij de komende twee wedstrijden moet proberen om het trio dat tegen Noorwegen aantrad zo goed mogelijk te laten samenspelen.

Van Gaal liet in eerdere persconferenties al blijken dat hij de aankomende duels voor spelers wil kiezen die hem niet laten vallen. Klaassen was tegen Noorwegen een van de spelers die dat duidelijk liet zien, waardoor de oefenmeester hem tegen Montenegro en Turkije opnieuw vertrouwen zal geven. Met Klaassen heeft de bondscoach een speler in huis die elke wedstrijd minimaal tien keer in het strafschopgebied van de tegenstander opduikt en daarom altijd in staat is om een doelpunt voor zijn ploeg te maken.

Hoewel Klaassen niet tevreden zal zijn met het resultaat, weet hij ongetwijfeld dat hij zichzelf langzaam in het basisteam van Oranje speelt. Het vertrouwen van de bondscoach moet hem de komende maanden verder helpen om zichzelf nog crucialer binnen het team te maken. Dat zal nooit op een manier zijn waarop Van der Vaart hoopt, waarbij Klaassen voor meer creativiteit zorgt, maar altijd dankzij zijn harde werken op de helft van de tegenstander. Klaassen kan je namelijk wel om een boodschap sturen.

Hoort Davy Klaassen in het basisteam van Oranje?

  • Ja, hij heeft de kwaliteiten
  • Nee, andere spelers zijn beter
100+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie