Hoofdbrekens bij Ajax door aanstaand vertrek

Foto: Hoofdbrekens bij Ajax door aanstaand vertrek

Nicolás Tagliafico lijkt Ajax vlak voor het verstrijken van de transfermarkt te verlaten. De Argentijn hoopte de afgelopen twee jaar al om naar een topcompetitie over te stappen en ziet met zijn transfer naar West Ham United zijn wens uitkomen. Het betekent dat na drieënhalf seizoen een einde komt aan de samenwerking tussen de club en speler.



De Amsterdammers zochten jarenlang naar een linksback die in het profiel van Ajax paste. Niet alleen moest hij verdedigend zijn mannetje kunnen staan, ook in aanvallend opzicht moest hij het spelsysteem van Ajax goed begrijpen. Met Nicolás Tagliafico haalde de club begin 2018 een speler in huis die dat allemaal in zich had. De Argentijn bracht Zuid-Amerikaans bloed mee op het veld en wist op deze manier zijn medespelers aan te sporen om overtuiging in het spel te leggen, waarvan het voetbal van Ajax bepaald niet slechter werd.

Tagliafico maakte bij Ajax een aantal succesjaren mee met het behalen van de halve finale van de Champions League en het tweemaal winnen van de dubbel. De verdediger liet in het seizoen 2019/2020 bovendien zien nog een andere kwaliteit in huis te hebben, namelijk zijn scorend vermogen. In het Miljardenbal maakte Tagliafico dat seizoen een paar knappe doelpunten. Hij leek dan ook klaar te zijn voor de volgende stap in zijn loopbaan, maar het was wachten op clubs die interesse toonden.


Afgelopen jaar kwam zijn naam nog langs bij clubs als Chelsea en Arsenal, maar beide verenigingen durfden uiteindelijk niet de knoop door te hakken door hem aan te trekken. Deze zomer bleef wederom lang boven de markt hangen wat het lot van Tagliafico zou zijn, maar er kwam alsnog een club die aan zowel zijn wensen als aan de wensen van Ajax wilde voldoen. Voor Marc Overmars en Erik ten Hag breekt daarom een moment aan waarop ze moeten beslissen wie de vervanger van Tagliafico moet zijn.

Blind



Aangezien Tagliafico in de Johan Cruijff Schaal tegen PSV een rode kaart ontving van scheidsrechter Björn Kuipers, kon Ten Hag de afgelopen weken al niet beschikken over de Argentijn. Het gaf de oefenmeester een ideale gelegenheid om andere spelers op deze positie te proberen. Tijdens de competitiestart koos Ten Hag steevast voor Daley Blind als linksback, terwijl hij Lisandro Martínez de plaats van centrale verdediger liet innemen. Zeker tegen NEC en Vitesse liep het duo als een trein en leek Ten Hag zijn ideale combinatie te hebben gevonden.

Blind was met zijn sterke linkerbeen en overzicht in staat om Ajax aan de linkerkant van het veld aan het voetballen te krijgen. Hoewel hij niet de snelste is en daardoor goed moet opletten dat zijn directe tegenstander hem niet op snelheid passeert, deed hij door de jaren heen voldoende ervaring op om situaties vooraf goed in te schatten en daarop te anticiperen. Bovendien is het niet de eerste keer dat hij als linksback aantreedt, want bij het Nederlands elftal stond hij in het verleden al regelmatig op deze positie aan de aftrap.


Het lijkt daarom de ideale oplossing voor Ten Hag die de komende periode zoekende is naar een vervanger voor Tagliafico, maar de hoofdtrainer heeft met een probleem te maken: de plek geniet niet bepaald de voorkeur van Blind. De Oranje-international wil in Amsterdam als een van de leiders dienen en is aan de linkerkant minder in staat om zijn medespelers aan te sturen. Aangezien juist Blind afgelopen seizoen tot een van de belangrijkste spelers van het team behoorde, lijkt Ten Hag goed te luisteren naar zijn speler.

Martínez

Blind is echter niet de enige optie die Ten Hag voorhanden heeft, want ook Martínez liet in het verleden zien in staat te zijn om de plek van Tagliafico in te nemen. De Argentijn heeft evenals Tagliafico de kwaliteiten om hardheid in zijn spel te leggen en daardoor zijn directe tegenstander de baas te zijn. Daarnaast heeft hij net als Blind het overzicht om loopacties van zijn medespelers in te zien en vervolgens de steekpass te geven, waardoor Ten Hag ook in eredivisiewedstrijden veel aan hem heeft.

In het verleden liet Ten Hag hem al meerdere malen als linksback spelen en dat bleek hij uitstekend te kunnen. De Zuid-Amerikaan was onvermoeibaar in één-tegen-éénduels en heeft de overtuiging in zich zitten om zijn tegenstander niet zomaar te laten weglopen, waardoor de oefenmeester op de speler kan rekenen. Tegelijkertijd heeft Martínez echter in zijn spel opgesloten zitten dat hij soms rare overtredingen kan maken en daardoor tegen onnodige gele kaarten kan aanlopen. Het is iets wat Ten Hag van tevoren incalculeert.

Waar Blind zelf liever niet als linksback speelt, is het juist niet de voorkeur van Ten Hag om Martínez op die plek te zetten. De hoofdtrainer vindt dat Martínez het beste centraal op het veld uit de voeten kan, terwijl hij als vleugelverdediger een stuk minder van zijn kwaliteiten zou laten zien. Ten Hag vindt hem dan ook zeker een optie, maar het is niet de eerste naam die in zijn hoofd schiet. Daardoor blijft Martínez de komende maanden een mogelijkheid voor die plek, maar lijkt Ten Hag alles in het werk te willen stellen om iemand anders te zoeken.

Andere mogelijkheden

Wil Ten Hag zowel Blind als Martínez niet als linksback laten spelen, dan heeft Ajax nog enkele andere mogelijkheden voor dit seizoen. De Amsterdammers kunnen bijvoorbeeld naar de jeugdafdeling kijken waarin meerdere opties zich aandienen. De belangrijkste mogelijkheden zijn Devyne Rensch en Youri Baas. Waar Rensch vorig seizoen al regelmatig met het eerste team meespeelde, liet Baas in de voorbereiding op het nieuwe seizoen zien klaar te zijn om definitief door te breken in het eerste team.


Bovendien kan Ajax ervoor kiezen om naar andere clubs te kijken en geld te betalen om een vervanger aan te trekken. De naam van Owen Wijndal viel de afgelopen malen al meermaals, maar AZ vraagt aan de regerend landskampioen voorlopig teveel geld om een transfer serieus te maken. Zo kort voor de deadline lijkt het daarom bijna onmogelijk om zowel AZ als Wijndal over de streep te trekken om een transfer te regelen, waardoor de Amsterdammers inmiddels aan andere mogelijkheden lijken te denken.

Welke keuze de club ook maakt, Ajax moet haast maken om goed aan de komende competitiewedstrijden te beginnen. Ten Hag deed de afgelopen jaren voldoende ervaring op om te weten dat het bovenal essentieel is om de spelersgroep duidelijkheid te geven over de nieuwe verhoudingen binnen de selectie. Door de opvolger van Tagliafico te lang boven de markt te laten hangen, zou Ten Hag alleen maar onrust in zijn team creëren. En onrust is juist net wat de oefenmeester de komende maanden niet kan gebruiken.

Wie moet Nicolás Tagliafico vervangen?

  • Daley Blind
  • Lisandro Martínez
  • Devyne Rensch
  • Youri Baas
  • Ajax moet iemand halen
592+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie