10 Nederlanders die furore maakten in de Bundesliga voor Donyell Malen

Foto: 10 Nederlanders die furore maakten in de Bundesliga voor Donyell Malen

Donyell Malen maakte onlangs de overstap van PSV naar Borussia Dortmund en is zeker niet de eerste Nederlander die zich wil gaan bewijzen in de Bundesliga. Wij zetten 10 Nederlanders op een rijtje die uitgroeiden tot helden in de Duitse Competitie.

Roy Makaay


Makaay speelde in Nederland voor Vitesse en Feyenoord, maar kwam tussen 2003 en 2007 uit voor Bayern München in de Bundesliga. Daar kreeg hij de bijnaam ‘Das Phantom’, omdat hij vaak onzichtbaar was maar toch veel wist te scoren. In zijn eerste twee seizoenen voor Bayern maakte de spits bij elkaar 45 doelpunten in de Bundesliga.


In dienst van Bayern München maakte Makaay in een Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid al na 10 seconden een doelpunt voor de Duitsers. Dat is tot op de dag van vandaag nog steeds het record voor het snelste Champions League-doelpunt ooit.


Klaas-Jan Huntelaar


Oud-Ajacied Klaas-Jan Huntelaar speelde in zijn carrière zowel in de Eredivisie als de Serie A, La Liga en Bundesliga. Een groot deel van zijn imposante carrière speelde The Hunter in Duitsland voor Schalke 04. In het seizoen 2011-2012 wist de spits in 34 wedstrijden 29 competitiedoelpunten te maken. Schalke werd derde in de Bundesliga dat seizoen. 


In totaal maakte Huntelaar in 7 seizoenen 82 competitietreffers voor de Duitsers, voordat hij in 2017 terugkeerde naar Ajax, waar hij tussen 2005 en 2008 ook al onder contract stond. Maar zijn liefde voor Schalke is nooit verdwenen. Dat bleek vorig jaar, toen The Hunter in de winterstop besloot terug te keren naar de club uit Gelsenkirchen. Hij kon echter niet voorkomen dat Schalke uiteindelijk degradeerde.

Mark van Bommel


De huidige coach van Wolfsburg werd als speler maar liefst 8 keer landskampioen. Dit deed hij in vier verschillende competities, waaronder twee keer in de Bundesliga met Bayern München. Van Bommel, die bekend stond als de leider (en aanvoerder) op het middenveld van Bayern, speelde vier en een half jaar in dienst van de Duitsers. In Nederland kwam de centrale middenvelder uit voor Fortuna Sittard en PSV, waar hij zijn carrière als profvoetballer ook afsloot. 




Erik Meijer


Net als Mark Van Bommel begon ook Erik Meijer zijn profcarrière bij Fortuna Sittard, waarna hij later voor drie verschillende clubs in de Bundesliga zou uitkomen. Meijer speelde in zijn loopbaan voor KFC Uerdingen, Bayern Leverkusen, Hamburger SV. Vooral bij Leverkusen, waar hij drie seizoenen voor speelde, groeide de centrumspits uit tot smaakmaker. 


Meijer scoorden 21 keer voor Bayern Leverkusen en maakte na drie seizoenen de overstap naar Liverpool. Hij sloot zijn carrière af op het tweede niveau van Duitsland bij Allemannia Aachen, waarmee hij in zijn laatste seizoen als prof promotie naar de Bundesliga afdwong. 

Bas Dost


Een recenter voorbeeld van een spits die slaagde in de Bundesliga is Bas Dost. De oud-spits van FC Emmen, Heerenveen en Heracles Almelo liet zowel bij Wolfsburg als Eintracht Frankfurt van zich horen. De boomlange en kopsterke spits scoorde 36 competitiedoelpunten voor Wolfsburg en scoorde in een jaar tijd twaalf Bundesliga-doelpunten voor Eintracht Frankfurt. Dost speelt nu in de Belgische Jupiler Pro League voor Club Brugge, waarmee hij vorig seizoen kampioen werd.




Arjen Robben


Een speler die absoluut niet kan ontbreken in deze lijst is Arjen Robben. De linksbenige rechtsbuiten was één van de sterspelers van het grote Bayern München van het afgelopen decennium. Robben had al gespeeld bij PSV, Chelsea en Real Madrid voordat hij in 2009 de overstap maakte naar Bayern. 


In tien seizoenen werd Robben acht keer landskampioen, won hij vijf keer de DFB Pokal en als kers op de taart bemachtigde hij met Bayern München in het seizoen 2012-2013 de Champions League. In de finale scoorde hij in de laatste minuut het winnende doelpunt tegen Borussia Dortmund. Afgelopen seizoen sloot Arjen Robben zijn mooie carrière af bij FC Groningen, waar hij ooit zijn loopbaan was begonnen.




Rafael van der Vaart


In 2000 debuteerde Rafael van der Vaart in het betaald voetbal voor Ajax. Na ruim vijf seizoenen bij de Amsterdammers koos de aanvallende middenvelder voor een avontuur in de Bundesliga bij Hamburger SV. Voor HSV scoorde hij in drie seizoenen tijd 29 competitiedoelpunten, waarna hij een transfer naar Real Madrid maakte. Na een wat minder geslaagde periode in Spanje wist Van der Vaart bij Tottenham Hotspur in Engeland wel indruk te maken. Na twee jaar bij de Spurs gespeeld te hebben keerde de middenvelder terug bij zijn oude liefde Hamburger SV, waar hij nog drie seizoenen speelde. In die drie jaar wist hij 16 keer te scoren in de Bundesliga.


Joris Mathijsen


Iemand die samen speelde met Rafael van der vaart bij Hamburger SV, was centrale verdediger Joris Mathijsen. De oud-international stond tussen 2006 en 2011 onder contract bij de Duitsers en speelde 145 competitiewedstrijden voor HSV. In het eerste seizoen bij Hamburger SV speelde Joris Mathijsen in de Champions League. Voor zijn tijd in Duitsland speelde hij in Nederland voor Willem II en AZ. Later in zijn carrière kwam hij ook nog uit voor Feyenoord, waar hij zijn carrière in 2015 beëindigde.




Wout Weghorst

Weghorst is samen met Bas Dost één van de weinige spelers uit deze lijst die op dit moment nog actief is. Bij het Duitse Wolfsburg, waarvan Mark van Bommel nu trainer is, maakt Wout Weghorst al een paar seizoenen indruk. In zijn eerste drie Bundesliga-seizoenen maakte de sterke spits 17, 16 en 20 doelpunten in de competitie. Prima cijfers voor een spits dus. Daarnaast groeide hij tijdens zijn periode bij Wolfsburg uit tot oranje-international. In Nederland kwam Weghorst uit voor FC Emmen, Heracles Almelo en AZ.

Ruud van Nistelrooij


Hij kende zijn beste tijd in de Premier League bij Manchester United, maar deed het bij meerdere clubs niet onverdienstelijk. Zo scoorde hij voor PSV 62 keer in 67 wedstrijden en maakte hij 62 doelpunten uit 91 wedstrijden voor Real Madrid. De topspits speelde zo tegen het einde van zijn carrière ook nog twee seizoenen in de Bundesliga bij Hamburger SV. Om te zeggen dat hij daar furore maakte gaat misschien wat ver, maar met 17 doelpunten uit 44 wedstrijden heeft Van The Man het ook in Duitsland prima gedaan.

Gaat Malen het maken in Duitsland?

  • Zeker!
  • Nee, helaas niet
140+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:50
2+
‘Weghorst keert terug naar de Eredivisie’
13:32
19+
‘AZ rigoureus en wijst basisklant naar de uitgang’
13:16
53+
Bosz komt in aanloop naar NEC-uit met blessurenieuws
12:48
112+
“Dest kan balans in kleedkamer verstoren”
12:28
193+
Tom Egbers keert terug bij de NOS
12:17
76+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
72+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
56+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
11:52
134+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
25+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
14+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
11:22
310+
Heeft Ajax nieuwe Frenkie de Jong?
11:07
42+
Oud-Vitessenaar uit zorgen: “Hoort niet zo laag te spelen”
10:50
57+
EK-bierwaarschuwing: “1 april-grap?”
10:35
1024+
‘Alfred Schreuder blokkeert Ajax-overgang’
10:20
230+
‘Ajax-zomertransfer: 27 miljoen’
10:17
102+
Smakelijke FC Utrecht-onthulling over Ten Hag: “Iedereen werd gek van hem”
10:00
145+
Oud-Feyenoorders investeren in Mexico in carrière en portemonnee
09:56
51+
NEC-aanhang hoort Vitesse-tegenvaller
09:48
969+
‘Berghuis-transfer voor fooi’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie