Guus Til laat Feyenoord dromen

Foto: Guus Til laat Feyenoord dromen

Guus Til is zijn huurperiode bij Feyenoord met een vliegende start begonnen. De van Spartak Moskou gehuurde middenvelder is onder Arne Slot één van de drie basismiddenvelders en ondanks dat de oud-speler van AZ zichtbaar (wedstrijd)ritme mist, ligt zijn niveau in de eerste weken van het seizoen al aardig hoog. Dat belooft wat voor de rest van dit voetbaljaar. Vooral voor Feyenoord. 

Guus Til was lange tijd een onhaalbare kaart voor Feyenoord. De Nederlandse middenvelder brak als jeugdspeler van AZ door in het eerste elftal en in de Eredivisie. De 23-jarige middenvelder maakte diepe indruk in zijn eerste seizoenen als Eredivisionist, haalde het Nederlands elftal en mocht uiteindelijk een lucuruatieve transfer naar het Russische Spartak Moskou afronden. De Russische topploeg, waar op dit moment ook Quincy Promes onder contract staat, maakte achttien miljoen euro over naar Alkmaar om zich te verzekeren van de diensten van de aanvallende middenvelder, maar niet één keer wist Til die torenhoge transfersom echt waar te maken. 

Guus Til en Feyenoord

Dat zijn avontuur bij Spartak Moskou uitliep op een teleurstelling, was op de laatste plaats voor Til zelf een verrassing. De 23-jarige middenvelder zat eigenlijk vanaf 2010 in de lift. Als jeugdspeler komt Til in dat jaar de jeugdopleiding van AZ binnengewandeld. Zes jaar later (2016) maakt de aanvallende middenvelder, die ook centraal op het middenveld uit de voeten kan, de overstap naar het eerste elftal. Tijdens zijn tweede seizoen op het vlaggenschip van AZ maakt Til kennis met de huidige Feyenoord-trainer Arne Slot, die van 2017 tot 2019 als assistent-trainer fungeert bij de Alkmaarders en in 2019 werd doorgeschoven naar de hoofdtrainer stoel. 


Slot kan in zijn eerste jaar als hoofdtrainer geen gebruik maken van de diensten van Til. Ruim een maand na de aanstelling van Slot als nieuwe trainer van de Alkmaarders, sluit Til de deuren van het AFAS Stadion achter zich om zichzelf voor meerdere jaren aan Spartak Moskou te verbinden. Het is voor alle partijen een goede deal: AZ toucheerde een mega-transfersom voor een speler uit eigen jeugd (18 miljoen euro, red.), Til tekende in Moskou een contract waar hij in de Eredivisie niet eens over durfde te dromen en leek via de Russische Premier Liga zichzelf richting één van de Europese topcompetities te kunnen spelen. 

Dat laatste lukte Til uiteindelijk ook, maar niet op de manier waarop hij het zelf graag had willen zien. De enkelvoudig international van het Nederlands elftal speelde in zijn eerste volledige seizoen in Rusland 23 wedstrijden, waarin hij twee doelpunten maakte en drie assists gaf. Dat was voor zowel de speler als zijn werkgever niet de statistieken waarvoor er een megabedrag werd neergeteld om hem naar Rusland te halen. In zijn tweede seizoen leken de kansen voor Til eigenlijk al gelopen in de Russische top: na drie wedstrijden (12 minuten in totaal) bood Bundesliga-middenmoter Eintracht Frankfurt hem een uitweg uit zijn uitzichtloze situatie in Rusland. 

Sluiproute via Feyenoord

In de Bundesliga kreeg Til weer een beetje leven in zijn voetballoopbaan. Een definitieve transfer naar de hoogste Duitse voetbalklasse zat er echter niet in voor de Nederlandse middenvelder, die na een jaar bij Frankfurt weer terugkeerde bij Spartak Moskou. Een serieuze, nieuwe kans leek er echter niet in te zitten voor Til, die als een dure misser wordt gezien in Rusland. De 23-jarige middenvelder hoefde nu echter niet lang te wachten op nieuw emplooi. Vanaf het moment dat bekend werd dat Slot in onderhandeling was met Feyenoord, en even later ook een contract tekende in Rotterdam-Zuid, zong de naam van de middenvelder al rond in De Kuip. 


In dat opzicht was het geen verrassing dat Til zich voor een jaar aan Feyenoord verbond. De aanvallende middenvelder kende Slot dus nog vanuit zijn tijd bij AZ, maar de enkelvoudig international van het Nederlands elftal speelde eigenlijk nooit onder de 42-jarige oefenmeester. Als assistent maakte Til Slot ongeveer een maandje mee, dus van een intensieve samenwerking kon je nauwelijks spreken. Wel lijkt het duidelijk dat Til zijn oude club ook in Rusland is blijven volgen: de middenvelder wilde maar wat graag samenwerken met de voormalig hoofdtrainer van AZ, die in zijn eerste seizoen op doelsaldo naast de eerste plek greep. 

In het team van Feyenoord is Til één van de drie vaste middenvelders van Arne Slot. In de voorronde van de UEFA’s Conference League liet de Nederlandse middenvelder zich al nadrukkelijk zien met vijf doelpunten in vier wedstrijden, maar kwam in de laatste wedstrijd tegen FC Lutzern ook aan het licht dat de aanvallende middenvelder het échte wedstrijdritme nog mist. Til kreeg in de terugwedstrijd tegen de Zwitsers (3-0 winst, red.) alle ruimte om in de as op te rukken, de bal in en/of rondom de vijandige zestien aan te nemen en daar een goed vervolg aan te geven. Op die manier kwam de voormalig speler van AZ vaak in scoringspositie, maar miste hij de scherpte in de afwerking of maakte hij simpelweg niet de juiste keuze op het moment dat hij in een gevaarlijke positie in balbezit kwam en, naast een schot, ook een medespeler kon bedienen. 

Dromen

Met bal was Til dan wel ongelukkig in de afronding, vooral zonder bal lijkt de aanvallende middenvelder zich altijd te kunnen onderscheiden. De aanwezigheid van de voormalig speler van AZ maakt het middenveld van de Rotterdammers een stuk dynamischer dan vorig seizoen. De komst van Til heeft de rol van Jens Toornstra, die nu meer als controlerende middenvelder speelt en in plaats van diepgaande loopacties nu veel meer in de breedte beweegt en vanuit daar het spel van links naar rechts kan laten gaan, laten veranderen en zorgt er tevens voor dat Orkun Kökçü in de vrije ruimtes kan bewegen die Toornstra en Til achterlaten op het middenveld. 


Daardoor heeft Feyenoord nu niet alleen twee vleugelspelers die bewijzen dat ze een doelpunt kunnen maken, ook vanuit het middenveld lijkt Slot nu een combinatie tussen spelers gevonden te hebben die ervoor zorgen dat er defensieve balans blijft in het elftal en dat er op hetzelfde moment ook genoeg creativiteit én aanvallende stootkracht vanuit de as komt op het moment dat de aanvallers van Feyenoord in balbezit zijn. 

Voor dat laatste heeft vooral de komst van Til voor gezorgd. De 23-jarige aanvallende middenvelder heeft niet lang nodig gehad om zijn plaats te veroveren en zijn ploeg meteen een dienst te bewijzen in de voorrondes van de Conference League. En dan moet je nog nagaan dat dit pas het begin hoeft te zijn van de opmars van Til, en daarmee de opmars van Feyenoord, die dit seizoen plaats moet gaan vinden. Of dat ervoor zorgt dat Til na dit seizoen wel een serieuze kans krijgt bij Spartak, is nog af te wachten. Op het moment dat Til zo door blijft gaan, zal hij misschien eerder dromen van een langer verblijf in De Kuip dan een terugkeer naar de Russische grootmacht.

Speelt Guus Til na dit seizoen nog voor Feyenoord?

  • Ja, denk het wel
  • Nee, terug naar Spartak
  • Nee, transfer naar topcompetitie
558+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:41
0+
Fans reageren op PSV-drama: ‘Gun je niemand’
23:17
7+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
5+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
49+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
41+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
97+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
183+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
617+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
228+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
46+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
87+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
111+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
207+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
199+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
131+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
211+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
233+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
440+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
26+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
23+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie