Uitzichtloze situatie drijft PSV-talent naar uitgang

Foto: Uitzichtloze situatie drijft PSV-talent naar uitgang

Roger Schmidt besloot tussen het drukke programma van de voorronde Champions League-wedstrijden om verschillende basisspelers rust te gunnen, waardoor bankzitters de kans kregen om zichzelf aan de trainer te bewijzen. Ook Mauro Júnior maakte weer minuten voor de Eindhovenaren, al is het de vraag hoe groot zijn perspectief dit seizoen is. 

Mauro Junior maakte in het seizoen 2019/2020 een uitstekende indruk bij Heracles Almelo waar hij een verhuurperiode beleefde, maar kon door de coronastop zijn jaar geen vervolg geven. Eenmaal teruggekeerd bij PSV bestonden hoge verwachtingen van de kleine Braziliaan die onder het bewind van de toen kersverse hoofdtrainer Schmidt zomaar eens goed in het team kon passen. De oefenmeester haalde echter dermate veel concurrenten naar Eindhoven dat het voor Mauro vrijwel onmogelijk was om zichzelf verder te ontwikkelen. 

Mauro moest het vorig seizoen daarom vooral hebben van invalbeurten, alhoewel hij in mindere wedstrijden ook zijn opwachting mocht maken. De middenvelder annex aanvaller moest genoegen nemen met dertien wedstrijden en elf invalbeurten voor PSV, waarin hij nauwelijks wist op te vangen. Meermaals mocht Mauro aantreden als valse spits, maar het lukte hem zelden om zijn team bij de hand te nemen. Hij kwam niet verder dan twee doelpunten en een assist in het gehele jaar, waarmee hij niet tevreden kon zijn. 

Hoewel de speler bij Schmidt vorig seizoen niet tot de eerste elf behoorde, leek de oefenmeester hem vooral te zien als een fijn onderdeel van het team. Ondanks zijn vele momenten op de reservebank gaf Mauro in de media niet af op zijn trainer, behield hij het respect voor zijn teamgenoten en deed hij stinkend zijn best wanneer hij van zijn trainer de kans kreeg om met een invalbeurt minuten te maken. 

Nieuw contract Mauro

De Eindhovenaren bleken echter toch tevreden te zijn over de huidige ontwikkeling van de twintiger en besloten om de Braziliaan langer aan de club te verbinden. Waar het huidige contract nog een duur had van een jaar, tekende Mauro voor een paar seizoenen bij. Daardoor ligt hij tot 2025 vast in Eindhoven.
Mauro benadrukte op de officiële website van PSV dat hij het goed naar zijn zin heeft in Nederland en daarom het liefst nog even blijft. “Ik hou van PSV en waardeer wat ik hier heb. Het was lastig om op mijn achttiende de stap van Brazilië naar Europa te maken, maar hier ben ik van talent een man geworden. Ik weet dat hier verantwoordelijkheden bij horen en ben bereid die in het veld te nemen. Ik werk dagelijks heel hard en de coach geeft mij veel mogelijkheden en vertrouwen. Ik speel daar waar het team mij nodig heeft.” 

Voor technisch directeur John de Jong was het een succesje dat Mauro de club trouw bleef. “We hebben wederom een zelf opgeleide speler langdurig aan de club geboden en daar ben ik erg blij mee. Mauro is na een lang en intensief scoutings- en opleidingstraject tot een kernspeler van de A-selectie uitgegroeid. Dat is hoe we het graag zien met jongens uit het buitenland die kiezen voor de opleiding van PSV. We zijn heel tevreden met zijn ontwikkeling en denken dat hij de komende seizoenen nieuwe stappen kan zetten.” 

Cambuur Leeuwarden

De contractverlenging van Mauro betekende echter niet dat de situatie van de Zuid-Amerikaan veranderde, want PSV raakte deze zomer maar weinig spelers op het middenveld en in de aanval kwijt. Schmidt formeerde in de voorbereiding op het nieuwe seizoen een linie van drie man met Noni Madueke, Mario Götze en Cody Gakpo die in de grote wedstrijden voor succes moeten zorgen. Hoewel Mauro op alle posities uit de voeten kan, heeft hij voorlopig nog duidelijk minder kwaliteiten dan het drietal dat hem in de weg zit. 

Tegen Cambuur Leeuwarden mocht Mauro plotseling echter weer op het veld verschijnen en presenteerde hij zichzelf als een harde werker. Mauro was zeker niet de eerste speler die zijn ploeggenoten zochten wanneer ze in balbezit waren, maar zorgde wel voor de nodige bewegelijkheid op het veld. Daaruit viel het doelpunt van Eran Zahavi, dat PSV op een 2-0 voorsprong zette. Doordat Mauro een loopactie achter de Friese verdediging maakte, kreeg de Israëliër plotseling alle vrijheid om op doel te schieten en de keeper te verschalken. 

Daartegenover stonden echter momenten waarbij de mindere punten van PSV duidelijk werden. Zo heeft Mauro de neiging om uit stilstand zijn actie te willen inzetten, maar loopt hij daarbij het risico dat hij het verliest op zijn fysieke aspect. Het resulteerde erin dat Mauro een aantal maal hard tegen zijn directe tegenstander aanliep en de bal verloor. Schmidt besloot hem vervolgens tijdens de theepauze te wisselen voor Ryan Thomas, wat aantoonde dat het krediet dat Mauro in Eindhoven heeft niet meer al te groot is. 

Weinig vooruitgang

Mauro mag dan veel concurrenten voor zich hebben bij PSV, maar heeft zijn huidige situatie ook enigszins aan zichzelf te danken. De Braziliaan laat simpelweg te weinig zien in de wedstrijden waarom het echt gaat en is in Eindhoven inmiddels op een dood spoor beland. Wil hij de komende jaren stappen voorwaarts zetten dan moet hij op zijn leeftijd snel wekelijks aan spelen toekomen, want de huidige invalbeurten en schamele basisplaatsen die hij van Schmidt krijgt zetten vooralsnog geen zoden aan de dijk. 

Met zijn goede seizoen bij Heracles Almelo zullen meerdere clubs wel oren hebben naar de komst van de dribbelgrage Braziliaan, maar de vraag is hoe hij zelf zijn toekomst voor zich ziet. Mauro heeft ongetwijfeld niet voor niets zijn contract bij PSV verlengd en zal daarom hopen dat zijn concurrenten dit seizoen tijdelijk niet op het veld kunnen verschijnen. Zelfs als dat gebeurt staan de talenten van Madueke, Götze, Gakpo en Zahavi echter buiten kijf, waardoor Mauro zijn basisplaats weer zal kwijtraken wanneer de spelers terugkeren. 

Het lijkt daarom niet uit te maken welke beslissing Mauro deze zomer maakt: de speler zal de club de komende jaren met een onbevredigd gevoel vaarwel moeten zeggen. De Eindhovenaren hebben de ambitie om de aankomende seizoenen de top 32 van Europa aan te vallen en moeten een duidelijk schifting maken met de ondergrens van een speler. Wanneer Mauro de komende maanden niet boven zichzelf gaat uitstijgen of op een andere manier het licht gaat zien, zal de Braziliaan niet boven die ondergrens komen.

Heeft Mauro Junior nog toekomst bij PSV?

  • Ja, denk het wel
  • Nee, denk het niet
  • Ik moet het nog zien
875+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:19
12+
Wilfred Genee ‘cancelt’ Vandaag Inside-gast
12:48
229+
‘Excelsior zwaar benadeeld tegen Ajax’
12:10
226+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
12:00
42+
Waarom Mikautadze bij Ajax nooit gaat slagen
11:46
113+
ESPN-analisten kraken ‘kelderklasse-speler’ Ajax
11:35
170+
Grote zorgen om Brobbey-situatie: ‘Het is gek’
11:15
197+
‘Transfergekte bij Manchester United aanstaande’
10:44
210+
Vink ziet groot verschil tussen Ajax en rivalen Feyenoord en PSV
10:31
104+
‘Pasveer neemt Ajax-besluit’
10:00
113+
Op deze manieren kan PSV kampioen worden
09:45
163+
Van ‘t Schip wijst naar groot Ajax-probleem: ‘Al hele seizoen zo’
09:25
178+
Rensch bespreekt discutabel Bergwijn-moment
08:50
237+
Van ‘t Schip komt met simpele verklaring voor matig spel Ajax
08:30
255+
Van Dijk laat zich uit over Arne Slot-geruchten
08:15
0+
Ajax-directeur Beuker deelt zomerse transferplannen Ajax: ‘Veel werk te doen’
07:40
538+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
07:30
2510+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
07:10
832+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
23:42
205+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
92+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie