Overbodige PSV-speler moet snel de deur uit

Foto: Overbodige PSV-speler moet snel de deur uit

Denzel Dumfries, Mohamed Ihattaren en Derrick Luckassen trainen voorlopig apart bij PSV in afwachting van hun transfer. Het drietal heeft van de Eindhovenaren te horen gekregen dat zij een nieuwe club mogen zoeken, waardoor Roger Schmidt besloot om hen af te zonderen van de andere selectieleden. Waar de transfers van Dumfries en Ihattaren enigszins als een verrassing komen, valt het vertrek van Luckassen onder de logische overgangen.


De geboren Amsterdammer kwam in de zomer van 2016 over van AZ, waar hij in 2014 als jeugdspeler voor het eerste team debuteerde. Luckassen kende in de drie jaar dat hij voor de Alkmaarders speelde een uitstekende periode en behoorde tot een van de steunpilaren van het team van hoofdtrainer John van den Brom. Meerdere clubs uit binnen- en buitenland waren dan ook geïnteresseerd in de verrichtingen van Luckassen die zelf na een paar jaar AZ ook wel oren had naar de volgende stap in zijn loopbaan.

PSV zat aan het begin van het seizoen 2017/2018 met een probleem. Hoofdtrainer Philipp Cocu zag Héctor Moreno naar AS Roma vertrekken. De Mexicaan fungeerde in het elftal van de nummer drie van het seizoen ervoor als leider van de defensie, waardoor de club dringend op zoek moest naar een speler die Moreno kon opvolgen. Hoewel Luckassen bepaald nog niet de ervaring had die Moreno op dat moment opdeed, was het voor de Eindhovenaren snel duidelijk dat de verdediger van AZ de ideale centrale verdediger was.

Luckassen was dan wel een belangrijk onderdeel van de defensie van AZ, maar dat betekende niet dat de Alkmaarders onwelwillend tegenover zijn vertrek naar PSV stonden. De voorwaarde was wel dat het juiste bedrag op tafel moest komen. Beide ploegen kwamen na meerdere onderhandelingen uit op een bedrag van circa vijf miljoen euro, waardoor zijn vertrek naar Eindhoven was beklonken. De verdediger had hoge verwachtingen van zijn periode bij PSV, maar het ging al snel mis voor de talentvolle speler.

Kwaliteiten Luckassen


De Nederlandse topclub haalde met Luckassen in een keer veel kwaliteiten in huis. De rechtspoot liet bij AZ zien fysiek zeer sterk te zijn, waardoor tegenstanders het moeilijk hadden om hem te passeren. In samenwerking met Stijn Wuytens kreeg Luckassen bij AZ niet alleen de kans om beter te worden in verdedigend opzicht, ook mocht hij met regelmaat het middenveld inschuiven om mee te doen aan de opbouw van zijn ploeg. Dat bleek de speler uitstekend te kunnen, want het elftal van AZ presteerde dat seizoen naar behoren in de eredivisie.

De Eindhovense club haalde Luckassen niet alleen vanwege zijn verdedigende kwaliteiten, ook op andere fronten bleek hij uitstekend inzetbaar. Zo liet hij in het verleden zien dat hij ook als rechtsback of controlerende middenvelder uit de voeten kon. PSV hoopte daarom een speler in huis te halen die de club op verschillende posities kon inzetten. De praktijk bleek echter anders te zijn, want in de voorbereiding bleek bij Cocu al dat Luckassen voorlopig niet goed genoeg was om in het basisteam terecht te komen.

Luckassen baalde zeer van die periode en liet dat in een interview met het Brabants Dagblad ook blijken. “Hij maakte de keuzes en heeft die ook uitgelegd. Natuurlijk denk je wel eens iets in je emotie, maar je moet redelijk blijven en de trainer was dat ook”, vertelde hij in gesprek met het medium. De verdediger speelde nauwelijks in zijn eerste seizoen en zag zijn team ook nog eens de landstitel grijpen. Gelukkig voor Luckassen vertrok Cocu aan het einde van het seizoen bij PSV, waardoor hij weer nieuwe kansen kreeg op een basisplaats.

