Deze spelers gaan verrassen onder Louis van Gaal

Foto: Deze spelers gaan verrassen onder Louis van Gaal

Afgelopen vrijdag werd de selectie van het Nederlands elftal bekendgemaakt. Trainer Louis van Gaal stelde een 25-koppige selectie samen voor de aankomende interlands tegen Noorwegen, Montenegro en Turkije. Maar wie worden de grote verrassingen onder de nieuwe bondscoach? Wij zetten het hieronder even op een rijtje.



In de definitieve selectie zijn twee debutanten opgenomen: Ajacied Devyne Rensch en Feyenoorder Tyrell Malacia. Vooral laatstgenoemde zou onder Van Gaal een belangrijke rol kunnen krijgen in het Nederlands elftal. Waar de concurrentie op de rechtsbackpositie voor de getalenteerde Rensch groot is (Denzel Dumfries is eerste keus op die plek), ligt een basisplaats op linksback voor het grijpen voor Malacia. 




Enige moderne linksback



De 22-jarige verdediger is door een blessure bij Owen Wijndal en het ontbreken van Patrick van Aanholt de enige moderne linksback met snelheid en een goede dribbel in de selectie van het Nederlands elftal. De verwachting is dan ook dat hij in de komende drie interlands voor het eerst minuten gaat maken in Oranje, al kunnen de geselecteerde Daley Blind en Nathan Aké ook op de linksback-positie uit de voeten.



Malacia is dit seizoen met Feyenoord ijzersterk begonnen. De vleugelverdediger was vorig jaar ook al een stabiele kracht in het team van de Rotterdammers. Hij is fel, snel en heeft zich het afgelopen jaar fysiek goed ontwikkeld. Die ontwikkeling zou er voor gezorgd hebben dat hij in de belangstelling staat van meerdere grote Europese clubs. Malacia zelf gaf onlangs aan dat hij zich volledig richt op zijn huidige club Feyenoord. Maar als hij zijn speelminuten bij Oranje goed benut (en wellicht komend jaar speelt op het WK), dan lijkt een vervolgstap in de nabije toekomst een logische optie.







Justin Bijlow



Naast Tyrell Malacia zijn er nog twee Feyenoorders opgenomen in het team van Van Gaal; Middenvelder Guus Til en Justin Bijlow. Waar het bij Til nog maar de vraag is of hij daadwerkelijk veel minuten gaat maken, is dat bij Bijlow wat zekerder. De 23-jarige doelverdediger lijkt na een aantal goede seizoenen op weg om de eerste keeper te worden van het Nederlands elftal. Hij concurreert met PSV-keeper Joël Drommel en Tim Krul, die bij Norwich City in de Premier League keept. 



Het is voor Bijlow te hopen dat hij dit seizoen fit blijft, dan zou het dit jaar nog kunnen leiden tot zijn definitieve doorbraak in oranje. De Feyenoord-keeper worstelde de afgelopen jaren met veel blessures. Zo miste hij het afgelopen seizoen veel wedstrijden door blessures aan zijn knie, teen en bovenbeen. Mocht hij dit jaar blessurevrij doorstaan, dan is er een behoorlijke kans dat Bijlow de eerste keeper wordt op het WK in Qatar. Maar dan moet Nederland natuurlijk wel eerst de kwalificatie doorkomen.







Ajax-talenten



Maar de verrassingen onder Louis van Gaal zullen niet allemaal uit Rotterdam komen. Ajax leidde ook een aantal toptalenten op die hun doorbraak onder Van Gaal kunnen gaan maken. Kijk dan bijvoorbeeld naar Jurriën Timber en Ryan Gravenberch. De concurrentie voor Timber is groot, want Virgil van Dijk is weer fit en met Stefan de Vrij en Mathijs de Ligt heeft Van Gaal niets te klagen over de bezetting in het centrum van de verdediging. Maar Timber heeft onder Frank de Boer al wel aangetoond goed mee te kunnen op het niveau van het Nederlands elftal. 



De kans dat Gravenberch de komende periode meer minuten in Oranje gaat maken lijkt wat groter. De box to box-middenvelder zal vooral moeten concurreren met Georginio Wijnaldum, wat ook geen makkelijke taak is. Maar Gravenberch heeft zich stormachtig ontwikkelt bij Ajax en is zowel fysiek als technisch een erg goede speler. Op lange termijn lijkt hij op weg te zijn om een vaste kracht in het Nederlands elftal te worden, maar het is nog afwachten of de talentvolle middenvelder dit jaar al zijn grote doorbraak in oranje gaat maken. 

Ervaring



Naast de jonge talenten is er in de selectie ook een belangrijke rol weggelegd voor de meer ervaren spelers. Omdat er veel jong talent is opgenomen in de selectie van Van Gaal, ligt de taak bij de oudere spelers om deze talenten goed te begeleiden. De rol van bijvoorbeeld Daley Blind, Davy Klaassen, Marten De Roon en Georgino Wijnaldum zal niet alleen op het veld, maar ook in de kleedkamer van groot belang kunnen zijn. En ook Virgil van Dijk zal met zijn leiderschapskwaliteiten ook buiten het veld een belangrijke rol spelen.







Cody Gakpo



Waar Frank de Boer vorig jaar op het EK de voorkeur gaf aan een 5-3-2-systeem, heeft Van Gaal de voorkeur om in een 4-3-3-formatie te spelen. Dat komt goed uit voor vleugelspelers zoals Steven Berghuis en Cody Gakpo, die bij Ajax en PSV ook in deze formatie op de vleugel spelen. Gakpo zou wel eens één van de verrassingen onder Van Gaal kunnen worden, door zijn snelle ontwikkeling bij PSV, zijn directheid in zijn spel en zijn goede trap. Het is nog wel de vraag of Van Gaal uiteindelijk met Memphis Depay als linksbuiten gaat spelen of dat hij de Barcelona-ster in de spits zet. Mocht dat tweede gebeuren, dan is de kans groot dat Gakpo zich mag bewijzen op de flank.



Het Nederlands elftal neemt het aankomende woensdag in de WK kwalificatie op tegen Noorwegen. Na die uitwedstrijd speelt het team van Van Gaal nog twee kwalificatiewedstrijden in Nederland. Zaterdag 4 september is Montenegro de tegenstander van Oranje en dinsdag 7 september wordt er gespeeld tegen Turkije. 

Kan dit Oranje het WK winnen?

  • Zeker weten!
  • In je dromen!
191+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:41
9+
Fans reageren op PSV-drama: ‘Gun je niemand’
23:17
14+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
6+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
62+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
45+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
112+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
203+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
688+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
238+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
49+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
92+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
113+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
225+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
204+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
134+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
211+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
237+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
455+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
29+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
24+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie