Ajax loopt gouden transferkans mis

Foto: Ajax loopt gouden transferkans mis

Ajax had lange tijd interesse in Mohamed Ihattaren. De Amsterdammers flirtten vorig seizoen opzichtig met de aanvallende middenvelder van PSV, die volgens Fabrizio Romano overgenomen wordt door Juventus. Daarmee loopt Ajax een gouden transferkans mis om zich op de lange termijn te versterken met een creatief wondermiddel. 

Ajax en Mohamed Ihattaren werden al bijna een jaar met elkaar in verband gebracht. De aanvallende middenvelder van PSV is sinds de entree van Roger Schmidt bij de Eindhovenaren van grootste talent naar grootste onruststoker gegaan. De talentvolle middenvelder kreeg in zijn eerste seizoen zowel binnen als buiten het veld een aantal stevige tikken, lijkt nog steeds niet overweg te kunnen met de Duitse oefenmeester en komt daardoor nog steeds niet (meer) voor in de plannen van de Eindhovense topclub. Dat leidde de afgelopen maand tot geruchten over een transfer naar onder andere OGC Nice, waar ook Justin Kluivert, Calvin Stengs en Pablo Rosario tekenden deze zomer, en AS Monaco, waar Ihattaren teamgenoot kan worden van oud-AZ-speler Myron Boadu. Zoals het er nu naar uitziet tekent Ihattaren dus bij Juventus, dat de talentvolle aanvallende middenvelder uitleent aan Sampdoria. 

Ajax en Mohamed Ihattaren 

Ajax en Mohamed Ihattaren leek lange tijd een match. De aanvallende middenvelder brak op zeventienjarige leeftijd door in het eerste van PSV, maar na het vertrek van Mark van Bommel ging het bergafwaarts met de ontwikkeling van de jeugdinternational van Nederland. Ihattaren kwam in zijn eerste seizoen te zwaar op de eerste training en zette zichzelf daarmee eigenlijk al buitenspel bij trainer Schmidt, die al snel aangaf dat de aanvallende middenvelder vooral in zijn spel zonder bal de nodige stappen moest maken om in aanmerking te komen voor een basisplaats bij de Duitser. Gedurende het eerste seizoen van Schmidt werd duidelijk dat hij de voorkeur geeft aan spelers met minder technische bagage dan Ihattaren, maar wel spelers op wie de trainer aankon dat ze hun longen uit hun lijf liepen terwijl hun benen onder hun lichaam vandaan rennen. 


Mauro Junior, Yorbe Vertessen, Noni Madueke: ze danken hun ontwikkeling van vorig seizoen vooral omdat Ihattaren het vertrouwen van Schmidt nooit kreeg. Na veel omwentelingen leek Ihattaren na de winterstop van vorig seizoen opnieuw de kans van Schmidt, maar lukte het de Nederlandse Marokkaan niet om de trainer definitief te overtuigen van de progressie in zijn ontwikkeling. Dat veranderde al helemaal na de wedstrijd van PSV tegen Olympiakos (Europa League). De Grieks landskampioen had de Eindhovenaren nog maar net uitgeschakeld uit het Europa League-toernooi of Ihattaren had al een berichtje gestuurd naar Ajax-speler Brian Brobbey om hem te feliciteren met het bereiken van de volgende ronde van het toernooi. 

Daarmee tekende Ihattaren eigenlijk zijn eigen PSV-doodvonnis. De aanvallende middenvelder werd uit de selectie gezet, weer in genade aangenomen en leek in de voorbereiding op het huidige voetbaljaar een eerlijke kans te krijgen van Schmidt. De voortekenen waren goed, maar op het moment supreme (finale om de Johan Cruijff Schaal tegen Ajax, red.) werd de aanvallende middenvelder alleen maar ingezet om een warming-up te doen. Daags na de gewonnen Johan Cruijf Schaal kreeg PSV een belletje van Ihattaren, die zich opnieuw ziek meldde bij de club en ondertussen naar Nice vloog om zijn situatie te bespreken met zaakwaarnemer Mino Raiola. 

Geen stormloop

Voorlopig loopt het nog niet echt storm om de diensten van Ihattaren. De aanvallende middenvelder ligt zoals bekend tot het einde van dit seizoen vast in Eindhoven. Waar er aan het begin van de transferperiode nog verhalen de rondte gingen dat VfL Wolfsburg, waar Van Bommel sinds dit seizoen trainer is, maar meer dan voorzichtige interesse en wat vlijende woorden over en weer kwam niet van de grond. Ajax bleef ook in de headlines verschijnen, maar verdween van het toneel nadat naar buiten kwam dat Ihattaren een akkoord had met AS Monaco over een transfer. Ook bij die overgang bleef het bij geruchten, maar nu lijken Ihattaren en PSV in Juventus een oplossing voor hun probleem gevonden te hebben. 


Daardoor grijpt Ajax dus (waarschijnlijk) naast de diensten van Ihattaren. Met de huidige bezetting van de aanvallende posities bij de Amsterdammers is dat ook geen probleem. Ten Hag heeft de keuze uit een karrevracht aan kwaliteiten, maar kan in de breedte nog wel eens in de problemen komen op het moment dat een speler zoals Davy Klaassen voor langere tijd buitenspel staat. 

Tegen Vitesse kreeg Antony de voorkeur boven Berghuis als rechtsbuiten. De van Feyenoord overgekomen aanvaller kwam wel als invaller in het veld, maar niet op zijn gebruikelijke positie als rechtsbuiten. Ten Hag besloot Berghuis als aanvallende middenvelder in het veld te brengen, in plaats van Davy Klaassen en Neres kwam als rechtsbuiten in het veld. Deze situatie is, zo lang Neres ook nog in Amsterdam speelt, waarschijnlijk voor herhaling vatbaar. Het is echter wel de vraag of Berghuis een dergelijke rol op de lange termijn ziet zitten. Aan de andere kant: aangezien Antony in vijf minuten meer rendement op de mat legde dan Berghuis in een paar wedstrijden deed, lijkt de concurrentiestrijd voorlopig in het voordeel van de Braziliaanse vleugelaanvaller te beslissen. 

Ajax-transfer

Het had voor de Amsterdammers qua selectieopbouw dus niet zo veel zin om Ihattaren de afgelopen weken te benaderen voor een transfer. Dat kan de laatste dag en van de transfermarkt zomaar veranderen. Op het moment dat Marc Overmars de komende 48 uur de transfer(s) van Neres, voor wie Olympique Lyon naar verluidt 25 miljoen euro over heeft, én met het vertrek van Jurgen Ekkelenkamp in het achterhoofd (voor drie jaar naar Hertha BSC) heeft Ajax voor de lange termijn (lees: na dit seizoen) geen alternatief voor Davy Klaassen als aanvallende middenvelder. De Amsterdammers hebben dit seizoen nog de beschikking over Labyad, maar de voormalig speler van onder andere FC Utrecht, Vitesse en PSV lijkt gezien zijn contractsituatie alleen in het geval van nood op speelminuten te kunnen rekenen.


Daardoor komt er vanaf volgend seizoen een vacature vrij voor aanvallende middenvelder in Ajax 1, maar zal deze in ieder geval niet ingevuld worden door Ihattaren. De aanvallende middenvelder zal zijn transfer de komende dag(en) afronden en dan bij Sampdoria een jaartje moeten wennen aan het voetbal in de Serie A. Lukt het Ihattaren om zich zo soepel aan te passen aan de Italiaanse voetbalcompetitie als dat hij deed in de Eredivisie, dan lijkt Juventus uiteindelijk de grootste winnaar te worden van dé Nederlandse voetbalsoap van 2020/2021.

Jammer dat Ihattaren niet in Nederland blijft

  • Ja, PSV had hem kans moeten geven
  • Ja, Ajax had hem moeten kopen
  • Nee, goede keuze voor Juventus
  • Nee, moest gewoon weg uit Nederland
1248+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:49
8444+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1645+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
2675+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
53+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
807+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
17:15
301+
‘Arsenal: 70 miljoen voor Oranje-speler’
17:00
5+
LOUIS VAN GAAL IS DE BESTE | SN Voetbalquiz #2
16:30
3315+
’80 miljoen voor Ajax, 68 miljoen voor PSV’
16:18
49+
Nederlander hoopt op stunt tegen Manchester United: ‘Ik kijk ernaar uit’
16:18
425+
‘Frenkie de Jong-transfer na schande’
16:02
385+
Snelle Eredivisie-terugkeer Memphis Depay?
15:46
170+
‘Brobbey 80 miljoen waard na EK’
15:27
87+
‘PSV start nieuwe samenwerking met buitenlandse club’
15:14
115+
Real Madrid-held over penaltystop: ‘Puur geluk’
14:50
116+
Eredivisie-coach met opvallende carrièreswitch: ‘Chauffeur lijkt me leuk’
14:36
23+
Arteta wil veerkracht zien bij Arsenal: ‘Pijn gebruiken als drijfveer voor titel’
14:22
350+
‘Feyenoord ontvangt bod van 20 miljoen voor Hancko’
13:05
25+
‘Clublegende De Rossi gaat door bij AS Roma’
12:25
61+
‘Er is helemaal niks veranderd sinds het winnen van WK’
12:14
258+
Rodri haalt uit na CL-verlies: ‘Één team wilde voetballen’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie