Sanchez laatste puzzelstukje van Ajax-aanvalsmachine

Foto: Sanchez laatste puzzelstukje van Ajax-aanvalsmachine

Ajax heeft deze zomer wisselend succes op de transfermarkt. De Amsterdammers wisten Steven Berghuis weg te plukken bij Feyenoord, maar moesten bijvoorbeeld ook Kamaldeen Sulemana na bijna een half jaar onderhandelen alsnog vergeten. Door de ontwikkelingen van Jurrien Timber en Per Schuurs zou je bijna vergeten dat Ajax ervaring in de defensie mist die het (on)mogelijk maakt om het middenveld aanvallender in te stellen. 

Ajax is de voorbereidingen op het nieuwe Eredivisie-seizoen al een tijdje geleden gestart. De Amsterdammers maakten zich in Oostenrijk klaar voor een nieuwe race om het landskampioenschap. De status van Ajax is de afgelopen jaren in Nederland, en Europa, zo gegroeid dat de Amsterdammers een klasse apart dreigen te worden in ons kleine kikkerlandje. Dat is niet leuk voor de spanning van de competitie, maar dat maakt de uitdaging voor Erik ten Hag elk seizoen wel een stukje groter. Teams graven zich in, drukken de linies op elkaar en zorgen ervoor dat de aanvallers van Ajax zo min mogelijk ruimte krijgen met elkaar een weg richting de goal te spelen. 

Ajax en aanvallen

Dat patroon zie je eigenlijk al jaren op het moment dat Ajax, of één van de andere topclubs, tegen een kwalitatief minder elftal speelt. Dat is logisch: David kan winnen van Goliath, maar dan moet je jezelf wel aanpassen op jouw kwaliteiten. Dat heeft eigenlijk één consequent gevolg: trainers kiezen er vaak voor om dan een extra aanvaller, of een aanvaller met andere kwaliteiten, binnen de lijnen te brengen om zo een doelpunt te forceren en, ondanks het vele balbezit, ook op het scorebord een voorsprong te bewerkstelligen. 

Bij Ajax zie je dat in een heel extreme vorm: de backs staan bijna als vleugelaanvallers opgesteld, de centrale verdedigers schuiven tot ver over de middellijn op en dat kon omdat Ajax in Edson Álvarez een speler op het (defensieve) middenveld had staan die als een slot op de deur fungeerde. Hoewel de Mexicaans international zich de afgelopen seizoenen op voetballend gebied enorm heeft ontwikkeld, zie je ook dat hij nog steeds een achterstand heeft op dat gebied in vergelijking met andere spelers. Opnieuw een logisch gevolg van ontwikkeling: op het moment dat je van punt A naar punt B gaat in je ontwikkeling maar het basisniveau van de rest van de ploeg is al C of D, loop je altijd achter de feiten aan. In de eerste seizoenshelft speelde er nog een ander aanvalsbeperking voor Ajax. Het centrale duo bestond uit Daley Blind (positioneel sterk en opbouwend sterk) en Perr Schuurs (fysiek sterk en opbouwend sterk). Door je defensieve duo zo in te richten, ontkom je er niet aan om een type Alvarez op je middenveld te zetten. Door het ontbreken van snelheid in het hart van de defensie en je staat enorm hoog op het veld, leg je eigenlijk je zwakke punt meteen bloot: één bal achter de defensie kan genoeg zijn om een snelle speler één op één met de doelman te zetten. Doordat Álvarez in de zones blijft vanwaar de steekpass wordt gegeven om die speler weg te sturen, komt dat nauwelijks voor. Dat zijn meer de verdiensten van Alvarez dan de ‘beperkingen’ van de passende speler, maar de keuze voor een dergelijk type speler op je middenveld (balveroverende middenvelder) betekent ook dat je offensief één speler minder hebt. 

Waar elke aanval begint

Je hoeft geen hogeschoolvoetbal te hebben gestudeerd om op te merken dat Álvarez in balbezit tegenstander de sterspeler van de Amsterdammers is, terwijl hij in balbezit van de Amsterdammers veruit de zwakste schakel blijkt. Als trainer heb je echter geen andere keuze: je moet zo’n type speler in je elftal hebben om het gebrek aan snelheid bij het centrale duo te compenseren zodat de kans op een snelle counter/één pass achter de verdediging minimaal wordt. 

Elke verdedigende actie begint echter altijd in de aanval: op het moment dat Ajax de bal verliest in de aanval, moet de defensie zo staan dat de kans op een counter minimaal is. Daarom móét er op dit moment een type Alvarez in de ploeg staan, maar dat kan in de toekomst veranderen. Het is al meerdere keren naar voren gekomen dat Ajax meer voetbal op het middenveld nodig heeft. Aangezien Alvarez daar de vertragende factor in is, is het logisch dat hij als eerste aangewezen wordt om het basiselftal, en gezien de interesse van Stade Rennes misschien wel de club, te verlaten. Op dit moment is er geen andere bal veroverende middenvelder in de selectie van Ajax, en de spelers met de verdedigende kwaliteiten van Álvarez die ook nog uitstekend kunnen voetballen spelen meestal in de grote competities, zal Ten Hag echter ook zijn verdediging moeten aanpassen om ervoor te zorgen dat hetzelfde countergevaar volgend seizoen niet groter wordt. 

Snelle(re) centrale verdedigers 

Op het moment dat je een Kenneth Taylor, Daley Blind of Davy Klaassen op de plek van Álvarez posteert, verlies je altijd defensieve waarde op de defensief belangrijkste plek van het elftal: het slot op de deur voor de verdediging. Om nog steeds zo aanvallend te kunnen spelen als Ajax het afgelopen seizoen heeft gedaan, heb je daardoor andere smaken nodig in de achterhoede om het voornaamste probleem voor Ajax in defensief opzicht (counters) te kunnen managen. Daarvoor heb je eigenlijk niet één, maar twee snelle centrale verdedigers voor nodig. En daar kan de terugkeer van Davinson Sánchez, die naar verluidt voor 20 miljoen mag vertrekken bij Tottenham Hotspur, om de hoek kijken. 

Door Sánchez, Lisandro Martínez én Jurrien Timber als snelle(re) centrale verdedigers in te zetten, loop je twee risico’s minder. Ten eerste heb je het voordeel dat je de tragere Schuurs en de snelwandelende Bind niet één speler hebt die qua snelheid achter loopt op de andere speler, daardoor (grotere) gaten kunnen vallen in de defensie, waar je met direct spel (counter) gebruik van kunt maken om snel aan de overkant te komen. Ten tweede zorg je ervoor dat een speler als Álvarez vrijwel overbodig wordt in je elftal: omdat al je verdedigers bovengemiddeld snel zijn, kunnen zij gemakkelijker instappen om een bal te onderscheppen of een (lucht)duel op het moment dat de mindere defensieve kwaliteiten op het middenveld naar voren komen. Daardoor ben je als Ajax zijnde niet alleen sneller in balbezit, maar zorgt de extra snelheid er zonder balbezit voor dat je één mannetje extra hebt om druk te zetten, een lange bal af te dwingen en dan zelf weer in balbezit te komen.

POLL: Ajax moet alles op alles zetten om Sánchez terug te halen

Vandaag 20 September 2021

  • teaser
  • compact
<strong>Ajax hoopt dit seizoen op Frenkie-effect</strong>

Ajax hoopt dit seizoen op Frenkie-effect

<div><b>Ajax heeft een uitstekende vorm te pakken. De Amsterdammers doen het goed in de eredivisie ...

587
<strong>PSV heeft slotoffensief als belangrijk wapen</strong>

PSV heeft slotoffensief als belangrijk wapen

<div><font style="vertical-align: inherit;"><font style="vertical-align: inherit;"><font ...

172
<strong>SoccerNews zoekt (freelance) redacteur</strong>

SoccerNews zoekt (freelance) redacteur

Ter versterking van onze snelle digitale nieuwsvoorziening is SoccerNews.nl, onderdeel van TELINCO, ...

0
Van Hanegem over Feyenoord: "Daar geloof ik helemaal niet in"

Van Hanegem over Feyenoord: "Daar geloof ik helemaal niet in"

Feyenoord doet het dit seizoen alleraardigst in de Eredivisie, met de 0-4 overwinning op PSV in het ...

49
'Steeds onnodig puntenverlies...'

'Steeds onnodig puntenverlies...'

Je kunt wel stellen dat AZ in de hoek zit waar de klappen vallen. De Alkmaarders gingen met 3-2 ...

41
Grote verbazing over 'Luuk de Jong': 'Rot op!'

Grote verbazing over 'Luuk de Jong': 'Rot op!'

FC Barcelona speelt vanavond in het eigen Camp Nou-stadion tegen Granada in de Primera División en ...

130
"9-0 is mooi, maar we moeten door"

"9-0 is mooi, maar we moeten door"

Jurriën Timber droeg met een goed doelpunt bij aan de 9-0 thuisoverwinning van Ajax op SC Cambuur, ...

68
"Ik moet mezelf wat tijd geven, daar ben ik niet altijd goed in"

"Ik moet mezelf wat tijd geven, daar ben ik niet altijd goed in"

FC Twente won op zondag razendknap met 1-4 van Vitesse in de GelreDome en Michel Vlap maakte de ...

85
Veelzeggende actie Lionel Messi gaat viraal

Veelzeggende actie Lionel Messi gaat viraal

Lionel Messi was tegen Olympique Lyon dicht bij zijn eerste Paris Saint-Germain-doelpunt, maar een ...

488
'Oorlog' tussen Studio Voetbal en Veronica Inside

'Oorlog' tussen Studio Voetbal en Veronica Inside

Bij het voetbalpraatprogramma Veronica Inside is men in de regel niet zo te spreken over Sébastien ...

444
Van Hanegem: 'PSV-publiek is niet gek, hè?'

Van Hanegem: 'PSV-publiek is niet gek, hè?'

De aanhang van PSV in het Philips Stadion begon gisteren te morren toen coach Roger Schmidt besloot ...

266
Juventus-crisis: 'Op deze manier wordt het niks'

Juventus-crisis: 'Op deze manier wordt het niks'

Juventus wist gisteren wéér niet te winnen in de Serie A. Tegen AC Milan kwam <i>De Oude Dame</i> ...

63
Clash bij Studio Voetbal: "Ik vind je nu doordraven"

Clash bij Studio Voetbal: "Ik vind je nu doordraven"

Na de topper tussen PSV en Feyenoord in het Philips Stadion (0-4) is (het wisselbeleid van) ...

615
Slot: 'PSV moest veel mentale meters maken'

Slot: 'PSV moest veel mentale meters maken'

Oefenmeester Arne Slot van Feyenoord pakte het gisteren tegen PSV ietsjes anders aan dan anders. Hij ...

152
Messi pissig: 'Maar ik moet aan het team denken'

Messi pissig: 'Maar ik moet aan het team denken'

Lionel Messi was niet blij toen hij in de Ligue 1-topper tussen Paris Saint-Germain en Olympique ...

127
'Ongekende blunder bij Ajax-Cambuur'

'Ongekende blunder bij Ajax-Cambuur'

Ajax won midweeks al in de Champions League met 1-5 van Sporting Portugal, om vervolgens nóg vaker ...

686
Telegraaf: 'Feyenoorder onderschat'

Telegraaf: 'Feyenoorder onderschat'

Jens Toornstra was op zondagmiddag ongelooflijk belangrijk voor Feyenoord in de topper tegen PSV ...

347
Schmidt bijt verslaggever toe: 'Wat denk je nou?'

Schmidt bijt verslaggever toe: 'Wat denk je nou?'

Feyenoord maakte gisteren gehakt van PSV in het Philips Stadion (0-4) en er is veel kritiek op ...

545

Gisteren 19 September 2021

'Quincy Promes is nog maar een schim van zichzelf'

'Quincy Promes is nog maar een schim van zichzelf'

Spartak Moskou is behoorlijk slecht aan het seizoen begonnen, met maar drie overwinningen in zeven ...

671
Sport onthult 'Ansu Fati-geheim'

Sport onthult 'Ansu Fati-geheim'

Ansu Fati beschikt over een aflopend contract bij FC Barcelona, maar echt nijpend is de situatie ...

388
'Het kan nóg sneller met hem gaan'

'Het kan nóg sneller met hem gaan'

Jurriën Timber werd gisteren bij het duel tussen Ajax en SC Cambuur (9-0)&nbsp;in de Johan Cruijff ...

399
Comeback Real Madrid bij Valencia

Comeback Real Madrid bij Valencia

Valencia leek op zondagavond voor een klein stuntje te gaan zorgen door Real Madrid te verslaan, ...

141
Messi raakt kruising, Neymar en Icardi verijdelen stunt

Messi raakt kruising, Neymar en Icardi verijdelen stunt

Paris Saint-Germain heeft op zondagavond in extremis weten te winnen van Olympique Lyon, dat ...

104
Juventus schiet niets op met gelijkspel tegen Milan

Juventus schiet niets op met gelijkspel tegen Milan

Juventus moet nog een beetje wennen aan een leven zonder Cristiano Ronaldo, dat wordt iedere week ...

22
"Het gooien van spullen op het veld, dát moet stoppen"

"Het gooien van spullen op het veld, dát moet stoppen"

De wedstrijd tussen FC Utrecht en RKC Waalwijk van gisteravond (2-2) werd eventjes stilgelegd omdat ...

114
'Erik ten Hag op lijstje van vier'

'Erik ten Hag op lijstje van vier'

Dat oefenmeester Ronald Koeman op de wipstoel zit bij FC Barcelona lijdt geen twijfel, maar zijn ...

399
Jordy Clasie: "Het is mijn schuld"

Jordy Clasie: "Het is mijn schuld"

AZ verloor vandaag met 3-2 van Heracles Almelo in het Erve Asito en dat kwam natuurlijk mede door ...

113
'Eredivisie-kampioen nu al bekend'

'Eredivisie-kampioen nu al bekend'

Willem van Hanegem verwacht dat Ajax dit seizoen met twee vingers in de neus kampioen wordt van de ...

1488
Allegri legt uit waarom De Ligt op de bank zit

Allegri legt uit waarom De Ligt op de bank zit

Juventus speelt momenteel tegen AC Milan in de Serie A, maar Matthijs de Ligt zit op de bank bij ...

293
'PSV-crisis loopt uit de hand'

'PSV-crisis loopt uit de hand'

Oefenmeester Roger Schmidt is de gebeten hond na de Eredivisie-topper tussen PSV en Feyenoord van ...

1830
Marco van Basten maakt gehakt van Roger Schmidt

Marco van Basten maakt gehakt van Roger Schmidt

PSV ging op zondagmiddag met maar liefst 0-4 ten onder tegen Feyenoord in het eigen Philips Stadion ...

1007
Mario Been uitgesproken over Ajacied Berghuis

Mario Been uitgesproken over Ajacied Berghuis

Na de 9-0 zege van gisteren op SC Cambuur is analist Mario Been lyrisch over Ajax, en dan met name ...

705
'Volgende club Donny van de Beek lijkt bekend'

'Volgende club Donny van de Beek lijkt bekend'

Afgelopen transferperiode leek Donny van de Beek op weg naar Everton. Manager Ole Gunnar Solskjaer ...

721