Meerdere verhuurperiodes

PSV besloot om Mark van Bommel aan te stellen als de nieuwe trainer. De oefenmeester nam de gehele selectie in de voorbereiding onder de loep en keek ook naar de mogelijkheden met Luckassen. Voor de speler was het niet langer een optie meer om op de reservebank te zitten. “Nog zo’n jaar trek ik eigenlijk niet meer. Dat heeft niks met de club of de spelers te maken, maar het is voor mijn eigen ontwikkeling als speler slecht. Ik werk eraan om straks wel in de basis te staan”, vertelde Luckassen eveneens aan het Brabants Dagblad.

Waarop Luckassen niet hoopte, gebeurde vervolgens alsnog: de multifunctionele speler moest opnieuw genoegen nemen met een reserverol. Van Bommel had met Nick Viergever en Daniel Schwaab een uitstekend verdedigingsduo gevonden en was niet overtuigd van de kwaliteiten van Luckassen, waardoor de speler aandrong op een tijdelijk vertrek uit Eindhoven. Ook PSV stond niet onwelwillend tegenover een verhuurperiode, waarna Hertha BSC het voor elkaar kreeg om Luckassen aan de selectie toe te voegen.

Het leek een vruchtbare samenwerking te worden, maar niets was minder waar. Luckassen kwam in Duitsland nauwelijks aan spelen toe en kwam na een teleurstellend jaar weer terug bij PSV. Aan zijn situatie was in Nederland echter niets veranderd, waardoor twee verhuurperiodes bij Anderlecht volgde. In zijn eerste seizoen in België kreeg hij nog de nodige basisplaatsen, maar dat veranderde afgelopen seizoen. Luckassen vertrok daarom in januari bij Anderlecht en stond nog een half jaar bij Kasimpasa onder contract.

Toekomstvisie


Het is duidelijk dat Luckassen dringend op zoek is naar speeltijd. De 26-jarige Amsterdammer heeft inmiddels een leeftijd bereikt waarin hij een van de leiders van een team moet zijn, maar kwam de afgelopen jaren nauwelijks meer in actie. Hoofdtrainer Roger Schmidt lijkt in Eindhoven eveneens geen plekje voor Luckassen te hebben weggelegd, want hij traint inmiddels apart in afwachting op geïnteresseerde clubs. Naar verluidt zijn er voorlopig echter weinig clubs die hun vingers aan Luckassen willen branden.

De Eindhovenaren verlengden afgelopen seizoen nog het contract van Luckassen, zodat hij niet transfervrij de deur uit kon lopen. John de Jong lijkt zich te realiseren dat de club de betaalde vijf miljoen euro niet meer terug gaat krijgen, maar de technisch directeur zal wel hopen dat een gedeelte van dat bedrag terug komt in het laatje. Al gunt PSV hem komend seizoen ook een andere club. Aangezien in coronatijd maar weinig clubs het risico durven te nemen om alle spelers te halen, zit Luckassen voorlopig in een uitzichtloze situatie.

Luckassen zal zich realiseren dat het op zijn leeftijd en met zijn ervaring belangrijk is bij een club terecht te komen waar hij een kans maakt op een basisplaats. Daarom is hij met zijn zaakwaarnemer Mino Raiola ongetwijfeld kieskeurig over de clubs die mogelijk interesse gaan tonen. Zeker is wel dat Luckassen bij PSV geen minuten meer zal maken, waardoor hij voor de transferdeadline de deur van het Philips Stadion moet zijn uitgewandeld. Anders beginnen de teleurstellende jaren gewoon weer van vooraf aan.

Is Derrick Luckassen goed genoeg voor PSV?

  • Ja, ik vind van wel
  • Nee, zeker niet
390+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie