Memphis Depay draagt Messi-erfenis niet alleen

Foto: Memphis Depay draagt Messi-erfenis niet alleen

Memphis Depay en Frenkie de Jong moeten het dit seizoen zonder de dribbels en doelpunten van Lionel Messi doen bij FC Barcelona. De Oranje-sterren zijn al een tijdje bezig met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. Vooral Memphis maakt veel indruk in de eerste weken in Spanje, maar de aanvaller heeft zijn Oranje-maatje hard nodig dit seizoen om het gemis van Messi op te vangen. 

Memphis Depay tekende aan het begin van deze maand een tweejarig contract bij FC Barcelona. De Nederlandse aanvaller maakte na een teleurstellende overstap van PSV naar Manchester United een sterke periode mee bij Olympique Lyon. De Franse topclub sloot Memphis in de armen, gaf hem het vertrouwen dat hij miste in de Engelse top en daardoor kon de aanvaller zich ontwikkelen tot een dragende speler voor zijn ploeg én voor zijn land. Bij het Nederlands elftal werkte Memphis voor het eerst samen met Ronald Koeman, die hem vorig seizoen eigenlijk al naar FC Barcelona wilde halen. Destijds lag er een akkoord tussen de clubs én tussen Barça en Memphis, maar de financiële situatie van de Catalanen zorgde ervoor dat deze overgang vorige zomer niet door kon gaan. Een jaar later tekende Memphis alsnog een contract bij Barcelona, dat hem voor de komende twee seizoenen in het Camp Nou-stadion laat voetballen. 

Memphis Depay en FC Barcelona

Voorafgaand aan zijn eerste week bij FC Barcelona gaf Memphis al aan dat het een droom voor hem was om het veld te delen met Lionel Messi. De Argentijnse aanvaller had dan wel geen contract (meer) bij FC Barcelona, maar door een akkoord leek dat alsnog goed te komen. Memphis zag zijn droom in duigen vallen: Barça kon Messi geen nieuw contract laten tekenen vanwege de restricties van La Liga. Barcelona ontving staatssteun om de verliezen tijdens de corona-crisis te kunnen dragen, waardoor de club ook een groot aantal besparingen moest doen om de financiële situatie van de club te verbeteren – de staatssteun moet immers ook terugbetaald worden. Daardoor kon Messi zelfs niet gratis voor de club spelen, wist journalist Edwin Winkels te melden, waardoor er geen andere optie overbleef dan de club na ruim twintig jaar te verlaten. 


Dat zorgt meteen voor een andere druk op de schouders van Memphis. De 27-jarige aanvaller is in de eerste weken van het nieuwe seizoen aardig op schot voor zijn nieuwe club. De Oranje-ster maakte tegen Juventus opnieuw indruk met een doelpunt en een assist, en in Spanje wordt er al voorzichtig gesproken over ‘de nieuwe leider van FC Barcelona’. Dat is niet alleen een voorlopige bevestiging voor de ontwikkeling die Memphis in Frankrijk doormaakte, maar of het een goed idee is om Memphis nu al op te gooien als de opvolger van Lionel Messi, is misschien wat overdreven. Memphis is een voetballer van de buitencategorie, en dat laat hij in de voorbereiding zien, maar de legendarische erfenis van de Argentijnse superster kan hij niet alleen aan. 

Niet alleen Memphis, ook de andere aanvallers van FC Barcelona zullen een stapje extra moeten zetten de komende weken. FC Barcelona heeft geen cent te makken, waardoor er alleen nieuwe spelers ingeschreven kunnen worden op het moment dat er (grote) transfers plaatsvinden. Antoine Griezmann en Philippe Coutinho zijn twee namen die meerdere keren genoemd zijn de afgelopen weken, maar de twee peperdure miskopen van de afgelopen seizoenen lijken toch ‘gewoon’ bij FC Barcelona te blijven. Achter de naam van Sergio Agüero staat nog een klein vraagteken: de Argentijnse spits tekende vooral vanwege de aanwezigheid van boezemvriend Lionel Messi een contract bij FC Barcelona. Antoine Griezmann staat op de nominatie om te vertrekken, maar is op dit moment samen met Ousmane Dembélé, die nog een contract tot het einde van het seizoen heeft, de enige linksbenige buitenspeler in de selectie. 

Team bouwen om team in plaats van sterspeler

Ervan uitgaande dat Koeman nog steeds een voorkeur heeft voor naar binnen komende vleugelspelers, is dat wel van belang. Daardoor lijkt het niet alleen onwaarschijnlijk dat er een grote ster bij FC Barcelona tekent, hoeveel spitsen er de komende weken ook bij FC Barcelona in verband gebracht wordt. Helemaal wanneer Agüero nog onder zijn contract uit kan komen in Barcelona, wat onwaarschijnlijk lijkt zonder daar flink voor te moeten betalen, kan Memphis nog in de punt van de aanval eindigen, zoals hij ook bij Lyon en bij Oranje onder Koeman speelde. Dat zorgt voor een heel andere FC Barcelona-aanval dan dat we de afgelopen jaren gewend waren. 


Want hoe lekker Memphis ook aan zijn Barcelona-tijdperk is begonnen, alléén hem de erfenis van Messi in de schoenen schuiven is ogenschijnlijk een te grote druk op zijn schouders. In dat geval heeft Koeman het ‘geluk’ dat Messi de afgelopen maand geen contract had, en dus niet kon meetrainen en spelen, en genoot van een vakantie na Copa America-winst met Argentinië. Daarmee heeft Koeman de afgelopen weken al de kans gehad om zijn team te bouwen zonder de invloeden van de Argentijnse superster, en afgaande op de resultaten in de voorbereiding lukt dat de Nederlandse trainer tot op heden alleraardigst. 

Messi was echter meer dan mooie acties, schitterende assists en belangrijke doelpunten. De Argentijn was het kloppend (creatieve) hart van de ploeg. De afgelopen tien tot vijftien jaar draaide het team om hem en dat los je niet op met alléén een aanvaller met de individuele kwaliteiten van Memphis. De Oranje-ster bewees dat hij voor langere tijd op een hoog niveau kan presteren, maar de creativiteit van de Nederlander is vooral gericht op doelpunten maken en het leveren van assists, waardoor er nog een ander aspect van het Barcelona-spel ingevuld moet worden door een andere speler van de Catalanen. 

Frenkie de Jong

Los van zijn productiviteit, was Messi misschien nog belangrijker in het ontregelen van de vijandige defensie. Wanneer dat de Argentijn vanaf de rechterflank naar binnen snelde, of wanneer hij vanuit het centrum speelde of daarheen trok, was hij met zijn dribbel van onschatbare waarde voor FC Barcelona. Op het moment dat Messi aan de bal kwam, gebeurde er wat, en dat wist de tegenstander ook. Barcelona speelt altijd tegen teams, zeker in La Liga, die zich graag laten terugzakken op het veld. Dan worden de ruimtes klein, de mogelijkheden op combinaties nog kleiner en dan heb je iemand nodig die vanuit het centrum van het veld een mannetje kan passeren, zodat een andere tegenstander moet instappen en daarmee defensieve organisatie uit elkaar te trekken. 


Op het moment dat één van de aanvallers van Barcelona dat nu moet doen, stranden veel aanvallen nog voordat ze beginnen. Dat is niet omdat spelers zoals Memphis, Ansu Fati en Dembélé niet de kwaliteiten hebben om hun tegenstander uit te spelen. Ze hebben al bewezen dat ze dat niet zo regelmatig kunnen doen als Messi dat deed, waardoor je een andere speler daarvoor moet opstellen die deze verantwoordelijkheid op zich kan nemen.
Die speler heet Frenkie de Jong. De verdedigende middenvelder werd vorig seizoen eerst op zijn oude, vertrouwde positie gezet door Koeman. Later in het seizoen schoof De Jong een positie door, naar het centrale middenveld waar hij ook in zijn eerste seizoen speelde, en ging Koeman aan de gang met de middenvelder. De Nederlandse coach eiste meer in aanvallend gebied van zijn landgenoot, een werkwijze die zijn vruchten afwierp, maar zal voor aankomend seizoen nóg meer verwachten van de middenvelder. De Jong is op dit moment de enige speler die vanuit het centrum een speler kan uitspelen, ruimte voor zichzelf kan creëren én zelf gebruik kan maken van de ruimte met een (steek)pass, zodat de aanvallers van Barcelona al in een betere uitgangspositie staan op het moment dat ze aangespeeld worden dan de afgelopen tien seizoenen.

Kan je Memphis zien als opvolger Messi?

  • Ja, denk het wel
  • Nee, Messi is daarvoor te goed
  • Nee, Memphis niet goed genoeg
  • Nee, team moet gemis opvangen
414+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:28
17+
Tom Egbers keert terug bij de NOS
12:17
5+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
11+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
12+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
11:52
44+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
9+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
11+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
11:22
142+
Heeft Ajax nieuwe Frenkie de Jong?
11:07
31+
Oud-Vitessenaar uit zorgen: “Hoort niet zo laag te spelen”
10:50
38+
EK-bierwaarschuwing: “1 april-grap?”
10:35
556+
‘Alfred Schreuder blokkeert Ajax-overgang’
10:20
170+
‘Ajax-zomertransfer: 27 miljoen’
10:17
73+
Smakelijke FC Utrecht-onthulling over Ten Hag: “Iedereen werd gek van hem”
10:00
124+
Oud-Feyenoorders investeren in Mexico in carrière en portemonnee
09:56
49+
NEC-aanhang hoort Vitesse-tegenvaller
09:48
587+
‘Berghuis-transfer voor fooi’
09:41
27+
Jong PSV-trainer kondigt vertrek aan: “Tijd voor een volgende stap”
09:25
4628+
‘Van der Gijp op non-actief bij Vandaag Inside’
09:11
205+
Valentijn Driessen velt oordeel over Brenet-besluit FC Twente
08:55
351+
‘Mislintat-alarmbellen gaan af bij Ajax’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie